PoradyZnany dietetyk wskazał najzdrowszą przyprawę. Polacy używają jej mało, choć jest wszędzie dostępna

Znany dietetyk wskazał najzdrowszą przyprawę. Polacy używają jej mało, choć jest wszędzie dostępna

Jaka jest najzdrowsza przyprawa?
Jaka jest najzdrowsza przyprawa?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
15.01.2024 18:14

Problem ze stanami zapalnymi jest w dzisiejszych czasach bardzo powszechny. Winę ponoszą za to najróżniejsze czynniki. Na szczęście możemy z nimi walczyć naturalnymi sposobami. Dietetyk Bartek Kulczyński wspomina o tym, jak działa najzdrowsza przyprawa. Ona poradzi sobie z wieloma dolegliwościami.

Stany zapalne są niebezpieczne dla zdrowia i to powszechnie znany fakt. Dietetyk Kulczyński dodaje jeszcze jedną przerażającą rzecz. Okazuje się, że choroby, którym stan zapalny towarzyszy, są największą przyczyną zgonów i stanowią dla nas ogromne zagrożenie. Dlatego też powinniśmy z tym problemem walczyć i zadbać o swoje zdrowie. Przede wszystkim warto zadbać o swoją dietę i wybory żywieniowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak walczyć ze stanem zapalnym? Oto najlepsza przyprawa na świecie

Jest mnóstwo produktów, które świetnie poradzą sobie z problemem i wesprą nasze zdrowie. Przede wszystkim zawierają one naturalnie występujący błonnik, który czyści jelita jak odkurzacz. Na liście znalazły się również naturalne probiotyki i antybiotyki, do których należy czosnek. Opowiedział również o produktach, które są bogate w polifenole. Te znajdziemy na przykład w kakao, czarnej herbacie, kawie oraz owocach leśnych.

Kurkuma
Kurkuma© Pixabay

Dużo czasu poświęca też pewnej przyprawie, która na pierwszy rzut oka nie wydaje się być lecznicza. Okazuje się jednak, że kurkuma ma największy potencjał przeciwzapalny. Dobrym pomysłem jest włączenie jej do codziennej diety, dzięki niej wzbogacimy smak swoich potraw. Warto dodawać ją do dań mięsnych z kuchni azjatyckiej, sałatek, sosów oraz wypieków. Możemy też brać suplementy diety z kurkuminą lub pić herbatkę z korzeniem kurkumy. W końcu jest to najzdrowsza przyprawa na świecie, za którą organizm nam bardzo szybko podziękuje.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także