Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem
19.12.2023 12:07, aktual.: 19.12.2023 12:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście pysznych pierniczków domowej roboty. Z dzisiejszą recepturą odniesiesz spektakularny sukces!
Do świąt coraz bliżej, dlatego przychodzę z genialnym przepisem na domowej roboty pierniczki. To w końcu niezastąpiony element tego magicznego okresu. Ich idealna miękkość, posmak przypraw korzennych i w końcu urocze dekoracje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!
Jeśli więc jesteś w trakcie tworzenia listy ze świątecznym menu, koniecznie uwzględnij w niej poniższe pierniczki. Gwarantuję, że będzie to prawdziwy strzał w 10!
Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zobacz także
Przepyszne pierniczki w uroczym wydaniu znikną jakie pierwsze ze świątecznego stołu. Palce lizać!
Składniki:
Pierniczki:
- 80 g masła,
- 1/4 szklanki miodu,
- 1/2 szklanki cukru pudru,
- 1 jajko,
- 350 g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1,5 łyżeczki kakao,
- 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.
Do dekoracji:
- dowolne kolory lukru.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Pracę nad domowymi pierniczkami rozpoczynam od połączenia na palniku masła, cukru pudru oraz miodu. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi do momentu, aż udaje mi się uzyskać idealnie gładką konsystencję.
Krok 2. Na blacie kuchennym układam stolnicę. Następnie przesypuję na nią mąkę pszenną. Jako kolejne składniki dodaję kakao, sodę oczyszczoną oraz korzenną przyprawę do piernika.
Krok 3. W centralnej części robię duże wgłębienie, po czym umieszczam w środku jajko. Na koniec zagniatam składniki przy pomocy rąk. W międzyczasie dodaję też mieszankę z garnka.
Krok 4. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki placek. Następnie przy pomocy świątecznych foremek wykrawam pierniczki.
Krok 5. Ciasteczka przekładam następnie do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wkładam na koniec na 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza.
Krok 6. Upieczone pierniczki dekoruję lukrem w różnej kolorystyce, aby nadać im dodatkowych walorów. Smacznego!
Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi jakie wypieki co roku goszczą na twoim świątecznym stole. Czy są to pierniki? A może to zupełnie inne domowe ciasta lub ciasteczka? Z racji, że kocham słodkości, z radością wykorzystam nowe inspiracje w swojej kuchni. Genialnych pomysłów na domowe wypieki nigdy za wiele!
Zobacz także