Pyszna i sycąca zupa. To klaska kuchni romskiej

Cygańska kultura jest fascynująca a jednocześnie nieco niepokojąca. Wędrowny styl życia, muzyka, taniec, śpiew, wróżby – to wszystko jest dla nas obce, ale przez to też pociągające. Również kuchnia romska jest wyjątkowa i budzi wiele pytań. Zastanawiamy się np., czy Cyganie jedzą jeże i w ogóle, co jedzą Cyganie. Poniżej spróbujemy przybliżyć ten temat. Zupa cygańska to z pewnością coś, co zwraca naszą uwagę.

ObrazekAdobe Stock
Sandra Biedrzańska

Czym charakteryzuje się kuchnia romska?

Tradycyjnie u Romów posiłki są przygotowywane przez kobiety. Cyganki w czasie gotowania obowiązuje szczególna czystość. Muszą one dbać o higienę kuchni i pożywienia. Nawet mięso musi być myte w osobnych, specjalnie do tego przeznaczonych naczyniach. Wszystkie garnki z kolei zawsze czyszczone są do blasku.

W kulturze romskiej kobiety nie siadają z mężczyznami do stołu. Same posilają się dopiero wtedy, gdy męscy członkowie rodziny najedzą się i odejdą do swoich obowiązków.

Kuchnia cygańska jest mieszaniną różnego rodzaju wpływów. Ze względu na koczowniczy tryb życia Cyganie czerpali doświadczenia i zwyczaje od innych kultur, a szczególnie od tych z rejonu bałkańskiego.

Charakterystyczne dla kuchni cygańskiej są wyraziste smaki. Dania są ostro doprawiane, bogate w różnego rodzaju mięsa i paprykę. Posiłki są sycące i rozgrzewające. Bardzo często są to potrawy jednogarnkowe, które można było z łatwością przyrządzić w kociołku nad ogniskiem.

Co jedzą Cyganie? Osławiona zupa cygańska

Cyganie korzystają w swojej kuchni z produktów spożywczych, które są łatwo dostępne, które można było znaleźć lub upolować.

Najczęściej spotykaną potrawą w kuchni romskiej jest rosół i gotowana kura, ale też… gotowany jeż. Równie często Cyganie przyrządzają zupę z pokrzyw, a także barszcz zaprawiany kwasem mrówkowym, kwaśny barszcz wiśniowy z mięsem oraz dania grzybowe.

Kultura cygańska opiera się przede wszystkim na mięsie – drobiu, wieprzowinie, dziczyźnie. Zabronione jest za to jedzenie mięsa psiego i końskiego.

Jeśli chodzi o alkohol, to Cyganie lubią piwo, wódkę i wino.

Obrazek
Adobe Stock

Zupa cygańska - przepis

Popularna wśród Romów jest zupa cygańska, którą można z łatwością zrobić samemu. Jest ona niezwykle treściwa, a jednocześnie tania i pyszna. Sprawdzi się ona szczególnie w chłodne dni.

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 5 skrzydełek z kurczaka
  • 1 pietruszka
  • 2 marchewki
  • ½ selera
  • kawałek pora
  • 1 laska kiełbasy
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 1 papryczka chili
  • 150 ml śmietany 18 proc.
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • olej
  • sól, pieprz, papryka ostra i słodka, majeranek, kurkuma, ziele angielskie, liście laurowe

Sposób przygotowania

Skrzydełka z kurczaka umieszczamy w garnku. Dodajemy marchewkę i pietruszkę pokrojone w słupki, selera pokrojonego w kostkę oraz pora w kawałku bądź pokrojonego w talarki. Do tego dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Zalewamy wszystko wodą i zagotowujemy. Bulion gotujemy do momentu aż wszystko będzie miękkie, od czasu do czasu odszumowując.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Dodajemy do niej pokrojony w kostkę boczek oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażamy do zrumienienia. Następnie dodajemy do tego ziemniaki pokrojone w kostkę i papryki pokrojone w paski. Podsmażamy do miękkości.

Bulion odcedzamy i łączymy w garnku z zawartością patelni. Doprawiamy do smaku i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę, rozprowadzając ją wcześniej w niewielkiej ilości zupy. Następnie robimy zasmażkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wsypujemy do niego mąkę. Mieszamy aż masa zrobi się jednolita. Zagęszczamy zupę zasmażką. Doprawiamy do smaku i gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut.

Zupę cygańską podajemy ze świeżym pieczywem. Można posypać ją posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

Autor: Halina Basek

Po sytym obiedzie z pewnością będziesz miał ochotę na pyszny deser. Wypróbuj nasz przepis na dietetyczne batoniki Bounty.

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej