Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście pysznych pierniczków domowej roboty. Z dzisiejszą recepturą odniesiesz spektakularny sukces!

Pierniczki to podstawa świątecznego menuPierniczki to podstawa świątecznego menu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności
Marzena Pęcak

Do świąt coraz bliżej, dlatego przychodzę z genialnym przepisem na domowej roboty pierniczki. To w końcu niezastąpiony element tego magicznego okresu. Ich idealna miękkość, posmak przypraw korzennych i w końcu urocze dekoracje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Jeśli więc jesteś w trakcie tworzenia listy ze świątecznym menu, koniecznie uwzględnij w niej poniższe pierniczki. Gwarantuję, że będzie to prawdziwy strzał w 10

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepyszne pierniczki w uroczym wydaniu znikną jakie pierwsze ze świątecznego stołu. Palce lizać!

Składniki: 

Pierniczki:

  • 80 g masła,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.

Do dekoracji: 

  • dowolne kolory lukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowymi pierniczkami rozpoczynam od połączenia na palniku masła, cukru pudru oraz miodu. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi do momentu, aż udaje mi się uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Najpierw przygotowuję płynną mieszankę na palniku
Najpierw przygotowuję płynną mieszankę na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam stolnicę. Następnie przesypuję na nią mąkę pszenną. Jako kolejne składniki dodaję kakao, sodę oczyszczoną oraz korzenną przyprawę do piernika

Czas na sypką mieszankę
Czas na sypką mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W centralnej części robię duże wgłębienie, po czym umieszczam w środku jajko. Na koniec zagniatam składniki przy pomocy rąk. W międzyczasie dodaję też mieszankę z garnka

Jako ostatni składniki dodaję mieszankę z garnka
Jako ostatni składnik dodaję mieszankę z garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki placek. Następnie przy pomocy świątecznych foremek wykrawam pierniczki.

Czas na wycinanie pierniczków
Czas na wycinanie pierniczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasteczka przekładam następnie do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wkładam na koniec na 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone pierniczki dekoruję lukrem w różnej kolorystyce, aby nadać im dodatkowych walorów. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi jakie wypieki co roku goszczą na twoim świątecznym stole. Czy są to pierniki? A może to zupełnie inne domowe ciasta lub ciasteczka? Z racji, że kocham słodkości, z radością wykorzystam nowe inspiracje w swojej kuchni. Genialnych pomysłów na domowe wypieki nigdy za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Gdy robię te kotlety ziemniaczane, o mielone nikt nie pyta. Najlepiej smakują z sosem pieczarkowym
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
Nie tylko na Wigilię. Świąteczne pierogi podaję z domową konfiturą
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
To najlepsza temperatura do pieczenia sernika. Nie opadnie i nie popęka
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Teściowa na każde święta piecze orzechowca. Makowiec i sernik nie mają szans
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Nazwa wprowadza w błąd. Skąd pochodzi barszcz ukraiński?
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
Zanim włożysz ser do lodówki, wykonaj 1 rzecz. Dzięki temu nie będzie twardy i zeschnięty
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
"Można jeść jak ciasto". Magda Gessler zdradziła swój sposób na karpia bez ości
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Podsmażam i dorzucam do surówki z kapusty pekińskiej. Jest smaczniejsza i przyjemnie chrupie
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Moczę na pierogi wigilijne zamiast suszonych grzybów. Po wymieszaniu z kapustą farsz mam gotowy
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Nie wylewaj zakwasu z buraków. Jeśli zrobił się gęsty, można go jeszcze uratować
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Tak należy przechowywać i odgrzewać kotlety. Będą smakowały jak prosto z patelni
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
Podpatrzyłam u gospodyń. Słodkie kartofelki lepsze niż sklepowe praliny
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀