Zostały ci ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pyszny deser

Nie wiem jak ty, ale ja nie cierpię marnotrawstwa w kuchni. W życiu staram się kierować filozofią zero waste, która pozwala wykorzystać mi potencjał produktów w 100%. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca i przekonaj się, jak z tłuczonych ziemniaków można zrobić pyszny i oryginalny deser. 

ObrazekPlacuszki ziemniaczanej w słodkim wydaniu/źródło: DalaiFood/Adobe Stock
Marzena Pęcak

Inflacja nie odpuszcza, co możemy odczuć przede wszystkim podczas zakupów spożywczych. Warto więc tak planować wydatki i menu, aby wykorzystywać potencjał produktów na maksa. Też stosujesz w swoim życiu zasadę zero waste? Jeśli tak, dzisiejszy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tym bardziej że podasz go w oryginalnym wydaniu.

Zaintrygowałam cię? Nie trać więc ani minuty, usiądź wygodnie i zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz, tego możesz być pewien już na starcie!

Ziemniaczane placuszki na słodko staną się hitem w każdym domu!

Zdarzyło ci się przygotować czegoś za dużo na obiad, a potem wyrzucić do kosza? Dziś z tym skończysz raz na zawsze. Z racji, że nasza kuchnia w głównej mierze opiera się na ziemniakach, to od nich zacznę. Jeśli ugotowałeś ich za dużo na niedzielny obiad i nie masz pomysłu co z nich zrobić, przychodzę z pomocą.

W sumie to z pomocą przychodzi moja koleżanka Ula, która poczęstowała mnie genialnymi placuszkami ziemniaczanymi na słodko. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że przepis ten zostanie ze mną na dłużej. Mam nadzieję, że świetnie przyjmie się również w twoim domu. Wręcz nie wyobrażam sobie innego scenariusza.

Obrazek
Ziemniaki po obiedzie/źródło: zhekos/Adobe Stock

Przepis na ziemniaczane placuszki w słodki wydaniu

Wiem, że początkowo pomysł na deser z ziemniakami w roli głównej może wydawać się czymś szalonym, ale naprawdę warto się przełamać. Jeśli zostały ci po obiedzie tłuczone ziemniaki, wykorzystaj je do przygotowania np. kolacji na słodko. Wszyscy będą zachwyceni.

Składniki:

  • 400 g ugotowanych ziemniaków,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1/2 szkl. mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 szkl. mleka,
  • 2 jajka,
  • 1 szczypta soli.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu, przełóż do miski.
  2. Następnie dodaj do niej: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, miód oraz sól.
  3. Składniki dokładnie wymieszaj. Rób to do chwili, aż połączą się w jednolitą mieszankę.
  4. Na koniec dobrze rozgrzej i natłuść patelnię. Małą miarką lub łyżką do nabierania lodów, oddziel część mieszanki i przełóż ją na kuchenny gadżet.
  5. Smaż z obu stron przez kilka minut. Gotowe placuszki powinny mieć piękny, złocisty kolor. Smacznego!

Oczywiście placuszki po smażeniu dobrze odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Możesz serwować je z miodem, cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem słodkości, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dzisiejsze placuszki przygotować w wytrawnej wersji. Nie dodawaj po prostu do mieszanki miodu. A zamiast niego wzbogać miks o natkę pietruszki lub szczypiorku. Wytrawne placuszki serwuj ze śmietaną.

Wybrane dla Ciebie
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Piekę na zapas kilka główek. Dodaję do smarowideł i sosów
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Popisowe ciasta Ewy Wachowicz. Na świątecznym stole zrobią prawdziwą furorę
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Najlepszy moment na solenie mięsa. Wychodzi idealnie mięknie i zachowuje soczystość
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Sprawdziliśmy ceny świątecznych dań u Wachowicz. W porównaniu do Gessler różnica jest ogromna
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Na choinkę nie mogą być miękkie. Robię z tego przepisu i nie spadają na podłogę
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Smaruję nią polędwicę przed pieczeniem. Jest 1000x smaczniejsza niż tradycyjna
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk tak mrozi krokiety na święta. Po odgrzaniu smakują jak świeżo usmażone
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
Strzelczyk robi wyjątkowe krokiety na święta. Pełne smaku i zupełnie inne od wszystkich
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
W Andaluzji się zajadają. Polacy dziś patrzą na to wyjątkowe mięso z niechęcią, choć w PRL-u było przysmakiem
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟