Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna

Wiele osób już czyści grilla przed kolejnym długim weekendem. Na liście zakupów królują mięsa, ale do karkówki i szaszłyków niezbędny jest świeży dodatek. Prosta mizeria z ogórków gruntowych uratuje sytuację, a z francuskim akcentem nabierze wyjątkowego smaku.

Do mizerii dodaję francuski akcentDo mizerii dodaję francuski akcent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć mizeria jest powszechnie uważana za polską potrawę, jej nazwa wywodzi się z łacińskiego "miseria", co oznacza "nędza". W książce "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry wspominają, że trudno dziś ustalić, dlaczego tak smaczna sałatka z ogórków otrzymała tak posępną nazwę. Mimo to, mizeria jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak zrobić mizerię po francusku?

Aby nadać tej tradycyjnej surówce międzynarodowy akcent, możesz dodać do niej musztardę francuską. Jej łagodny smak i gruboziarnista konsystencja w połączeniu ze śmietaną tworzą niepowtarzalny efekt.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  2. Ułóż ogórki na sicie, posól i odczekaj kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Następnie przełóż je do salaterki, dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Polacy nie wiedzą, jak go podawać. Pomoże w zaparciach i obniży cukier
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Nietypowy przysmak na jarmarku. Takich rarytasów nikt się nie spodziewa
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Biorę serek wiejski, jajko i ziemniaki. Po chwili mam górę pysznych placków
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Dodaję 1 łyżkę do rozbitych jaj. Jajecznica wychodzi aksamitna i bardzo delikatna
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
Ewa Wachowicz powiedziała nam, jak robi uszka. Jej sposób nie wszystkim się spodoba
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇