Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show
Kruche ciasteczka kojarzą się z deserem prosto z zeszytu babci. Chociaż są bardzo smaczne, to mogą się już nieco znudzić. Limonkowy krem odmienia kultowy deser, dodając mu świeżości oraz lekkości, idealnej na ciepłe dni.
14.08.2024 07:01
Kruche ciasteczka kojarzą się często z przedświątecznymi przygotowaniami, ale w tej odsłonie najlepiej smakują o każdej porze roku. Ich wyjątkowość tkwi bowiem w dodatku limonkowego kremu, który przełamuje słodkie ciasto i wprowadza rześką nutę. Na dodatek prezentują się niesamowicie apetycznie, co skusi każdego łasucha.
Kruche ciasteczka z kremem limonkowym
W tych ciasteczkach zdecydowanie sporo się dzieje. Mamy słodką bazę, krem z serka śmietankowego i kleks limonkowego musu. To trio jest po prostu obłędnie smaczne. Od kiedy znam ten przepis, zwykłe kruche ciasteczka odeszły w zapomnienie.
Zobacz także
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
Mus limonkowy:
- 1/2 szklanki cukru,
- 1/4 szklanki soku z limonki,
- 2 łyżeczki skórki z limonki,
- 2 jajka,
- 2 łyżki masła,
- zielony żel spożywczy (można pominąć).
Ciastka:
- 200 g masła miękkiego,
- 2/3 szklanki oleju roślinnego,
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 szklanka cukru,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 szklanki śmietany 18 proc.,
- 2 jajka,
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- 5 szklanek mąki uniwersalnej.
Krem śmietankowy:
- 220 g serka śmietankowego,
- 1/2 szklanki masła,
- 2,5 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Zacznij od limonkowego musu. Jajka zmiksuj na jasną masę. Do garnka wsyp cukier i wyciśnij sok z limonki oraz zetrzyj skórkę (pamiętaj o wyparzeniu owoców). Zacznij podgrzewać całość, wlej ubite jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego oraz masła i połącz całość w jednolitą masę.
Krok 2. Przejdź do przygotowania ciasteczek. W misce umieść miękkie masło, cukier puder, zwykły cukier oraz olej roślinny i połącz składniki przy pomocy miksera. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Wlej ekstrakt waniliowy, śmietanę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę i połącz całość.
Krok 3. Przy pomocy łyżki do lodów nabieraj porcje masy i układaj na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia.
Krok 4. Przy pomocy szklanki spłaszcz ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12 minut.
Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem śmietankowy. Serek przełóż do miski i utrzyj wraz z miękkim masłem, cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym.
Krok 6. Na wystudzonych ciasteczkach rozprowadź krem śmietankowy i dodaj kleks limonkowego musu. Udekoruj kawałkiem limonki. Smacznego!