Zrób ze mną na obiad błyskawiczną zupę z grzankami. Główny składnik to młode, sezonowe warzywo
Zupa krem z grzankami to klasyk, który można zrobić na bazie wielu warzyw. W sezonie na młode cukinie warto wykorzystać właśnie ten składnik. Cukinii nie musisz obierać, ale zadbaj o dodatki, czyli czosnek i koperek, które podkręcą jej delikatny smak. Dla chrupkości - obowiązkowo dorzuć grzanki.
Wystarczy podsmażyć warzyw, zalać bulionem i śmietanką, a na koniec zblendować. Przy odpowiednich proporcjach, całość zachwyca smakiem. Cukinia jest warzywem lekkostrawnym i łatwym do przygotowania, więc w zupie z nieco cięższymi dodatkami, jak śmietanka czy grzanki, sprawdzi się doskonale.
Jak zrobić grzanki do zupy?
Grzanki to doskonały dodatek do zup, który można przygotować z czerstwego chleba. Wystarczy pokroić pieczywo na małe kostki, skropić oliwą z oliwek i posypać ulubionymi przyprawami, takimi jak czosnek czy zioła prowansalskie. Następnie piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 10 minut, aż staną się złociste i chrupiące. Innym sposobem na przygotowanie grzanek jest smażenie ich na patelni. Na rozgrzaną patelnię wlej odrobinę oliwy, dodaj pokrojone kostki chleba i smaż na średnim ogniu, często mieszając, aż będą chrupiące. Możesz dodać czosnek lub zioła, aby wzbogacić ich smak. Grzanki z patelni są szybkie w przygotowaniu i idealne do zup kremów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zupa krem z pieczonych marchewek z chrupiąca ciecierzycą. Lekka, pożywna i smaczna
Przepis na zupę krem z cukinią
Składniki:
- 500 g cukinii pokrojonej w kostkę,
- 1 mała cebula, drobno posiekana,
- 1 ząbek czosnku, drobno posiekany,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 750 ml bulionu warzywnego,
- 100 ml śmietanki 30 proc.,
- sok i skórka z 1/2 ekologicznej cytryny,
- sól i czarny pieprz.
Do dekoracji:
- koperek,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- grzanki,
- starty parmezan.
Sposób przygotowania:
- Podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek.
- Dodaj cukinię i smaż przez kilka minut.
- Wlej bulion warzywny i gotuj do miękkości.
- Dodaj śmietankę, sok i skórkę z cytryny.
- Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- Zmiksuj zupę na gładko.
- Podawaj z końcówkami kopru, pieprzem i grzankami.