Zrobiłam tę zapiekankę na obiad. Mój mąż co chwilę o nią prosi
Kiedy nie mam pomysłu na obiad, zapiekanka sprawdza się znakomicie. W kilka chwil można przygotować obiad dla całej rodziny. Łatwo ją podgrzać, więc sprawdzi się także, gdy każdy wraca o innej porze. Jest sycąca i bardzo smaczna, a moi bliscy wprost za nia przepadają.
24.07.2024 12:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zapiekanka ziemniaczana to danie całoroczne. Rozgrzeje jesienią i zimą i nasyci wiosną i latem, gdy nie ma czasu na gotowanie. Pod warstwą sera i ziemniaków ukryć można wiele składników, więc często można nieco "posprzątać" lodówkę, dorzucając paprykę, brokuły, pieczarki czy też cebulkę. Do tego porcja białka i tłuszczu w postaci
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zapiekanka ziemniaczana - prosty przepis
Podstawą są oczywiście ziemniaki. Można pokroić je w plasterki lub kostkę, w przypadku większych kawałków dobrze jest je podgotować, aby po wyjęciu z piekarnika nie okazały się być twarde. Pole do popisu to dodatki. Do zapiekanki można dodać dowolne warzywa, mięso, wędliny, sery czy grzyby. Sprawdzi się m.in. cebula, pieczarki, kiełbasa, boczek, szynka, brokuły, papryka, pomidory, a także żółty ser mozzarella lub cheddar.
Składniki:
- 4 duże ziemniaki,
- 2 jajka,
- 150 g boczku,
- kilka pomidorków koktajlowych,
- 1 czerwona papryka,
- 1 duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki passaty pomidorowej,
- 150 g startej mozzarelli,
- pół papryczki chili,
- sól, pieprz, tymianek, oregano.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ugnieć je tłuczkiem lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Odstaw do przestudzenia.
- W misce roztrzep jajka z solą, pieprzem i tymiankiem i dodaj mieszankę do wystudzonych ziemniaków.
- Wyłóż masę ziemniaczaną do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i zapiekaj w temperaturze 180 st. Celsjusza przez 25-30 minut.
- Przygotuj farsz: pokrój boczek na drobne kawałki i podsmaż. Dodaj posiekaną cebulę i paprykę, a następnie czosnek i chili. Pomidorki koktajlowe przekrój na połówki i dodaj do warzyw.
- Dopraw solą, pieprzem i oregano. Smaż, aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodaj passatę pomidorową.
- Warzywa przełóż na podpieczone ziemniaki i posyp startym serem mozzarella.
- Wstaw do piekarnika, podwyższając temperaturę do 190 st. Celsjusza. Piecz przez kolejne 15 minut, aż ser się roztopi i zarumieni.
Gotową zapiekankę podaj na ciepło. Smacznego!