WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Zrób jedną rzecz, a ogórki będą chrupiące i jędrne. Zachowają świeżość dwa razy dłużej

Ogórki to jedne z tych warzyw, które psują się szybciej, niż zdążysz je zjeść. Ale wystarczy jeden prosty trik, by zachowały świeżość dwa razy dłużej i nie kończyły w koszu.

Jak przechowywać świeże ogórki?Jak przechowywać świeże ogórki?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Ogórki to chrupiący klasyk, który latem trafia do każdej sałatki, kanapki i obiadu. Niestety bardzo często zdarza się coś niezbyt przyjemnego. Mimo że wyglądają apetycznie, już po dwóch dniach w lodówce potrafią zamienić się w zwiotczałe, pomarszczone i miękkie. Wszystko przez błędy w przechowywaniu, które większość osób popełnia zupełnie nieświadomie. Na szczęście da się temu łatwo zapobiec. Sprawdź, jak przechowywać ogórki, żeby dłużej były świeże i chrupiące, a to wszystko to bez chemii i specjalnych pojemników.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Nigdy nie marnuję rzodkiewki. Mam 2 patenty ze słoikiem, które "uratują" to warzywo

Jak przechowujesz ogórki? Oto najczęstsze błędy

Zacznijmy od tego, czego nie robić. Wkładanie świeżych ogórków do lodówki zaraz po zakupie, a co gorsza w plastikowej torebce to najgorszy możliwy wybór. Plastik zatrzymuje wilgoć, a brak przewiewu tworzy idealne warunki do rozwoju pleśni. Jeszcze gorzej, jeśli myjesz ogórki przed schowaniem ich do lodówki, bo wilgoć pozostająca na skórce znacznie przyspiesza psucie. Jeśli naprawdę musisz je umyć, osusz je bardzo dokładnie.

Ogórki nie powinny też leżeć przy tylnej ściance lodówki, bo to właśnie tam panuje najniższa temperatura, przez co warzywa dostają tzw. uszkodzeń chłodniczych. Objawia się to utratą chrupkości, pojawieniem się wklęsłych plam i przyspieszonym gniciem.

Jak przechowywać ogórki, żeby były długo świeże?

Ogórki są warzywami ciepłolubnymi. Jeśli planujesz zjeść je w ciągu 1–2 dni, trzymaj je poza lodówką, a już najlepiej w przewiewnym, chłodnym miejscu z dala od promieni słońca i owoców wydzielających etylen (np. jabłek, bananów, pomidorów). Etylen przyspiesza dojrzewanie i tym samym psucie ogórków.

Jeśli jednak wiesz, że ogórki będą leżeć dłużej, trzymaj je w lodówce, ale w odpowiedni sposób. Najlepiej przechowywać je w szufladzie na warzywa, gdyż tam temperatura jest wyższa i bardziej dla nich odpowiednia.

Kluczowy trik? Zastosuj papierowy ręcznik. Włóż ogórki do torebki foliowej lub woreczka strunowego wyłożonego papierowym ręcznikiem, który będzie pochłaniał nadmiar wilgoci. Dopiero tak zabezpieczone włóż do lodówki. Dzięki temu ogórki zachowają jędrność nawet przez tydzień.

Jak wykorzystać ogórki zanim się zepsują?

Jeśli masz więcej ogórków i obawiasz się, że nie zdążysz ich zjeść, nie czekaj aż zwiędną. Możesz z nich zrobić mizerię, dodać do kanapek, posiekać do chłodnika, zblendować na zielone smoothie lub zamknąć w słoiku jako małosolne. Ogórki świetnie nadają się do fermentacji i to również naturalny sposób na przedłużenie świeżości bez strat wartości odżywczych.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne