WAŻNE
TERAZ

"Delikatnie przypominam". Duda zabiera głos ws. "wieszania za zdradę"

Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"

Jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki do przechowywania ogórków, już na trzeci dzień mogą zrobić się miękkie i pomarszczone. Tymczasem wystarczy zastosować jeden prosty trik, aby przedłużyć ich świeżość nawet do dwóch tygodni.

Ogórki przechowywane luzem szybko robią się miękkieOgórki przechowywane luzem szybko robią się miękkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób wrzuca ogórki na tacce z marketu prosto do lodówki. To pierwszy podstawowy błąd – po zakupie ogórków, należy je natychmiast wyjąć z opakowania. Następnie umyj je i dokładnie osusz. Ogórki są wrażliwe na tlen i wodę, a ich nadmiar lub niedobór może prowadzić do szybkiej utraty świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Przygotowanie "śpiworka" dla ogórków

Aby przedłużyć świeżość ogórków, można przygotować dla nich "śpiworki". Wystarczy zwykła torebka do przechowywania żywności z zamknięciem strunowym oraz kilka listków ręcznika kuchennego. Przed włożeniem ogórków do torebki, należy ją wyłożyć kilkoma arkuszami ręcznika kuchennego, który podczas przechowywania wchłonie nadmiar wilgoci.

Na jakiej półce w lodówce przechowywać ogórki?

Ogórki umieszczone w "śpiworku" należy szczelnie zamknąć w torebce i włożyć na dolną półkę w lodówce lub do szuflady na warzywa. W dolnej części lodówki panuje najniższa temperatura, która pozwoli im zachować świeżość, chrupkość i jędrność nawet do dwóch tygodni.

Przechowywanie ogórków w szczelnych woreczkach zabezpiecza je nie tylko przed tlenem, ale także przed etylenem, który mogą wydzielać znajdujące się w lodówce inne warzywa i owoce. Etylen jest naturalnym gazem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie, dlatego pod jego wpływem ogórki mogą szybciej żółknąć i tracić jędrność. Sąsiedztwo produktów, które wydzielają dużą ilość etylenu, może przyspieszyć powstawanie pleśni.

Jeśli zdecydujesz się na trzymanie ogórków luzem, nie kładź ich w szufladzie razem z jabłkami, bananami, gruszkami, pomidorami, melonem i awokado.

Wybrane dla Ciebie

Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
Żyje tylko w najczystszych polskich wodach. Nie kumuluje zanieczyszczeń i metali ciężkich
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
W piątki robię te kotlety. Są tak pyszne, że nawet dzieci jedzą po 4 sztuki
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Gulasz z tego mięsa wychodzi najlepszy. Kawałeczki dosłownie rozpadają się pod widelcem
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne