Zrywam na spacerze i parzę jak herbatę. Na sen działa lepiej niż melisa

Na pierwszy rzut oka to roślina niepozorna. Większość przechodzi obok niej obojętnie, nie zdając sobie sprawy, że kryje się w niej coś więcej niż tylko ładny zapach. A to, co potrafi zdziałać z twoim snem i nerwami… zaskakuje nawet tych, którzy zwykle sięgają po melisę. Sama się o tym przekonałam.

Kwiaty akacjiKwiaty akacji
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Paulina Hermann

Rośnie tuż pod nosem, czyli na osiedlu, przy lesie, na skraju polnej drogi. Ktoś spojrzy i powie: "ładnie pachnie", ale nie zdaje sobie sprawy, że to jeden z lepszych naturalnych uspokajaczy, jakie daje natura. Kwiaty akacji, czyli robinii, to nie tylko wiosenna ozdoba. Zaparzone jak herbata potrafią wyciszyć głowę lepiej niż melisa z apteki. Znane od pokoleń w medycynie ludowej, dziś zostały zepchnięte na bok. Niestety, bardzo niesłusznie! Kiedy wieczorem nie możesz zasnąć i się stresujesz, to właśnie te białe kwiaty akacji mogą ci przyjść z pomocą. Tylko im zaufaj!

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Domowy sernik z rabarbarem na spodzie z ciasteczek. Prosto, pysznie, sezonowo

Kwiaty akacji to coś więcej niż ładny zapach

Na pierwszy rzut oka niepozorne. Ale w środku to wręcz czysta apteka! Kwiaty akacji zawierają olejki eteryczne, flawonoidy i inne związki, które uspokajają układ nerwowy. Działają wyciszająco, pomagają złagodzić napięcie, stres i przewlekłe zmęczenie psychiczne. Świetnie sprawdzają się przed snem – naturalnie usypiają, ale bez otępienia, jakie daje wiele tabletek.

Napar z akacji to taki babciny lifehack, jest tani, prosty i skuteczny. A do tego łagodny w smaku: nie ma takiej goryczy jak w melisie ani dziwnego posmaku jak w kozłku lekarskim. Po prostu robisz sobie ciepły, pachnący kubek, który pomaga wyłączyć głowę po ciężkim dniu.

Jak zrobić napar z kwiatów akacji?

Nie trzeba być zielarzem. Wystarczy kawałek łąki albo spacer przy drodze (byle z dala od spalin) i dobre oko. Kwiaty akacji zbieraj w słoneczny dzień, kiedy są suche, rozwinięte i pachną najmocniej. Po zbiorze trzeba je wysuszyć, więc rozłóż je cienką warstwą w przewiewnym miejscu na kilka dni.

Składniki:

  • łyżka suszonych kwiatów akacji,
  • 250 ml gorącej wody (powinna mieć ok. 90°C),
  • dodatkowo miód lub plaster cytryny (podbiją fajnie smak).

Sposób przygotowania:

  1. Wsyp suszone kwiaty akacji do kubka.
  2. Zalej gorącą wodą.
  3. Przykryj talerzykiem lub pokrywką i odstaw na 15 minut.
  4. Przecedź i pij na ciepło – najlepiej wieczorem.
  5. Możesz dosłodzić miodem albo dodać cytrynę, jeśli lubisz kwaśniejszy smak.

Jak wykorzystać kwiaty akacji?

Napar to nie wszystko. Kwiaty akacji możesz wykorzystać też inaczej. Oto kilka ciekawych pomysłów:

  • kąpiel na stres - zaparz litrowy dzbanek naparu, wlej do wanny i wskocz do środka. Idealne po ciężkim dniu,
  • pachnące naleśniki - świeże kwiaty możesz dorzucić do ciasta naleśnikowego. Smakują jak połączenie miodu i wanilii,
  • naturalny odświeżacz powietrza - susz wrzucony do lnianego woreczka działa lepiej niż chemiczne wkłady do szafy i do tego odstrasza mole,
  • dekoracja do deserów - jadalne kwiaty wyglądają świetnie na budyniach, lodach albo cieście drożdżowym, a już tym bardziej na torcie.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Pysznosci.pl

Wybrane dla Ciebie

Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Dorzucam do rosołu zamiast natki pietruszki. Ma wtedy lepszy smak i aromat
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Każda włoska nonna gotuje taki sos. Jeden kęs i przeniesiesz się do Neapolu
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Dziadek poradził, jak przechowywać ziemniaki na zimę. Nie będą puszczać pędów aż do wiosny
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Nie mielone i nie schabowe. Moja rodzina co sobotę zamawia na obiad kotlety majstra
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Polacy jedzą aż miło, a jelita i trzustka cierpią. Najgorsze połączenie na obiad
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Tata pokazał mi te grzyby. Inni grzybiarze nawet się nie schylają, a ja wychodzę z lasu z pełnym koszem
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Na tym mięsie prababcia gotowała rosół. Dziś jest nie do przełknięcia
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Nazwa tych włoskich ciasteczek jest równie zabawna, co nieprzyzwoita. Zarumienisz się w cukierni
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Idol nastolatek z lat 90. zakochany w polskim jedzeniu. To go kusi najbardziej
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Do ciasta na pierogi nie dodaję wody. Znam lepszy patent, by było delikatne i się nie rwało
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Czy można jeść banana ze skórką? Dla wielu to nie do pomyślenia
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis
Taką kiełbasę można jeść nawet w piątki bez wyrzutów sumienia. Poznaj najlepszy przepis