Idealny pomysł na wykorzystanie rosołu "z wczoraj". Tym wiosennym daniem zachwycisz domowników

Zupa na rosole z dnia poprzedniego z bukietem warzyw, doprawiona i podbita śmietanką jest szybkim i łatwym w wykonaniu daniem. To może nie taki klasyk, jak pomidorowa, ale z pewnością gości w wielu polskich domach. Jest kolorowa, zdrowa i smaczna, a co najlepsze - nie ma na nią ścisłej receptury, więc wszelka dowolność jest dozwolona, a nawet wskazana. Zobacz nasz pomysł na zupę na rosole.

ObrazekTa zupa na rosole przywodzi na myśl smaki dzieciństwa - Pyszności; Fot. Adobe Stock
SKOMENTUJ

Rosół często wykorzystuje się jako bazę do zrobienia zupy pomidorowej, ogórkowej, cebulowej, gulaszowej lub krupniku. My przychodzimy do was z inną, typowo wiosenną propozycją.

Zupa jarzynowa: idealny pomysł na wykorzystanie rosołu "z wczoraj"

Wiosenna zupa na rosole często też nazywana jest zupą jarzynową. Najlepiej smakuje skomponowana ze świeżych warzyw, ale niczego nie brakuje jej zimą, kiedy zazwyczaj gotuje się ją na mrożonkach. Rosół doskonale podkreśli smak jarzyn, a niewielka ilość śmietanki nada zupie delikatności. Całość warto oprószyć świeżo zmielonym lub młotkowanym pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.

Do przygotowania jarzynowej zupy na rosole potrzebujemy oczywiście warzyw - ma być nie tylko pysznie, ale i kolorowo. Wrzucamy marchewkę, pietruszkę i seler, zieloną i żółtą fasolkę, kalafior, groszek, brukselkę, cebulę, pora, brokuły, ziemniaki... wszystko zależy od upodobań. Fani mięsnych dodatków mogą dorzucić do niej pokrojony na drobne kawałki i podsmażony boczek.

Obrazek
Jarzynowa zupa na rosole to idealny pomysł na szybki obiad - Pyszności;

Jarzynowa zupa na rosole. Przepis

Składniki:

  • ok. 2 litry rosołu
  • 4 ziemniaki
  • 1 cebula
  • pół kalafiora
  • 1 duża marchew
  • 1 mały korzeń pietruszki
  • 200 g fasolki szparagowej
  • 5 łyżek śmietany 18%
  • łyżka masła
  • świeża nać pietruszki
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. Przecedź rosół.
  2. Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę obierz i pokrój w kosteczkę, a kalafior podziel na mniejsze kawałki.
  3. Jeśli fasolka jest mrożona, podgotuj ją wcześniej, natomiast jeśli używasz świeżej, pokrój ją na mniejsze części.
  4. Cebulę posiekaj, a następnie podsmaż na maśle w garnku. Kiedy zeszkli się, dodaj do niej rosół.
  5. Dorzuć kalafior i fasolkę (jeśli korzystasz z mrożonej, dodaj ją, kiedy pozostałe warzywa będą już na wpół miękkie) oraz pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewkę i korzeń pietruszki.
  6. Gotuj całość do miękkości warzyw.
  7. Pod koniec zabiel zupę śmietaną, nie zapominając, by uprzednio ją zahartować.
  8. Dopraw w razie potrzeby solą i pieprzem.
  9. Udekoruj dobrze posiekaną natką pietruszki.

Zobacz także nasz przepis na domowe kostki rosołowe. Więcej podobnych pomysłów znajdziesz na naszym kanale na YouTube:

Wybrane dla Ciebie

Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Co się stanie z twoim ciałem, gdy codziennie zjesz ogórka kiszonego? Wielu nie ma świadomości
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Młoda kapusta do słoików. Dorzuć te dodatki, a zjesz szybciej niż doniesiesz do spiżarni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Ciasto z truskawkami od Magdy Gessler. Przepis banalny, a smak i wygląd jak z najlepszej cukierni
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Leczo i zwykły gulasz mogą się przy nim schować. Odkąd jadłam w Bułgarii, robię co chwilę
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Lepsza niż malina i truskawka. W Polsce mało znana, a bardzo zdrowa i rośnie nawet na balkonie
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Ten chleb można jeść bez wyrzutów sumienia. Jest pyszny, a nie ma drożdży i glutenu
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Bez mięsa, a znika ze stołu w mgnieniu oka. Nawet węgierskie leczo mi tak nie smakuje
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Kopytka z ziemniaków są już niemodne. Robię je z innego warzywa i każdy chwali
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Już nie boczek i cebula. Teraz robię jajecznicę z innym składnikiem i jest o niebo lepsza
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Jak prawidłowo mrozić truskawki? Wiele osób popełnia błąd, przez który są potem niedobre
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Dostałeś szklankę wody do kawy? Powód może niektórych bardzo zaskoczyć
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna
Mizeria po francusku jest idealna na grilla. Smakuje 1000x lepiej niż klasyczna