Zostały ci ziemniaki po obiedzie? Zrób z nich pyszny deser
Nie wiem jak ty, ale ja nie cierpię marnotrawstwa w kuchni. W życiu staram się kierować filozofią zero waste, która pozwala wykorzystać mi potencjał produktów w 100%. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca i przekonaj się, jak z tłuczonych ziemniaków można zrobić pyszny i oryginalny deser.
16.07.2023 | aktual.: 16.07.2023 17:57
Inflacja nie odpuszcza, co możemy odczuć przede wszystkim podczas zakupów spożywczych. Warto więc tak planować wydatki i menu, aby wykorzystywać potencjał produktów na maksa. Też stosujesz w swoim życiu zasadę zero waste? Jeśli tak, dzisiejszy przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Tym bardziej że podasz go w oryginalnym wydaniu.
Zaintrygowałam cię? Nie trać więc ani minuty, usiądź wygodnie i zapoznaj się z całą recepturą. Na pewno nie pożałujesz, tego możesz być pewien już na starcie!
Ziemniaczane placuszki na słodko staną się hitem w każdym domu!
Zdarzyło ci się przygotować czegoś za dużo na obiad, a potem wyrzucić do kosza? Dziś z tym skończysz raz na zawsze. Z racji, że nasza kuchnia w głównej mierze opiera się na ziemniakach, to od nich zacznę. Jeśli ugotowałeś ich za dużo na niedzielny obiad i nie masz pomysłu co z nich zrobić, przychodzę z pomocą.
W sumie to z pomocą przychodzi moja koleżanka Ula, która poczęstowała mnie genialnymi placuszkami ziemniaczanymi na słodko. Już po pierwszym kęsie wiedziałam, że przepis ten zostanie ze mną na dłużej. Mam nadzieję, że świetnie przyjmie się również w twoim domu. Wręcz nie wyobrażam sobie innego scenariusza.
Przepis na ziemniaczane placuszki w słodki wydaniu
Wiem, że początkowo pomysł na deser z ziemniakami w roli głównej może wydawać się czymś szalonym, ale naprawdę warto się przełamać. Jeśli zostały ci po obiedzie tłuczone ziemniaki, wykorzystaj je do przygotowania np. kolacji na słodko. Wszyscy będą zachwyceni.
Składniki:
- 400 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1/2 szkl. mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/2 szkl. mleka,
- 2 jajka,
- 1 szczypta soli.
Sposób przygotowania:
- Ugotowane ziemniaki, które zostały z obiadu, przełóż do miski.
- Następnie dodaj do niej: jajka, mąkę, proszek do pieczenia, mleko, miód oraz sól.
- Składniki dokładnie wymieszaj. Rób to do chwili, aż połączą się w jednolitą mieszankę.
- Na koniec dobrze rozgrzej i natłuść patelnię. Małą miarką lub łyżką do nabierania lodów, oddziel część mieszanki i przełóż ją na kuchenny gadżet.
- Smaż z obu stron przez kilka minut. Gotowe placuszki powinny mieć piękny, złocisty kolor. Smacznego!
Oczywiście placuszki po smażeniu dobrze odsączyć na ręczniku kuchennym z nadmiaru tłuszczu. Możesz serwować je z miodem, cukrem pudrem i świeżymi owocami. Jeśli jednak nie jesteś miłośnikiem słodkości, nic nie stoi na przeszkodzie, aby dzisiejsze placuszki przygotować w wytrawnej wersji. Nie dodawaj po prostu do mieszanki miodu. A zamiast niego wzbogać miks o natkę pietruszki lub szczypiorku. Wytrawne placuszki serwuj ze śmietaną.
Ten przepis też może skraść twoje serce:Robisz pomidorówkę z rosołu z wczoraj? Dodaj 1 składnik, który sprawi, że będzie jak u babci