Zrobiłam tę zapiekankę na obiad. Mój mąż co chwilę o nią prosi

Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zapiekanka sprawdza się znakomicie. W kilka chwil można przygotować obiad dla całej rodziny. Łatwo ją podgrzać, więc sprawdzi się także, gdy każdy wraca o innej porze. Jest sycąca i bardzo smaczna, a moi bliscy wprost za nia przepadają.

Zrobiłam tę zapiekankę na obiad. Mój mąż co chwilę o nią prosiZapiekanka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Getty Images,, canva | Vladislav Chusov
Ewa Malinowska
SKOMENTUJ

Zapiekanka ziemniaczana to danie całoroczne. Rozgrzeje jesienią i zimą i nasyci wiosną i latem, gdy nie ma czasu na gotowanie. Pod warstwą sera i ziemniaków ukryć można wiele składników, więc często można nieco "posprzątać" lodówkę, dorzucając paprykę, brokuły, pieczarki czy też cebulkę. Do tego porcja białka i tłuszczu w postaci

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gdy tylko spróbujesz tej kombinacji, nie będziesz chciał jeść jajecznicy w innym wydaniu

Zapiekanka ziemniaczana - prosty przepis

Podstawą są oczywiście ziemniaki. Można pokroić je w plasterki lub kostkę, w przypadku większych kawałków dobrze jest je podgotować, aby po wyjęciu z piekarnika nie okazały się być twarde. Pole do popisu to dodatki. Do zapiekanki można dodać dowolne warzywa, mięso, wędliny, sery czy grzyby. Sprawdzi się m.in. cebula, pieczarki, kiełbasa, boczek, szynka, brokuły, papryka, pomidory, a także żółty ser mozzarella lub cheddar.

Zapiekanka ziemniaczana
Zapiekanka ziemniaczana © Adobe Stock

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 jajka,
  • 150 g boczku,
  • kilka pomidorków koktajlowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 duża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki passaty pomidorowej,
  • 150 g startej mozzarelli,
  • pół papryczki chili,
  • sól, pieprz, tymianek, oregano.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugnieć je tłuczkiem lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw do przestudzenia.
  2. W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i tymiankiem i dodaj mieszankę do wystudzonych ziemniaków.
  3. Wyłóż masę ziemniaczaną do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25-30 minut.
  4. Przygotuj farsz: pokrój boczek na drobne kawałki i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, a następnie czosnek i chili. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do warzyw.
  5. Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj passatę pomidorową.
  6. Warzywa przełóż na podpieczone ziemniaki i posyp startym serem mozzarella.
  7. Wstaw do piekarnika, podwyższając temperaturę do 190 st. Celsjusza. Piecz przez kolejne 15 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.

Gotową zapiekankę podaj na ciepło. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Totalny hit z kurczaka. Odkąd mam ten przepis, nie chodzę do chińskich restauracji
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Polacy o niej zapomnieli. Ma słodkawe mięso i nie męczysz się przy ościach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Na podwieczorek robię Marzenie. Można rozpływać się w zachwytach
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ścieram na tarce i wrzucam do masy ziemniaczanej. Placki wychodzą smaczniejsze i zdrowsze
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Ten napój wzmacnia serce i odporność. Prawie nic nie kosztuje
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Te drożdżowe kluski wyglądają niepozornie. Po przekrojeniu dzieje się magia
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Placki robię po niemiecku. Są puszyste i tak smaczne, że ziemniaczane się chowają
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Spróbowałam takich klusek u śląskiej gospodyni. Bardziej niż smak, zaskoczyła mnie nazwa
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Mięciutkie bułeczki z mięsnym farszem. Smakują tak, że trudno się oprzeć
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Smażę pędy i krótko blenduję. Sos do makaronu wychodzi bajeczny
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Dodaję do mielonych zamiast cebuli. Mają lepszy smak i są sto razy bardziej soczyste
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie
Knedle z truskawkami na słodki obiad. Przy wyrabianiu ciasta pamiętam o 1 zasadzie