Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Wiele osób już czyści grilla przed kolejnym długim weekendem. Na liście zakupów królują mięsa, ale do karkówki i szaszłyków niezbędny jest świeży dodatek. Prosta mizeria z ogórków gruntowych uratuje sytuację, a z francuskim akcentem nabierze wyjątkowego smaku.
Choć mizeria jest powszechnie uważana za polską potrawę, jej nazwa wywodzi się z łacińskiego "miseria", co oznacza "nędza". W książce "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Maria Lemnis i Henryk Vitry wspominają, że trudno dziś ustalić, dlaczego tak smaczna sałatka z ogórków otrzymała tak posępną nazwę. Mimo to, mizeria jest nieodłącznym elementem polskiej kuchni.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zamiast do zupy, kroję na sałatkę. Dietetyczne i zdrowe danie w 10 minut
Jak zrobić mizerię po francusku?
Aby nadać tej tradycyjnej surówce międzynarodowy akcent, możesz dodać do niej musztardę francuską. Jej łagodny smak i gruboziarnista konsystencja w połączeniu ze śmietaną tworzą niepowtarzalny efekt.
Składniki:
- 4 ogórki gruntowe,
- 100 ml śmietany 18 proc.,
- 1 łyżeczka musztardy francuskiej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj i obierz ogórki, a następnie pokrój je w cienkie plastry.
- Ułóż ogórki na sicie, posól i odczekaj kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru wody.
- Następnie przełóż je do salaterki, dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj i dopraw do smaku.