PrzepisZupa, o której wszyscy zapomnieli. Często gotowały ją nasze babcie

Zupa, o której wszyscy zapomnieli. Często gotowały ją nasze babcie

Zapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. PixabayZapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. Pixabay
Zapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. PixabayZapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. Pixabay
25.06.2023 12:22, aktualizacja: 25.06.2023 13:43

Wiele potraw to smak naszego dzieciństwa. Niektóre odeszły w zapomnienie, bo nieco trącą myszką bądź przebijają je na głowę przepisy z innych zakątków świata. Warto jednak wrócić czasem do tych smaków, by wywołać uśmiech na twarzy, ale też po to, by dany posiłek znów zagościł na naszym stole. Przepis babci na tę zupę na pewno wywoła wiele wspomnień. Jak zrobić zapalankę w domu? Podpowiadamy.

Jeśli szukasz pomysłu na tanią, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę, to strzał w dziesiątkę. Przygotowanie zapalanki, która w niektórych regionach nazywana jest również przypalanką, jest banalnie proste. Potrzebujesz kilka podstawowych składników, trochę mięsa i przypraw, by powstała wyjątkowa pyszna zupa. Jak ugotować przypalankę? Ten przepis babci jest obłędny.

Zapalanka - przepis babci. Zupa, która wywołuje wspomnienia

W dzieciństwie chyba każdy z nas jadł zapalankę. Być może funkcjonowała pod nazwą przypalanki bądź zupy ziemniaczanej, jednak była prawdziwym hitem w babcinym domu. Ten przepis babci na zapalankę jest bajecznie prosty, a pyszna zupa powstaje w pół godziny. Co więcej, lista składników to tanie i łatwo dostępne produkty, więc smakowity posiłek można przygotować szybko i dobrze.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 8-10 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Przypalanka - najlepsza zupa z dzieciństwa. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę możemy posiekać.
  2. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy tłuszcz w dużym garnku.
  3. Dodajemy cebulę, żeby się zeszkliła, a następnie dodajemy do garnka pozostałe warzywa.
  4. Wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
  5. Na patelni roztapiamy smalec i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy łyżkę bulionu.
  6. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Zupa ziemniaczana babci jest nieziemska. Fot. Pixabay
Zupa ziemniaczana babci jest nieziemska. Fot. Pixabay
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także