Szybki i smaczny posiłek z popularnych owoców. W sam raz na wiosnę i lato!

Z popularnych sezonowych owoców możesz przygotować kulinarne dzieło sztuki. Zupa owocowa to pomysł na szybki i bardzo prosty posiłek. Jak zrobić zupę owocową i dlaczego warto ją jeść?

ObrazekZupa owocowa - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KUCHNIA PEŁNA SMAKU
Karol Wiak

Sezon wiosenno-letni to czas, kiedy królują popularne sezonowe warzywa i owoce. Można z nich przygotować wiele ciekawych potraw — zarówno na obiad, jak i na deser. Jeśli uwielbiasz polskie owoce, to koniecznie powinieneś poznać przepis na zupę owocową. Taka zupa jest pyszna, lekka i z powodzeniem można ją podać na obiad, szczególnie latem.

Zupa owocowa — pomysł na obiad w sezonie letnim

Zupa owocowa to orzeźwiający pomysł na obiad w sezonie letnim. Składa się z połączenia różnych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody, brzoskwinie czy melon. Wszystkie składniki należy zmiksować na gładką masę, a następnie schłodzić w lodówce przed podaniem. Warto podkreślić, że to nie tylko orzeźwiający i smaczny posiłek, ale także bogate źródło witamin i minerałów, w tym witaminy C, potasu i błonnika. Dzięki temu jest to idealna propozycja dla osób, które chcą zadbać o swoje zdrowie i dietę w sezonie letnim.

Obrazek
Owoce na zupę owocową - Pyszności; Foto Canva.com

Zupa owocowa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i można ją modyfikować w zależności od preferencji smakowych. Można dodawać różne rodzaje owoców, a także eksperymentować ze składnikami takimi jak miód czy cynamon. Zupa owocowa może być podawana jako lekki obiad lub deser, a także jako orzeźwiający napój na upalne dni.

Zupa owocowa przepis — jak zrobić to lekkie i smaczne danie?

Przepis na zupę owocową jest łatwy i przyjemny. Niektóre owoce są już dostępne, a inne pojawią się wkrótce. Pamiętaj, że zawsze możesz również wykorzystać owoce mrożone do zupy owocowej. Każda opcja będzie naprawdę świetnym rozwiązaniem.

Składniki:

  • około 800 g owoców, takich jak truskawki, maliny, borówki, wiśnie, jeżyny
  • kisiel truskawkowy z cukrem + 1/4 szklanki wody
  • 400 g ulubionego makaronu
  • 500 ml soku jabłkowego
  • pół szklanki jogurtu naturalnego
  • litr wody.
Obrazek
Gotowanie zupy owocowej - Pyszności; Foto kadr z materiału na kanale YouTube KUCHNIA PEŁNA SMAKU

Sposób przygotowania:

  1. Umyj świeże owoce i w razie konieczności — usuń pestki. Te większe pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Wlej do garnka litr wody i 500 ml soku jabłkowego i dodaj owoce.
  3. Zagotuj wszystko i następnie zmniejsz moc palnika do minimum i gotuj przez 5 minut. Pamiętaj, że owoce muszą puścić cały sok i zmięknąć.
  4. Wymieszaj saszetkę kisielu w 1/4 szklanki wody i dodaj do kompotu z owocami. Wymieszaj wszystko do ponownego zagotowania i lekkiego zgęstnienia.
  5. Pamiętaj, że zupa owocowa musi być szklista.
  6. Zdejmij zupę z palnika i pozostaw ją do ostudzenia. Dopiero wtedy dodaj do niej jogurt naturalny. Wszystko dokładnie wymieszaj.
  7. Ugotuj ulubiony makaron.
  8. Makaron przełóż do miseczek i wlej zupę owocową. Każdą porcję możesz udekorować świeżymi owocami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
To najzdrowszy rodzaj. Wymiata toksyny z organizmu i wspiera serce
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Z jagód robię nie tylko jagodziankę. Na widok tych bułeczek pocieknie ślinka
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Przyprawa, która wprowadza w błąd. Wielu nie może uwierzyć, że składa się z czegoś innego
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Każdy kęs to maślane niebo. Bretoński deser lepszy niż tarta
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
Robię pesto, które pachnie cytrusami. Nie ma w nim nawet listka bazylii
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
W lecie robię gołąbki bez zawijania. Są szybsze niż tradycyjne, ale smakują wyśmienicie
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Francuzi zachwycają się tym sosem. Nasze babcie latem robią go na okrągło
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Pojechał na wakacje do Norwegii. W czasie zakupów cena ziemniaków i truskawek go zszokowała
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Z serka wiejskiego i cukinii robię kotlety. O zwykłe placki nikt nawet nie pyta
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Czy ziemniaków nie można łączyć z mięsem? Wiele osób na pewno choć raz o tym słyszało
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Gorzkie ogórki da się uratować. Babcine sposoby są niezawodne za każdym razem
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu
Czeski placek, który pokocha cała rodzina. A ty się nawet nie zmęczysz przy jego robieniu