Magda Gessler pokazała, jak zrobić "zupę z żółwia". Ten przedwojenny przepis to hit
Zupa z żółwia to przedwojenny przepis na wykorzystanie podrobów. Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych. Zobacz, jak ją zrobić.
03.08.2023 12:37
Chociaż nazwa może sugerować, że w talerzu tej potrawy znaleźć można kawałki gada, to w rzeczywistości z żółwiami nie ma to za wiele wspólnego. Chociaż w dalekich zakątkach świata faktycznie w zupie pływały kawałki tych zwierząt, to na naszym polskim podwórku zastąpiono zagrożony gatunek podrobami, a dokładnie ozorami.
Przedwojenny przepis na zupę
Zupa z żółwia popularna była w kuchni przedwojennej. Przepis na nią pojawił się w zbiorze "365 obiadów" Lucyny Ćwierciakiewiczowej, jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, które wydawała na koniec XIX wieku. W przepisie znajdują się zarówno ozorki cielęce, jak i główka. Mają one naśladować mięso żółwia. Chociaż jedzenie żółwi wydaje się być obecnie barbarzyństwem, to przed laty był to popularny produkt spożywczy.
Przepis na "fałszywą zupę żółwiową" Magda Gessler zaprezentowała w jednym z odcinków swojego programu "Kuchenne Rewolucje".
Zupa z żółwia
Składniki:
- 4 ozorki cielęce,
- 1/2 cielęcej główki,
- 2 l wody,
- 2 marchwie,
- 1 seler,
- 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina,
- łyżka masła,
- łyżka mąki,
- gałka muszkatołowa,
- 3 liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz i sól.
Sposób przygotowania:
- Ozorki i główkę dokładnie myję i wkładam do dużego garnka.
- Dodaję obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler i zalewam całość zimną wodą.
- Do garnka wrzucam przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.
- Z garnka wyjmuję ozorki i główkę. Ozorki obieram ze skórki i kroję w paski, z główki zdejmuję mięso.
- Bulion zaprawiam mąką oraz śmietaną. Na koniec dodaję kieliszek wina.
- Do zupy dodaję z powrotem pokrojone mięso, próbuję i ewentualnie doprawiam solą oraz pieprzem.
- Podaję ze świeżym pieczywem.