Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna

Wiele osób już czyści grilla przed kolejnym długim weekendem. Na liście zakupów królują mięsa, ale do karkówki i szaszłyków niezbędny jest świeży dodatek. Prosta mizeria z ogórków gruntowych uratuje sytuację, a z francuskim akcentem nabierze wyjątkowego smaku.

Do mizerii dodaję francuski akcentDo mizerii dodaję francuski akcent
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Choć mizeria jest powszechnie uważana za polską potrawę, jej nazwa wywodzi się z łacińskiego "miseria", co oznacza "nędza". W książce "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry wspominają, że trudno dziś ustalić, dlaczego tak smaczna sałatka z ogórków otrzymała tak posępną nazwę. Mimo to, mizeria jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut

Jak zrobić mizerię po francusku?

Aby nadać tej tradycyjnej surówce międzynarodowy akcent, możesz dodać do niej musztardę francuską. Jej łagodny smak i gruboziarnista konsystencja w połączeniu ze śmietaną tworzą niepowtarzalny efekt.

Składniki:

  • 4 ogórki gruntowe,
  • 100 ml śmietany 18 proc.,
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
  2. Ułóż ogórki na sicie, posól i odczekaj kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
  3. Następnie przełóż je do salaterki, dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku.

Wybrane dla Ciebie

Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Placki ziemniaczane po zbójnicku. Najłatwiejszy i najlepszy przepis
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Ścieram na tarce i dodaję do mięsa. Kotlety mielone wychodzą bardziej soczyste
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Tomasz Strzelczyk zamówił dorsza w Darłówku. Już po pierwszym kęsie to wyczuł
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Czy można jeść surowego bakłażana, czy nie? Odpowiedź nie jest taka oczywista
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Nakładam na kotlety i zapiekam. Rodzina już nie chce słyszeć o zwykłych
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Mieszam kilka składników i nadziewam. Naleśniki na słodko mogą się przy nich schować
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Taki kisiel możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Przygotujesz go w kilka chwil
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Zamiast przepłacać w lodziarni, lody pistacjowe robię sam. Są pyszne, kremowe i bardzo odżywcze
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Wsypuję po łyżeczce. Te przyprawy podkręcają smak leczo jak żadne inne
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Upycham w słoikach i zakręcam. Zimą dziękuję sobie za tę botwinkę
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Nacieram nim jedną stronę kotletów, panieruję i smażę. To najlepsze schabowe pod słońcem
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam
Deser marzenie. Na jelita działa jak najlepszy balsam