Zupa, o której wszyscy zapomnieli. Często gotowały ją nasze babcie

Wiele potraw to smak naszego dzieciństwa. Niektóre odeszły w zapomnienie, bo nieco trącą myszką bądź przebijają je na głowę przepisy z innych zakątków świata. Warto jednak wrócić czasem do tych smaków, by wywołać uśmiech na twarzy, ale też po to, by dany posiłek znów zagościł na naszym stole. Przepis babci na tę zupę na pewno wywoła wiele wspomnień. Jak zrobić zapalankę w domu? Podpowiadamy.

Zapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. PixabayZapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. PixabayZapalanka - zupa z przepisu babci. Fot. Pixabay

Jeśli szukasz pomysłu na tanią, pożywną, a przede wszystkim smaczną zupę, to strzał w dziesiątkę. Przygotowanie zapalanki, która w niektórych regionach nazywana jest również przypalanką, jest banalnie proste. Potrzebujesz kilka podstawowych składników, trochę mięsa i przypraw, by powstała wyjątkowa pyszna zupa. Jak ugotować przypalankę? Ten przepis babci jest obłędny.

Zapalanka - przepis babci. Zupa, która wywołuje wspomnienia

W dzieciństwie chyba każdy z nas jadł zapalankę. Być może funkcjonowała pod nazwą przypalanki bądź zupy ziemniaczanej, jednak była prawdziwym hitem w babcinym domu. Ten przepis babci na zapalankę jest bajecznie prosty, a pyszna zupa powstaje w pół godziny. Co więcej, lista składników to tanie i łatwo dostępne produkty, więc smakowity posiłek można przygotować szybko i dobrze.

Składniki:

  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • 200 g boczku,
  • 100 g słoniny,
  • 8-10 ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 łyżka smalcu,
  • szczypta suszonego majeranku,
  • 3 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • sól,
  • pieprz.

Przypalanka - najlepsza zupa z dzieciństwa. Sposób przygotowania krok po kroku

Sposób przygotowania:

  1. Warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Cebulkę możemy posiekać.
  2. Słoninę i boczek kroimy w drobną kostkę i wytapiamy tłuszcz w dużym garnku.
  3. Dodajemy cebulę, żeby się zeszkliła, a następnie dodajemy do garnka pozostałe warzywa.
  4. Wlewamy bulion i dodajemy wszystkie przyprawy. Gotujemy zupę do miękkości warzyw.
  5. Na patelni roztapiamy smalec i wsypujemy mąkę. Energicznie mieszamy, a następnie dodajemy łyżkę bulionu.
  6. Dodajemy do zupy i gotujemy jeszcze przez kwadrans.
Zupa ziemniaczana babci jest nieziemska. Fot. Pixabay
Zupa ziemniaczana babci jest nieziemska. Fot. Pixabay
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej