Zrób zamiast pierniczków. Nie pogardzi nawet marudna teściowa
Chociaż ze Świętami najbardziej kojarzą się pierniczki, to te pyszne, kruche ciasteczka depczą im po piętach. Są idealnie maślane, mięciutkie i tak smaczne, że ciężko zatrzymać się tylko na jednym.
Wspólne pieczenie ciasteczek to wspaniała zabawa dla całej rodziny. Jeśli do tego rozpuścimy ulubioną mleczną i białą czekoladę oraz wyjmiemy z szafki kolorowe posypki, to już nic więcej do słodkiego szczęścia nie potrzeba. Pyszne, kruche ciasteczka smakują jeszcze lepiej niż pierniczki, a na dodatek nie trzeba czekać, aż zmiękną.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kruche ciasteczka z czekoladową polewą
Szukasz czegoś nowego na świąteczny stół, a może po prostu chcesz urozmaicić swoje słodkie wypieki? Kruche ciasteczka z czekoladową polewą sprawdzą się w tej roli po prostu znakomicie. Są nie tylko pyszne i słodkie, ale również bardzo łatwe do przygotowania.
Kiedy podałam je po raz pierwszy, ze stołu zniknęły szybciej niż pierniczki. Nawet wybredna teściowa skusiła się na kilka sztuk i poprosiła o przepis.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 1 łyżka cukru wanilinowego,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 200 g masła,
- 2 żółtka,
- 2 łyżki kwaśnej śmietany,
- 2 tabliczki mlecznej czekolady,
- 1 tabliczka białej czekolady,
- posypki i bakalie do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Do miski przesyp mąkę, proszek do pieczenia oraz cukry i przemieszaj.
- Zetrzyj zimne masło i zacznij zagniatać.
- Dodaj żółtka oraz kwaśną śmietanę i połącz całość w jednolite ciasto.
- Uformuj kulę, owiń folią spożywczą i wstaw do zamrażarki na 20 minut.
- Podziel masę na 2 części. Każdą z nich rozwałkuj i wytnij ciasteczka. Jeśli ciasto się klei, możesz lekko podsypać je mąką.
- Ułóż ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na ok. 12 minut.
- Odstaw do wystudzenia.
- Udekoruj ciasteczka, zanurzając je w roztopionych w kąpieli wodnej czekoladach oraz dodając posypki i bakalie.
Teraz wystarczy tylko poczekać chwilę, aż czekolada zastygnie i można zabierać się za jedzenie. Te ciasteczka z pewnością nie doczekają Świąt - są tak smaczne, że znikają od razu z talerza. Smacznego!