Zrobienie tych jagodzianek zajmuje mi 30 minut. Wszystko dzięki jednemu składnikowi
Domowe wypieki są smaczne i sprawiają, że w kuchni unoszą się apetyczne zapachy, ale niestety, nie każdy ma tyle czasu, aby samodzielnie wyrabiać ciasto. W szybszej wersji jagodzianka jest nie tylko szybsza w przygotowaniu, ale również dziecinnie prosta.
Jagodzianki to prawdziwy hit sezonu – kolejki po nie potrafią ciągnąć się długo, i nie bez powodu! Ich smak zdobył sobie wielu wiernych fanów, choć niestety często trzeba za nie sporo zapłacić. Na szczęście możesz łatwo przygotować je samodzielnie w domu, jednak nie każdy ma na to czas. Właśnie wtedy świetnie sprawdza się prostsza wersja – jagodzianki z ciasta francuskiego, które powstają szybko, bez skomplikowanych zabiegów, a smakują równie pysznie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Domowe drożdżówki z serem i truskawkami – jak z cukierni!
Jagodzianki z ciasta francuskiego
Sezon na jagody w pełni, więc najwyższa pora, aby przygotować domowe jagodzianki. Szybsza wersja z ciasta francuskiego to doskonała alternatywa dla tradycyjnych drożdżowych wypieków, dzięki której oszczędzamy czas spędzony w kuchni. Ciasto francuskie świetnie nadaje się do różnego rodzaju deserów i słodkich przekąsek, a jego lekka, warstwowa struktura nadaje jagodziankom wyjątkową chrupkość i delikatność. Przygotowanie ich jest znacznie prostsze i szybsze niż tradycyjnych drożdżówek – nie trzeba czekać na wyrastanie ciasta ani zagłębiać się w skomplikowane etapy wyrabiania. Dzięki temu można szybko cieszyć się smakiem domowego wypieku, który smakuje jak klasyczna drożdżówka, ale powstaje w ułamku czasu i z minimalnym wysiłkiem.
Przepis na jagodzianki z ciasta francuskiego
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego,
 - 200 g jagód (świeżych lub mrożonych),
 - 3 łyżki cukru,
 - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
 - 1 jajko do posmarowania,
 - cukier perlisty (do posypania).
 
Przygotowanie:
- Jagody wymieszaj dokładnie z cukrem i mąką ziemniaczaną, aby nadzienie było lekko zagęszczone i nie wypływało podczas pieczenia.
 - Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na 8 prostokątów.
 - Na środek każdego prostokąta nałóż porcję jagodowego nadzienia (około 1–2 łyżki).
 - Złóż prostokąt na pół, dokładnie zlep brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło.
 - Na górnej części każdego prostokąta zrób 3–4 równoległe, płytkie nacięcia nożem, żeby para mogła swobodnie uchodzić podczas pieczenia.
 - Następnie posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem i posyp cukrem perlistym.
 - Piecz w nagrzanym do 190 stopni Celsjusza piekarniku przez około 20 minut, aż ciasto będzie złociste i chrupiące.
 - Po wyjęciu pozostaw na kilka minut do lekkiego ostygnięcia i podawaj na ciepło.