Zrób czerwony koktajl. Dzięki niemu będziesz mieć zdrowe serce

Taki koktajl ma wiele zalet. Smakuje ciekawie, jest prosty w przygotowaniu, prezentuje się bardzo estetycznie, a do tego jest zdrowy. Pijąc go regularnie wzmocnisz zdrowie swojego serca i zapewnisz organizmowi dostawę witamin i minerałów.

Czerwony koktajlCzerwony koktajl
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Najważniejszymi składnikami w tym koktajlu są buraki oraz banany. To one nadają mu smak oraz dodają istotnych właściwości odżywczych. Jeśli nie chcesz bawić się ze świeżym burakiem, możesz wykorzystać te gotowane, które znajdziesz w różnych supermarketach. Są bardziej miękkie, więc przygotowanie takiego prozdrowotnego koktajlu zajmie ci o wiele mniej czasu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Patriotyczne roladki z kurczaka. Farsz przypomina polską flagę

Pij koktajl na zdrowe serce

Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy, że zmiksujesz gotowanego buraka z bananem i niewielką ilością wody (dobrym pomysłem jest też sok jabłkowy lub jogurt naturalny). Możesz dodać też starty imbir oraz sok z cytryny. Jeśli lubisz słodkie smaki, dorzuć również łyżeczkę miodu. Wszystko zależy od ciebie. Najważniejsze, żebyś wykorzystał dwa najbardziej istotne składniki, czyli banana oraz buraki.

Czerwony koktajl
Czerwony koktajl © Adobe Stock

Ten koktajl warto pić codziennie. Organizm ci za to podziękuje. Buraki obniżają poziom cholesterolu i regulują ciśnienie krwi, zmniejszając prawdopodobieństwo zachorowania na miażdżycę. Jest świetnym składnikiem diety oczyszczającej i odchudzającej. Dodatkowo wspiera pracę jelit. W bananach zaś znajdziemy potas, który znany jest z tego, że reguluje ciśnienie krwi, dzięki czemu pozytywnie wpływa na zdrowie serca. Obydwa składniki są pełne błonnika pokarmowego, który syci na długo i wspiera pracę jelit.

Dodanie imbiru i cytryny sprawi, że koktajl będzie świetnym napojem wzmacniającym odporność. To bardzo ważne podczas obecnej pory roku, w której możemy złapać różne infekcje. Koktajl działa antybakteryjnie, antywirusowo i przeciwzapalnie.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę
Żadna chrupiąca panierka. Schabowe robię po parysku i każdy sięga po dokładkę