Szybki i smaczny posiłek z popularnych owoców. W sam raz na wiosnę i lato!

Z popularnych sezonowych owoców możesz przygotować kulinarne dzieło sztuki. Zupa owocowa to pomysł na szybki i bardzo prosty posiłek. Jak zrobić zupę owocową i dlaczego warto ją jeść?

ObrazekZupa owocowa - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KUCHNIA PEŁNA SMAKU
Karol Wiak

Sezon wiosenno-letni to czas, kiedy królują popularne sezonowe warzywa i owoce. Można z nich przygotować wiele ciekawych potraw — zarówno na obiad, jak i na deser. Jeśli uwielbiasz polskie owoce, to koniecznie powinieneś poznać przepis na zupę owocową. Taka zupa jest pyszna, lekka i z powodzeniem można ją podać na obiad, szczególnie latem.

Zupa owocowa — pomysł na obiad w sezonie letnim

Zupa owocowa to orzeźwiający pomysł na obiad w sezonie letnim. Składa się z połączenia różnych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy melon. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, a następnie schłodzić w lodówce przed podaniem. Warto podkreślić, że to nie tylko orzeźwiający i smaczny posiłek, ale także bogate źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, potasu i błonnika. Dzięki temu jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dietę w sezonie letnim.

Obrazek
Owoce na zupę owocową - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa owocowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i można ją modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można dodawać różne rodzaje owoców, a także eksperymentować ze składnikami takimi jak miód czy cynamon. Zupa owocowa może być podawana jako lekki obiad lub deser, a także jako orzeźwiający napój na upalne dni.

Zupa owocowa przepis — jak zrobić to lekkie i smaczne danie?

Przepis na zupę owocową jest łatwy i przyjemny. Niektóre owoce są już dostępne, a inne pojawią się wkrótce. Pamiętaj, że zawsze możesz również wykorzystać owoce mrożone do zupy owocowej. Każda opcja będzie naprawdę świetnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • około 800 g owoców, takich jak truskawki, maliny, borówki, wiśnie, jeżyny
  • kisiel truskawkowy z cukrem + 1/4 szklanki wody
  • 400 g ulubionego makaronu
  • 500 ml soku jabłkowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • litr wody.
Obrazek
Gotowanie zupy owocowej - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KUCHNIA PEŁNA SMAKU

Sposób przygotowania:

  1. Umyj świeże owoce i w razie konieczności — usuń pestki. Te większe pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wlej do garnka litr wody i 500 ml soku jabłkowego i dodaj owoce.
  3. Zagotuj wszystko i następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez 5 minut. Pamiętaj, że owoce muszą puścić cały sok i zmięknąć.
  4. Wymieszaj saszetkę kisielu w 1/4 szklanki wody i dodaj do kompotu z owocami. Wymieszaj wszystko do ponownego zagotowania i lekkiego zgęstnienia.
  5. Pamiętaj, że zupa owocowa musi być szklista.
  6. Zdejmij zupę z palnika i pozostaw ją do ostudzenia. Dopiero wtedy dodaj do niej jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Ugotuj ulubiony makaron.
  8. Makaron przełóż do miseczek i wlej zupę owocową. Każdą porcję możesz udekorować świeżymi owocami. Smacznego!
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟