Znalazłam sposób na idealne jajka sadzone. Białka szybko się ścinają, a żółtko pozostaje płynne

Jajka sadzone to obok jajecznicy ulubione śniadanie nie tylko Polaków, ale także Brytyjczyków i Francuzów. Na wyspach podawane są z bogactwem dodatków – grillowanym bekonem, kiełbaskami, pieczonymi pomidorkami i pieczarkami. W Paryżu obowiązkową pozycją w menu śniadaniowym jest Croque Madame – tost z serem, szynka i jajkiem sadzonym. Dzięki tej małej wskazówce jajka sadzone w każdym zestawie będa smakować doskonale.

Tak  zrobione jajka sadzone mają płynne żółtka otulone białkiemTak zrobione jajka sadzone mają płynne żółtka otulone białkiem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Zbyt mocno ścięte żółtka w jajku sadzonym potrafią zniweczyć cały efekt misternie przygotowanego śniadania. Nawet w restauracjach wiele osób narzeka również na niedostatecznie ścięte białko. Teoretycznie jajka sadzone są proste do przygotowania, ale w praktyce bardzo łatwo jest zepsuć to śniadanie. Na szczęście znalazłam prosty sposób, jak zrobić idealny dodatek nie tylko do Croque Madame.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne gniazdka z ciasta filo to idealny przepis na szybki obiad. Chrupią aż miło

Na czym smażyć jajka sadzone?

Przede wszystkim niezbędna jest odpowiednia patelnia, która trzyma stabilną temperaturę. Ja lubię smażyć sadzone na patelni ceramicznej z grubym dnem. Co prawda, wolno się rozgrzewa, ale dzięki temu jest odporna na wahania temperatury i długo utrzymuje ciepło.

Do smażenia możesz wybrać olej rzepakowy lub masło klarowane. Zanim dodasz tłuszcz zadbaj o to, aby patelnia była sucha. W przeciwnym wypadku, masło lub olej może pryskać. Nie rozkręcaj kuchenki na maksymalny program. Zbyt wysoka temperatura nie przyspieszy przygotowania jajek, a może sprawić, że białko zacznie przywierać. Do oleju rzepakowego możesz dodać odrobinę zwykłego masła dla wzbogacenia kremowego smaku.

Sposób na ścięte białko i płynne żółtko

Nie musisz obracać jajek na drugą stronę, aby płynne żółtko było zamknięte w białej otoczce. Wystarczy, że dodasz dwie łyżki wody. Wlej ją ostrożnie w momencie, kiedy zauważysz, że białka zaczynają się ścinać. Przykryj patelnię na 30 sekund. Para wodna zacznie podgrzewać białko od góry, dzięki czemu szybciej się zetnie, ładnie otulając płynne jeszcze żółtko. Od razu przełóż jajka na talerz. Nie trzymaj ich na gorącej patelni po wyłączeniu kuchenki, aby już bardziej nie podgrzewać żółtka.

Czy jajka sadzone można zrobić w piekarniku?

Jajka sadzone z piekarnika to świetna alternatywa dla smażonej wersji. Takie śniadanie zawiera zdecydowanie mniej tłuszczu, więc jest zdrowsze, a smakuje tak samo dobrze. Aby przygotować je w ten sposób, wykorzystaj foremki do muffinek. Ostrożnie wbij jajka i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Sadzone, które mają płynne żółtka, powinny być gotowe już po 8 minutach, ale jest to zależne od rozmiaru jajek i foremek na muffinki.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat