Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"
Jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki do przechowywania ogórków, już na trzeci dzień mogą zrobić się miękkie i pomarszczone. Tymczasem wystarczy zastosować jeden prosty trik, aby przedłużyć ich świeżość nawet do dwóch tygodni.
Wiele osób wrzuca ogórki na tacce z marketu prosto do lodówki. To pierwszy podstawowy błąd – po zakupie ogórków, należy je natychmiast wyjąć z opakowania. Następnie umyj je i dokładnie osusz. Ogórki są wrażliwe na tlen i wodę, a ich nadmiar lub niedobór może prowadzić do szybkiej utraty świeżości.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki
Przygotowanie "śpiworka" dla ogórków
Aby przedłużyć świeżość ogórków, można przygotować dla nich "śpiworki". Wystarczy zwykła torebka do przechowywania żywności z zamknięciem strunowym oraz kilka listków ręcznika kuchennego. Przed włożeniem ogórków do torebki, należy ją wyłożyć kilkoma arkuszami ręcznika kuchennego, który podczas przechowywania wchłonie nadmiar wilgoci.
Na jakiej półce w lodówce przechowywać ogórki?
Ogórki umieszczone w "śpiworku" należy szczelnie zamknąć w torebce i włożyć na dolną półkę w lodówce lub do szuflady na warzywa. W dolnej części lodówki panuje najniższa temperatura, która pozwoli im zachować świeżość, chrupkość i jędrność nawet do dwóch tygodni.
Przechowywanie ogórków w szczelnych woreczkach zabezpiecza je nie tylko przed tlenem, ale także przed etylenem, który mogą wydzielać znajdujące się w lodówce inne warzywa i owoce. Etylen jest naturalnym gazem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie, dlatego pod jego wpływem ogórki mogą szybciej żółknąć i tracić jędrność. Sąsiedztwo produktów, które wydzielają dużą ilość etylenu, może przyspieszyć powstawanie pleśni.
Jeśli zdecydujesz się na trzymanie ogórków luzem, nie kładź ich w szufladzie razem z jabłkami, bananami, gruszkami, pomidorami, melonem i awokado.