"Pomidorówka" po włosku. Lepiej zapisz przepis, bo jest przepyszna

Jeśli lubisz eksperymenty w swojej kuchni, z pewnością często decydujesz się na przygotowanie tego, co dobrze znane i lubiane. Gdy masz ochotę na pożywną i smaczną zupę, świetnym wyborem może być zupa minestrone. To przepis, który musisz poznać. Minestrone poleca się na każdą porę roku — możesz dowolnie modyfikować składniki tej zupy. Zobacz, jak ją zrobić.

ObrazekPyszności - faot. Adobe Stock
Karol Wiak

Niezależnie od tego, czy miałeś okazję być we Włoszech, czy też lubisz odkrywać smaki tego państwa w Polsce, to z pewnością zdajesz sobie sprawę z faktu, czym jest zupa minestrone. Jest aromatyczna, pożywna i pasuje na każdą porę roku. Należy ją zaliczyć do kategorii tradycyjne dania kuchni włoskiej. Podstawą są odpowiednio dobrane składniki, a także bogactwo warzyw. Co ważne, składniki możesz podmieniać, w zależności od pory roku — w każdym wydaniu smakuje wspaniale.

Zupa minestrone — co to takiego?

Zanim poznasz przepis na ten przysmak kuchni włoskiej, dobrze jest rozpocząć od wyjaśnienia, czym jest zupa minestrone. Jest ona jednym z najbardziej znanych i popularnych dań kuchni włoskiej. Jest to gęsta i sycąca zupa, której składniki mogą się różnić w zależności od regionu, sezonu i dostępności świeżych warzyw. Podstawowymi składnikami zupy minestrone są warzywa, takie jak marchew, seler, cebula, pomidory, ziemniaki, fasolka szparagowa, szpinak, kapusta i zielona fasolka.

Obrazek
Minestrone - Pyszności; Foto Canva.com

Często dodaje się również makaron, ryż lub fasolę, aby zupa była bardziej treściwa i sycąca. Włoskie zioła i przyprawy, takie jak bazylia, oregano, rozmaryn i tymianek podkreślają smak tej wyjątkowej zupy. W zależności od regionu, do zupy minestrone można dodać również mięso, takie jak boczek, kiełbasa lub mięso wołowe, jednak w tradycyjnej wersji jest ona wegetariańska lub wegańska. Zupa minestrone jest gotowana na wolnym ogniu, aby składniki mogły się dobrze połączyć i nadać zupie bogatego smaku. Często podaje się ją z parmezanem lub innym serem, a także z kromkami chleba lub grzankami.

Zupa minestrone przepis - jak ją zrobić?

Zupa minestrone jest podatna na modyfikacje i można ją dostosować do własnych preferencji, używając różnych warzyw i dodatków. To wyjątkowe danie zachwyca swoim bogactwem smaków i aromatów, stanowiąc idealny wybór na chłodne dni lub jako pełnowartościowy posiłek. Poznaj najlepszy przepis na zupę minestrone.

Składniki:

  • 400 g fasoli białej z puszki
  • 1300 ml bulionu warzywnego
  • 400 g świeżych pomidorów lub puszka krojonych pomidorów
  • 2 średnie marchewki
  • średnia cebula
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść szpinaku baby
  • kawałek świeżej kapusty włoskiej
  • 4 ząbki czosnku
  • 140 g żółtej lub zielonej fasolki szparagowej
  • 3 łyżki ulubionej oliwy
  • 120 g suchego makaronu
  • zioła i przyprawy: sól, oregano, tymianek, liście laurowe, ziarna czarnego pieprzu, spora szczypta płatków chilli
  • starty parmezan i natka pietruszki.
Obrazek
Zupa minestrone w garnku - Pyszności; Foto Canva.com

Sposób przygotowania:

  1. Wlej trzy łyżki oliwy z oliwek do garnka, ustaw średnią moc palnika i wrzuć pokrojone w plasterki marchewki, pokrojoną cebulę, pół łyżeczki ziaren pieprzu i dwa listki laurowe. Wymieszaj wszystko i smaż bez przykrycia przez 5-8 minut.
  2. Kolejnym krokiem będzie dodanie pomidorów bez skórki, drobno pokrojonej kapusty włoskiej, garści szpinaku, fasoli szparagowej, ząbków czosnku i kawałków selera naciowego. Wsyp przyprawy.
  3. Wlej pięć szklanek bulionu warzywnego — wszystko zamieszaj i przykryj przykrywką.
  4. Doprowadź zupę do wrzenia i zredukuj moc palnika do minimum. Gotuj przez 15 minut do miękkości warzyw.
  5. Gdy warzywa zmiękną, to dodaj do zupy odsączoną fasolkę z puszki. Wymieszaj zupę i sprawdź jej smak. Możesz ją przyprawić jeszcze solą i pieprzem.
  6. Zdejmij zupę z palnika.
  7. W osobnym garnku ugotuj makaron do stopnia al dente. Po odcedzeniu możesz go przełożyć do garnka z zupą.
  8. Nakładaj zupę minestrone od razu po ugotowaniu. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀