Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Kruche ciasteczka kojarzą się z deserem prosto z zeszytu babci. Chociaż są bardzo smaczne, to mogą się już nieco znudzić. Limonkowy krem odmienia kultowy deser, dodając mu świeżości oraz lekkości, idealnej na ciepłe dni.

Kruche ciasteczka z kremem limonkowymKruche ciasteczka z kremem limonkowym
Źródło zdjęć: © Pyszności
Ewa Malinowska

Kruche ciasteczka kojarzą się często z przedświątecznymi przygotowaniami, ale w tej odsłonie najlepiej smakują o każdej porze roku. Ich wyjątkowość tkwi bowiem w dodatku limonkowego kremu, który przełamuje słodkie ciasto i wprowadza rześką nutę. Na dodatek prezentują się niesamowicie apetycznie, co skusi każdego łasucha.

Kruche ciasteczka z kremem limonkowym

W tych ciasteczkach zdecydowanie sporo się dzieje. Mamy słodką bazę, krem z serka śmietankowego i kleks limonkowego musu. To trio jest po prostu obłędnie smaczne. Od kiedy znam ten przepis, zwykłe kruche ciasteczka odeszły w zapomnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Składniki:

Mus limonkowy: 

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soku z limonki, 
  • 2 łyżeczki skórki z limonki, 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • zielony żel spożywczy (można pominąć). 

Ciastka: 

  • 200 g masła miękkiego,
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 szklanek mąki uniwersalnej.

Krem śmietankowy: 

  • 220 g serka śmietankowego, 
  • 1/2 szklanki masła, 
  • 2,5 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od limonkowego musu. Jajka zmiksuj na jasną masę. Do garnka wsyp cukier i wyciśnij sok z limonki oraz zetrzyj skórkę (pamiętaj o wyparzeniu owoców). Zacznij podgrzewać całość, wlej ubite jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego oraz masła i połącz całość w jednolitą masę.

Mus limonkowy
Mus limonkowy © Pyszności

Krok 2. Przejdź do przygotowania ciasteczek. W misce umieść miękkie masło, cukier puder, zwykły cukier oraz olej roślinny i połącz składniki przy pomocy miksera. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Wlej ekstrakt waniliowy, śmietanę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę i połącz całość.

Krok 3. Przy pomocy łyżki do lodów nabieraj porcje masy i układaj na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia.

Masa na ciasteczka
Masa na ciasteczka © Pyszności

Krok 4. Przy pomocy szklanki spłaszcz ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka © Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem śmietankowy. Serek przełóż do miski i utrzyj wraz z miękkim masłem, cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym.

Krem śmietankowy
Krem śmietankowy © Pyszności

Krok 6. Na wystudzonych ciasteczkach rozprowadź krem śmietankowy i dodaj kleks limonkowego musu. Udekoruj kawałkiem limonki. Smacznego!

Kruche ciasteczka z kremem limonkowym
Kruche ciasteczka z kremem limonkowym © Pyszności
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej