Świeże ogórki pozostaną chrupiące i jędrne na dłużej. Wystarczy zrobić im "śpiworek"

Jeśli nie zadbasz o odpowiednie warunki do przechowywania ogórków, już na trzeci dzień mogą zrobić się miękkie i pomarszczone. Tymczasem wystarczy zastosować jeden prosty trik, aby przedłużyć ich świeżość nawet do dwóch tygodni.

Ogórki przechowywane luzem szybko robią się miękkieOgórki przechowywane luzem szybko robią się miękkie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Wiele osób wrzuca ogórki na tacce z marketu prosto do lodówki. To pierwszy podstawowy błąd – po zakupie ogórków, należy je natychmiast wyjąć z opakowania. Następnie umyj je i dokładnie osusz. Ogórki są wrażliwe na tlen i wodę, a ich nadmiar lub niedobór może prowadzić do szybkiej utraty świeżości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przecier ogórkowy do słoików na zimę. Wystarczą cztery proste składniki

Przygotowanie "śpiworka" dla ogórków

Aby przedłużyć świeżość ogórków, można przygotować dla nich "śpiworki". Wystarczy zwykła torebka do przechowywania żywności z zamknięciem strunowym oraz kilka listków ręcznika kuchennego. Przed włożeniem ogórków do torebki, należy ją wyłożyć kilkoma arkuszami ręcznika kuchennego, który podczas przechowywania wchłonie nadmiar wilgoci.

Na jakiej półce w lodówce przechowywać ogórki?

Ogórki umieszczone w "śpiworku" należy szczelnie zamknąć w torebce i włożyć na dolną półkę w lodówce lub do szuflady na warzywa. W dolnej części lodówki panuje najniższa temperatura, która pozwoli im zachować świeżość, chrupkość i jędrność nawet do dwóch tygodni.

Przechowywanie ogórków w szczelnych woreczkach zabezpiecza je nie tylko przed tlenem, ale także przed etylenem, który mogą wydzielać znajdujące się w lodówce inne warzywa i owoce. Etylen jest naturalnym gazem roślinnym, który przyspiesza dojrzewanie, dlatego pod jego wpływem ogórki mogą szybciej żółknąć i tracić jędrność. Sąsiedztwo produktów, które wydzielają dużą ilość etylenu, może przyspieszyć powstawanie pleśni.

Jeśli zdecydujesz się na trzymanie ogórków luzem, nie kładź ich w szufladzie razem z jabłkami, bananami, gruszkami, pomidorami, melonem i awokado.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej