Znana kucharka pokazała, jak gotuje obiadowy klasyk. Sekretem jest jeden dodatek

Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań kuchni włoskiej, które podbiło serca smakoszy na całym świecie. Mary Berry, znana brytyjska kucharka, zdradza swój sposób na wyjątkowe bolognese, które zachwyci smakiem.

Spaghetti bologneseSpaghetti bolognese
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | unknown

Spaghetti bolognese to danie, które od razu budzi skojarzenia z Włochami i przenosi myślami do kraju glutenem płynącego. Chociaż wariacji jest cała masa, to oryginalny przepis zdecydowanie smakuje najlepiej. Spaghetti z sosem bolońskim to jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań włoskiej kuchni, które podbiło podniebienia ludzi na całym świecie.

Mary Berry, uznawana za kulinarną ikonę Wielkiej Brytanii, podzieliła się swoim unikalnym przepisem na bolognese, które zaskakuje bogactwem smaku. Idealne na romantyczną kolację w tygodniu, nie tylko wprowadza w miły nastrój, ale także dostarcza niezapomnianych doznań smakowych dzięki unikalnej metodzie przygotowania.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Składniki na wyjątkowe bolognese

Mary Berry podzieliła się swoją "pyszną" wersją klasycznego dania, mówiąc:

Nic nie przebije sycącej kolacji, gdy masz apetyt, a ten przepis to moja pyszna wersja jednego z ulubionych dań Brytyjczyków. Gotujemy bolognese częściej niż jakiekolwiek inne danie mięsne, więc oto jak to zrobić.

Makaron z sosem bolońskim - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • 500 g passaty,
  • 400 g posiekanych pomidorów,
  • 200 ml bulionu wołowego,
  • 150 ml wina,
  • 2 posiekane cebule,
  • 2 łodygi posiekanego selera naciowego,
  • 1 duża posiekana marchewka,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki pasty z suszonych pomidorów,
  • 4 łyżki śmietany kremówki,
  • 2 łyżki posiekanych liści tymianku,
  • 4 liście laurowe,
  • sól i pieprz do smaku.
  • 450 g makaronu pappardelle,
  • sól do wody na makaron,
  • ser parmezan,
  • liście bazylii do podania.

Przygotowanie krok po kroku

  1. Rozpocznij od rozgrzania piekarnika do 160°C/140°C z termoobiegiem lub na gazie na poziomie 3.
  2. Na dużej patelni rozgrzej olej, dodaj pokrojone marchewki, seler i cebulę, smażąc na dużym ogniu przez około pięć minut, aż zaczną mięknąć.
  3. Następnie dodaj mieloną wieprzowinę i wołowinę, które nadadzą "wspaniały głęboki smak". Jeśli mięso się zbryli, użyj dwóch drewnianych łyżek, aby dokładnie wymieszać.
  4. Gdy mięso się rozpadnie, dodaj czosnek, a następnie pastę pomidorową. Po dokładnym wymieszaniu wlej bulion wołowy, posiekane pomidory i passatę, mieszając, aż sos zacznie się gotować.
  5. To moment, aby dodać wino i przyprawy. Mary preferuje białe wino, ale czerwone również się sprawdzi.

Sekret Mary Berry

Mary Berry zaleca pieczenie bolognese w piekarniku, co zapewnia "niezrównanie soczysty i bogaty sos". Po godzinie pieczenia dodaj śmietanę kremówkę, co jest "sekretem" Mary na uzyskanie luksusowo gęstego sosu.

Po godzinie w piekarniku moim sekretem jest dodanie śmietany kremówki, co sprawia, że sos staje się jeszcze bogatszy. Nie martw się, nie zwarzy się, tylko wzbogaci smak. Chcę uzyskać dość gęstą mieszankę – wyjaśnia Mary.

Po kolejnej godzinie w piekarniku, gdy mięso osiągnie idealną miękkość, ugotuj makaron w osolonej wodzie, odcedź, gdy będzie al dente i odstaw. Mary podkreśla:

Włoski sposób to nie podawanie mięsnego sosu z cienkim makaronem jak spaghetti. Dla idealnego połączenia wybierz grubszy kształt jak pappardelle.

Podawaj makaron z sosem bolognese, posypany parmezanem i udekorowany liśćmi bazylii.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Światowa gwiazda w polskim barze mlecznym. "Niczym się nie wyróżniała"
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem