Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Na świątecznym stole nie może zabraknąć oczywiście pysznych pierniczków domowej roboty. Z dzisiejszą recepturą odniesiesz spektakularny sukces!

Pierniczki to podstawa świątecznego menuPierniczki to podstawa świątecznego menu
Źródło zdjęć: © Licencjodawca | Pyszności

Do świąt coraz bliżej, dlatego przychodzę z genialnym przepisem na domowej roboty pierniczki. To w końcu niezastąpiony element tego magicznego okresu. Ich idealna miękkość, posmak przypraw korzennych i w końcu urocze dekoracje. Obok takiej kombinacji nie sposób przejść obojętnie. Po prostu nie ma takiej opcji!

Jeśli więc jesteś w trakcie tworzenia listy ze świątecznym menu, koniecznie uwzględnij w niej poniższe pierniczki. Gwarantuję, że będzie to prawdziwy strzał w 10

Cały przepis krok po kroku znajdziesz na wideo.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowe pierniczki w świątecznym wydaniu. Z nami wyjdą perfekcyjne za każdym razem

Przepyszne pierniczki w uroczym wydaniu znikną jakie pierwsze ze świątecznego stołu. Palce lizać!

Składniki: 

Pierniczki:

  • 80 g masła,
  • 1/4 szklanki miodu,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 1 jajko,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1,5 łyżeczki kakao,
  • 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika.

Do dekoracji: 

  • dowolne kolory lukru.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Pracę nad domowymi pierniczkami rozpoczynam od połączenia na palniku masła, cukru pudru oraz miodu. Składniki łączę przy pomocy kuchennej rózgi do momentu, aż udaje mi się uzyskać idealnie gładką konsystencję.

Najpierw przygotowuję płynną mieszankę na palniku
Najpierw przygotowuję płynną mieszankę na palniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 2. Na blacie kuchennym układam stolnicę. Następnie przesypuję na nią mąkę pszenną. Jako kolejne składniki dodaję kakao, sodę oczyszczoną oraz korzenną przyprawę do piernika

Czas na sypką mieszankę
Czas na sypką mieszankę © Licencjodawca | Pyszności

Krok 3. W centralnej części robię duże wgłębienie, po czym umieszczam w środku jajko. Na koniec zagniatam składniki przy pomocy rąk. W międzyczasie dodaję też mieszankę z garnka

Jako ostatni składniki dodaję mieszankę z garnka
Jako ostatni składnik dodaję mieszankę z garnka © Licencjodawca | Pyszności

Krok 4. Gotowe ciasto rozwałkowuję na cienki placek. Następnie przy pomocy świątecznych foremek wykrawam pierniczki.

Czas na wycinanie pierniczków
Czas na wycinanie pierniczków © Licencjodawca | Pyszności

Krok 5. Ciasteczka przekładam następnie do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniczki wkładam na koniec na 8 minut do rozgrzanego piekarnika. Urządzenie ma pracować w temp. 180 stopni Celsjusza

Czas na krótką wizytę w piekarniku
Czas na krótką wizytę w piekarniku © Licencjodawca | Pyszności

Krok 6. Upieczone pierniczki dekoruję lukrem w różnej kolorystyce, aby nadać im dodatkowych walorów. Smacznego!

Prawdziwe pyszności
Prawdziwe pyszności © Licencjodawca | Pyszności

Zanim się pożegnamy, koniecznie napisz mi jakie wypieki co roku goszczą na twoim świątecznym stole. Czy są to pierniki? A może to zupełnie inne domowe ciasta lub ciasteczka? Z racji, że kocham słodkości, z radością wykorzystam nowe inspiracje w swojej kuchni. Genialnych pomysłów na domowe wypieki nigdy za wiele!

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Prawdziwe śląskie smaki bez ściemy. Za ten gratis do zamówienia, przymykamy oko na rachunek
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Są lepsze niż mielone, a nie mają mięsa. Do roladek dodaję śniadaniowe płatki
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Wiele osób nawet nie kojarzy nazwy. Na Kresach to prawdziwy przysmak
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Ewa Wachowicz robi obłędne udka. Mięso jest tak delikatne i soczyste, że samo odchodzi od kości
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Są równocześnie słodkie i napakowane białkiem. Przepis dostałam od cioci
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Rozpoczynam sezon i w weekend zrobię to ciasto marchewkowe. Jest puszyste i mięciutkie jak obłoczek
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Popisowa zupa, deser i zapas na zimę. Wachowicz o szparagówce, jakiej nie znacie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Przerażają i kuszą. Jarek Nowak spróbował, jak smakują części zwierząt, których większość nie tknie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ciocia z Podlasia poczęstowała mnie na wakacjach. Od tej pory robię je regularnie
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Ułóż w garnku wszystkie składniki i gotuj. Mięso będzie idealnie miękkie i rozpadnie się pod widelcem
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Pierwszy raz jadłam je w Zakopanem. Od tej pory robię je niemal co piątek
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku
Najlepsza wątróbka na świecie. Zawsze wychodzi mięciutka, soczysta i pełna smaku