Na święta piekę niemieckie pierniczki Lebkuchen. Rozpływają się w ustach

Lebkuchen są równie aromatyczne jak nasze tradycyjne pierniczki. Jednak mają w sobie coś takiego, co sprawia, że trudno jest poprzestać na jednym. W środku są lekko wilgotne i miękkie. To zasługa składnika, którego brakuje w tradycyjnym przepisie.

Lebkucheny są elementem niemieckiej tradycji świątecznejLebkucheny są elementem niemieckiej tradycji świątecznej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Niemieckie lebkucheny najczęściej mają okrągły kształt i są pokryte lukrem lub czekoladą. Za korzenny aromat odpowiada masa miodowa z przyprawami, a za konsystencję dodatek zmielonych migdałów. Dzięki tym orzechom pierniczki zawsze wychodzą wilgotne w środku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kruche rogaliki z dżemem. Prosty przepis, po który warto sięgać w święta

Historia niemieckich pierniczków

Przepisy na niemieckie pierniczki, czyli lebkucheny, podobnie jak w przypadku polskich ciasteczek, pojawiają się w wielu różnych wersjach. Pierwsze, z XIII wieku, mówią o tym, że lebkucheny były wypiekane na krążkach papieru ryżowego.

Zanim lebkucheny pojawiły się w zwykłych domach, były wypiekane w klasztorach. Wiąże się z nimi symbolika sakralna, na przykład taka, że do ich przygotowania należy użyć 7 przypraw, co miało symbolizować 7 dni stworzenia świata przez Boga.

Z czasem zrezygnowano z ryżowej podkładki i wypiekano je w kształcie serc. Wieszano dzieciom na szyjach, aby mogły podgryzać słodkie korzenne ciasteczka w dowolnym momencie.

Jak zrobić miękkie i wilgotne lebkucheny?

Aby zrobić 30 okrągłych lebkuchenów, potrzebujesz:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 85 g mielonych migdałów,
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczki mielonego cynamonu,
  • 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 200 ml miodu,
  • 85 g masła,
  • 100 g drobno posiekanej skórki z pomarańczy i cytryny, najlepiej kandyzowanej.

Przygotowanie

  1. W rondelku podgrzewasz miód i masło. Wystarczy, że składniki się połączą, nie muszą się zagotować. Odstawiasz do przestygnięcia.
  2. W dużej misce mieszasz mąkę pszenną, zmielone migdały, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  3. Jeszcze ciepłą masę miodowo-maślaną dodajesz do suchych składników. Wrzucasz także skórkę pomarańczową i cytrynową.
  4. Całość łączysz na gładką masę – możesz użyć miksera z hakami. Lepisz kulę, przykrywasz ściereczką i odstawiasz na 30 min do ostygnięcia.
  5. Następnie rozgrzewasz piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Z ciasta na lebkucheny lepisz kulki o wielkości orzecha włoskiego. Rozkładasz je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozpłaszczasz przy pomocy dużej stołowej łyżki. Co jakiś czas warto moczyć łyżkę w zimnej wodzie, aby ciasto nie przyklejało się do niej.
  6. Pierniczki Lebkuchen wstawiasz do rozgrzanego piekarnika na 15 min. Po upieczeniu, odstawiasz do przestudzenia. Gdy wystygną, maczasz je w lukrze lub polewie czekoladowej.

Jak zrobić lukier cytrynowy do pierniczków?

Lekko kwaskowy lukier cytrynowy to świetne uzupełnienie słodkich pierniczków w niemieckim stylu. Idealnie komponuje się z kandyzowaną skórką z cytrusów, która znajduje się w środku.

Do przygotowania lukru na 30 pierniczków Lebkuchen potrzebujesz 2 szklanek cukru pudru i soku z 1 cytryny. Stopniowo dodajesz sok do cukru i energicznie mieszać do uzyskania gęstej, ale lekko lejącej się konsystencji. W lukrze zanurzasz przestudzone pierniczki i odkładasz na kratkę. Lebkucheny są najlepsze na drugi dzień.

Czy pierniki Lebkuchen można przechowywać latami?

Sekret pierniczków polega na tym, że mogą one leżeć przez długi czas, a z każdym kolejnym dniem są coraz smaczniejsze. W dawnych czasach było to szczególnie ważne. W klasztorach robiono dużą porcję pierników na tzw. czarną godzinę i posilano się nimi w czasie głodu.

Obecne pierniczki nie mogą już leżeć latami, ponieważ zawierają jajka i masło – składniki, które są podatne na proces jełczenia. Miód co prawda konserwuje ciasto i ma działanie przeciwbakteryjne, ale warto jednak zjeść je wszystkie w ciągu 1 miesiąca.

Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej
Kroje w paski i mieszam z majonezem. O wiele szybsza i smaczniejsza od jarzynowej