Zupa z bobu - przepis. Jak zrobić tę pyszną zupę na lato?
05.07.2023 12:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Sezon na bób to czas, w którym można wykorzystać to popularne warzywo na kilka ciekawych sposobów. Jednym z nich jest zupa z bobu. Jest pyszna i niemal od razu znajdzie się w repertuarze twoich letnich obiadów. Najlepiej smakuje z dodatkiem młodych ziemniaków. Zobacz, jak ją zrobić i już dziś poznaj przepis.
Co można zrobić z bobu? Tego typu pytanie pojawia się bardzo często, szczególnie w chwili, gdy trwa sezon na bób. Podobnie, jak inne warzywa sezonowe, również i on daje wiele kulinarnych inspiracji i możliwości. Dla niektórych pasta z bobu jest dobrym rozwiązaniem, inni go grillują, pieką lub podają z wieloma, ciekawymi dodatkami. Jeśli nie masz pomysłu na letnią zupę, a zależy ci na wykorzystaniu tego popularnego warzywa, to przepis na zupę z bobu sprawdzi się tu idealnie. Zobacz, jak zrobić to pyszne danie na lato.
Zupa z bobu
Trzeba podkreślić, że mało jest tak smacznych i ciekawych dań, które można gotować w sezonie letnim. Oczywiście, podstawą tej zupy będzie bób i kilka innych ciekawych dodatków, w tym młode ziemniaki, koperek czy ser feta. Ta zupa jest przepyszna. Gdy pojawią się u ciebie goście z niespodziewaną wizytą, to smak tego dania będzie dla nich dużym zaskoczeniem. Połączenie z młodymi ziemniakami i serem feta powoduje efekt "wow", który podbija smak tej letniej zupy. Poznaj zupa z bobu przepis i ciesz się smakiem tej zupy, kiedy tylko chcesz.
Zupa z bobu przepis
Smaczna, prosta, idealna na letnią porę — te trzy określenia idealnie obrazują to, jaka ta zupa naprawdę jest. Możesz ją podać, zarówno na niedzielny obiad, jak i szybkie danie po powrocie z pracy. Twoja rodzina oraz goście będą zachwyceni. Połącz sezonowe warzywa i wykorzystaj sezon na bób możliwie jak najlepiej. To naprawdę proste.
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków,
- 2/3 szklanki ugotowanego i obranego bobu,
- łyżka masła,
- 2 łyżki oliwy,
- litr bulionu jarzynowego i drobiowego,
- 2 ząbki czosnku,
- 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 4 łyżki posiekanego koperku,
- ser feta,
- 100 g śmietany 18 proc.
Zobacz także
Przygotowanie zupy z bobu
Jest to szybka i prosta w przygotowaniu zupa, której gotowanie powinno ci zająć łącznie około 30 minut. W opinii wielu osób jest to najlepsza zupa, jaką kiedykolwiek miało się przyjemność jeść. Czy podzielasz to zdanie? Zobacz, jak zrobić zupę z bobu krok po kroku i koniecznie daj znać.
- Ugotuj bób w osolonej wodzie i następnie go obierz.
- Oskrobane ziemniaki opłucz i pokrój na plasterki.
- W garnku z grubym dnem podgrzej oliwę z masłem, wrzuć ziemniaki i podsmażaj przez 5 minut, by lekko się zarumieniły. Następnie dodaj obrany i przepołowiony czosnek i podsmażaj przez 2 minuty.
- Dodaj bulion i zagotuj. Wtedy zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wrzuć bób i gotuj jeszcze przez 2 minuty. Następnie dodaj szczypiorek i koperek i odstaw z ognia.
- Umieść śmietanę w kubeczku i rozcieńcz ją kilkoma łyżkami letniej wody. Zahartuj ją zupą i dodaj do niej.
- Podawaj z pokruszoną fetą i resztką śmietany. Smacznego!