Magda Gessler pokazała, jak zrobić "zupę z żółwia". Ten przedwojenny przepis to hit

Zupa z żółwia to przedwojenny przepis na wykorzystanie podrobów. Przepis Magdy Gessler nie ma sobie równych. Zobacz, jak ją zrobić.

Zupa z żółwia- Pyszności, źródło: Canva, InstagramZupa z żółwia- Pyszności, źródło: Canva, Instagram
Ewa

Chociaż nazwa może sugerować, że w talerzu tej potrawy znaleźć można kawałki gada, to w rzeczywistości z żółwiami nie ma to za wiele wspólnego. Chociaż w dalekich zakątkach świata faktycznie w zupie pływały kawałki tych zwierząt, to na naszym polskim podwórku zastąpiono zagrożony gatunek podrobami, a dokładnie ozorami.

Przedwojenny przepis na zupę

Zupa z żółwia popularna była w kuchni przedwojennej. Przepis na nią pojawił się w zbiorze "365 obiadów" Lucyny Ćwierciakiewiczowej, jednej z najbardziej znanych książek kulinarnych, które wydawała na koniec XIX wieku. W przepisie znajdują się zarówno ozorki cielęce, jak i główka. Mają one naśladować mięso żółwia. Chociaż jedzenie żółwi wydaje się być obecnie barbarzyństwem, to przed laty był to popularny produkt spożywczy.

"U nas bardzo rzadko można dostać żywego żółwia, zresztą pozostawiam kucharzom uciechę obcinania mu nad ogniem głowy i nóg i spuszczania krwi. W handlach za to można dostać w puszkach konserwę z żółwia, z której w ten sposób robi się zupa: ugotować rosół z mięsa z korzeniami, dodawszy trochę bulionu lub ekstraktu Liebiga, rozpuścić w nim galaretę będącą w puszce, mięso pokrajać w paseczki, wrzucić kilka pieczarek poszatkowanych i uduszonych w maśle, wlać kieliszek madery i zagotować razem z zaprażką rumianą, z łyżki masła i pół łyżki maki kartoflanej i wydać na stół- pisała Maria Ochorowicz-Monatowa w "Uniwersalnej książce kucharskiej z 1926 r.

Przepis na "fałszywą zupę żółwiową" Magda Gessler zaprezentowała w jednym z odcinków swojego programu "Kuchenne Rewolucje".

Zupa z żółwia- Pyszności, źródło: Canva
Zupa z żółwia- Pyszności, źródło: Canva

Zupa z żółwia

Składniki:

  • 4 ozorki cielęce,
  • 1/2 cielęcej główki,
  • 2 l wody,
  • 2 marchwie,
  • 1 seler,
  • 50 g madery lub innego czerwonego słodkiego wina,
  • łyżka masła,
  • łyżka mąki,
  • gałka muszkatołowa,
  • 3 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz i sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ozorki i główkę dokładnie myję i wkładam do dużego garnka.
  2. Dodaję obrane i pokrojone w kostkę marchewki i seler i zalewam całość zimną wodą.
  3. Do garnka wrzucam przyprawy: liście laurowe, ziele angielskie oraz sól i pieprz. Gotuję do momentu, aż mięso będzie miękkie.
  4. Z garnka wyjmuję ozorki i główkę. Ozorki obieram ze skórki i kroję w paski, z główki zdejmuję mięso.
  5. Bulion zaprawiam mąką oraz śmietaną. Na koniec dodaję kieliszek wina.
  6. Do zupy dodaję z powrotem pokrojone mięso, próbuję i ewentualnie doprawiam solą oraz pieprzem.
  7. Podaję ze świeżym pieczywem.
Wybrane dla Ciebie
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Wiele osób gotuje ziemniaki w złej wodzie. Żaden szef kuchni nie popełniłby tego błędu
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Na Wszystkich Świętych zawsze podaję tę przystawkę. W PRL-u była hitem, dziś zapomniana
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Kalafior duszę w takim sosie. Smakuje lepiej niż z bułką tartą i masłem
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Nie lubisz pić kawy? Przygotuj napój, który szybko postawi cię na nogi
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Babcia gotowała co tydzień. Dziś mało osób robi tę prostą zupę
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat
Takie przekąski robiły nasze babcie na domówki. Przepis ma już 50 lat