Tych owoców nie zbieraj za wcześnie. Pójdą do wyrzucenia
Zielony banan dojrzeje, leżąc na kuchennym blacie, podobnie awokado czy pomidory. Nie jest to jednak właściwość wszystkich owoców i warzyw. Część z nich dojrzałość może osiągnąć wyłącznie na drzewie czy krzaczku. Zerwane za wcześnie nie nabiorą już koloru i smaku.
03.07.2024 13:50
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Owoce klimakteryczne to specyficzna grupa owoców, które mają zdolność dojrzewania nie tylko podczas wzrostu na drzewie czy krzaku, ale również po ich zerwaniu. Co jednak istotne, nie wszystkie owoce (i warzywa) wykazują taką właściwość. Niektóre powinny zostać zerwane/zebrane wyłącznie, kiedy osiągną dojrzałość.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czym są owoce klimakteryczne?
Owoce (i warzywa) klimakteryczne mają zdolność dojrzewania po zerwaniu. To m.in. jabłka, gruszki, banany, kiwi, mango, awokado, papaja, arbuzy, śliwki, nektarynki, brzoskwinie, pomidory, brokuły. Owoce te produkują etylen, czyli naturalny gaz, który nie tylko stymuluje oddychanie komórkowe, ale i powoduje szybsze dojrzewanie.
Etylen aktywuje także składniki odżywcze, wywołuje zmiękczenie, produkcję pigmentów, aromatów czy cukru. Dlatego im owoc klimakteryczny jest bardziej dojrzały, tym jest bardziej miękki i słodki. Mimo że produkcję etylenu można spowolnić, to i tak prowadzi on do dojrzewania owocu po zbiorze. Ponadto owoce klimakteryczne przyspieszają proces dojrzewania innych owoców, które są w ich sąsiedztwie.
Zobacz także
Owoce nieklimakteryczne. Nie zbieraj ich za wcześnie
Owoce nieklimakteryczne to specyficzna grupa owoców, która nie posiada zdolności do dojrzewania po ich zerwaniu z drzewa czy krzewu. Do tej grupy zaliczają się m.in. wiśnie, czereśnie, truskawki, maliny, jeżyny, cytryny, pomarańcze, ananasy, winogrona, papryka czy oliwki.
Od owoców klimakterycznych różnią się przede wszystkim brakiem zdolności do produkcji autokatalitycznego etylenu. W ich tkankach stężenie tego gazu utrzymuje się na stałym, niskim poziomie. W praktyce oznacza to, że proces dojrzewania tych owoców przebiega wyłącznie na drzewach. Po zerwaniu, odcięciu od źródła produkcji gazu, owoce te przestają go produkować, a co za tym idzie, przestają dojrzewać. Tym samym więc, jeśli chodzi o truskawki czy czereśnie, to należy je zbierać i kupować, kiedy są dojrzałe, ponieważ z czasem nie staną się bardziej miękkie czy słodkie.