Zrób czerwony koktajl. Dzięki niemu będziesz mieć zdrowe serce

Taki koktajl ma wiele zalet. Smakuje ciekawie, jest prosty w przygotowaniu, prezentuje się bardzo estetycznie, a do tego jest zdrowy. Pijąc go regularnie wzmocnisz zdrowie swojego serca i zapewnisz organizmowi dostawę witamin i minerałów.

Czerwony koktajlCzerwony koktajl
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Najważniejszymi składnikami w tym koktajlu są buraki oraz banany. To one nadają mu smak oraz dodają istotnych właściwości odżywczych. Jeśli nie chcesz bawić się ze świeżym burakiem, możesz wykorzystać te gotowane, które znajdziesz w różnych supermarketach. Są bardziej miękkie, więc przygotowanie takiego prozdrowotnego koktajlu zajmie ci o wiele mniej czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Pij koktajl na zdrowe serce

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że zmiksujesz gotowanego buraka z bananem i niewielką ilością wody (dobrym pomysłem jest też sok jabłkowy lub jogurt naturalny). Możesz dodać też starty imbir oraz sok z cytryny. Jeśli lubisz słodkie smaki, dorzuć również łyżeczkę miodu. Wszystko zależy od ciebie. Najważniejsze, żebyś wykorzystał dwa najbardziej istotne składniki, czyli banana oraz buraki.

Czerwony koktajl
Czerwony koktajl © Adobe Stock

Ten koktajl warto pić codziennie. Organizm ci za to podziękuje. Buraki obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi, zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę. Jest świetnym składnikiem diety oczyszczającej i odchudzającej. Dodatkowo wspiera pracę jelit. W bananach zaś znajdziemy potas, który znany jest z tego, że reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie serca. Obydwa składniki są pełne błonnika pokarmowego, który syci na długo i wspiera pracę jelit.

Dodanie imbiru i cytryny sprawi, że koktajl będzie świetnym napojem wzmacniającym odporność. To bardzo ważne podczas obecnej pory roku, w której możemy złapać różne infekcje. Koktajl działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie.

Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇