NewsyPyszna i sycąca zupa. To klaska kuchni romskiej

Pyszna i sycąca zupa. To klaska kuchni romskiej

Cygańska kultura jest fascynująca a jednocześnie nieco niepokojąca. Wędrowny styl życia, muzyka, taniec, śpiew, wróżby – to wszystko jest dla nas obce, ale przez to też pociągające. Również kuchnia romska jest wyjątkowa i budzi wiele pytań. Zastanawiamy się np., czy Cyganie jedzą jeże i w ogóle, co jedzą Cyganie. Poniżej spróbujemy przybliżyć ten temat. Zupa cygańska to z pewnością coś, co zwraca naszą uwagę.

Adobe Stock
Adobe Stock
Sandra Biedrzańska

12.03.2023 12:30

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czym charakteryzuje się kuchnia romska?

Tradycyjnie u Romów posiłki są przygotowywane przez kobiety. Cyganki w czasie gotowania obowiązuje szczególna czystość. Muszą one dbać o higienę kuchni i pożywienia. Nawet mięso musi być myte w osobnych, specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach. Wszystkie garnki z kolei zawsze czyszczone są do blasku.

W kulturze romskiej kobiety nie siadają z mężczyznami do stołu. Same posilają się dopiero wtedy, gdy męscy członkowie rodziny najedzą się i odejdą do swoich obowiązków.

Kuchnia cygańska jest mieszaniną różnego rodzaju wpływów. Ze względu na koczowniczy tryb życia Cyganie czerpali doświadczenia i zwyczaje od innych kultur, a szczególnie od tych z rejonu bałkańskiego.

Charakterystyczne dla kuchni cygańskiej są wyraziste smaki. Dania są ostro doprawiane, bogate w różnego rodzaju mięsa i paprykę. Posiłki są sycące i rozgrzewające. Bardzo często są to potrawy jednogarnkowe, które można było z łatwością przyrządzić w kociołku nad ogniskiem.

Co jedzą Cyganie? Osławiona zupa cygańska

Cyganie korzystają w swojej kuchni z produktów spożywczych, które są łatwo dostępne, które można było znaleźć lub upolować.

Najczęściej spotykaną potrawą w kuchni romskiej jest rosół i gotowana kura, ale też… gotowany jeż. Równie często Cyganie przyrządzają zupę z pokrzyw, a także barszcz zaprawiany kwasem mrówkowym, kwaśny barszcz wiśniowy z mięsem oraz dania grzybowe.

Kultura cygańska opiera się przede wszystkim na mięsie – drobiu, wieprzowinie, dziczyźnie. Zabronione jest za to jedzenie mięsa psiego i końskiego.

Jeśli chodzi o alkohol, to Cyganie lubią piwo, wódkę i wino.

Adobe Stock
Adobe Stock

Zupa cygańska - przepis

Popularna wśród Romów jest zupa cygańska, którą można z łatwością zrobić samemu. Jest ona niezwykle treściwa, a jednocześnie tania i pyszna. Sprawdzi się ona szczególnie w chłodne dni.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 1 laska kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób przygotowania

Skrzydełka z kurczaka umieszczamy w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, selera pokrojonego w kostkę oraz pora w kawałku bądź pokrojonego w talarki. Do tego dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wszystko wodą i zagotowujemy. Bulion gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie, od czasu do czasu odszumowując.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego ziemniaki pokrojone w kostkę i papryki pokrojone w paski. Podsmażamy do miękkości.

Bulion odcedzamy i łączymy w garnku z zawartością patelni. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzając ją wcześniej w niewielkiej ilości zupy. Następnie robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy do niego mąkę. Mieszamy aż masa zrobi się jednolita. Zagęszczamy zupę zasmażką. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupę cygańską podajemy ze świeżym pieczywem. Można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Autor: Halina Basek

Po sytym obiedzie z pewnością będziesz miał ochotę na pyszny deser. Wypróbuj nasz przepis na dietetyczne batoniki Bounty.