Zrób ze mną na obiad błyskawiczną zupę z grzankami. Główny składnik to młode, sezonowe warzywo

Zupa krem z grzankami to klasyk, który można zrobić na bazie wielu warzyw. W sezonie na młode cukinie warto wykorzystać właśnie ten składnik. Cukinii nie musisz obierać, ale zadbaj o dodatki, czyli czosnek i koperek, które podkręcą jej delikatny smak. Dla chrupkości - obowiązkowo dorzuć grzanki.

Zupa krem z cukinii z grzankamiZupa krem z cukinii z grzankami
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | creatifgas
Magdalena Pomorska

Wystarczy podsmażyć warzyw, zalać bulionem i śmietanką, a na koniec zblendować. Przy odpowiednich proporcjach, całość zachwyca smakiem. Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i łatwym do przygotowania, więc w zupie z nieco cięższymi dodatkami, jak śmietanka czy grzanki, sprawdzi się doskonale.

Jak zrobić grzanki do zupy?

Grzanki to doskonały dodatek do zup, który można przygotować z czerstwego chleba. Wystarczy pokroić pieczywo na małe kostki, skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami, takimi jak czosnek czy zioła prowansalskie. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Innym sposobem na przygotowanie grzanek jest smażenie ich na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj pokrojone kostki chleba i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż będą chrupiące. Możesz dodać czosnek lub zioła, aby wzbogacić ich smak. Grzanki z patelni są szybkie w przygotowaniu i idealne do zup kremów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna

Przepis na zupę krem z cukinią

Składniki:

  • 500 g cukinii pokrojonej w kostkę,
  • 1 mała cebula, drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 750 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml śmietanki 30 proc.,
  • sok i skórka z 1/2 ekologicznej cytryny,
  • sól i czarny pieprz.

Do dekoracji:

  • koperek,
  • świeżo zmielony czarny pieprz,
  • grzanki,
  • starty parmezan.

Sposób przygotowania:

  1. Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek.
  2. Dodaj cukinię i smaż przez kilka minut.
  3. Wlej bulion warzywny i gotuj do miękkości.
  4. Dodaj śmietankę, sok i skórkę z cytryny.
  5. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  6. Zmiksuj zupę na gładko.
  7. Podawaj z końcówkami kopru, pieprzem i grzankami.
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
To dlatego włoskie kotlety mielone są tak mięciutkie. Wszystko dzięki 1 dodatkowi
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Dodaj do kawy. Od razu poprawi nastrój i doda energii na cały poranek
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Najgorszy błąd przy grzybach. Tracą smak i większość wartości
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Zamiast chlebka bananowego, przygotowuje coś innego. Smakuje jeszcze lepiej i jest dziecinnie prosty
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Dietetyk wskazał jako jedno z najzdrowszych dań. W PRL-u babcie gotowały co chwilę
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje
Prosty sposób. Otwarty koncentrat pomidorowy już nie spleśnieje