PrzepisCiastkaZwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Zwykłe kruche ciasteczka odejdą w zapomnienie. Krem limonkowy skrada show

Kruche ciasteczka kojarzą się z deserem prosto z zeszytu babci. Chociaż są bardzo smaczne, to mogą się już nieco znudzić. Limonkowy krem odmienia kultowy deser, dodając mu świeżości oraz lekkości, idealnej na ciepłe dni.

Kruche ciasteczka z kremem limonkowym
Kruche ciasteczka z kremem limonkowym
Źródło zdjęć: © Pyszności

14.08.2024 07:01

Kruche ciasteczka kojarzą się często z przedświątecznymi przygotowaniami, ale w tej odsłonie najlepiej smakują o każdej porze roku. Ich wyjątkowość tkwi bowiem w dodatku limonkowego kremu, który przełamuje słodkie ciasto i wprowadza rześką nutę. Na dodatek prezentują się niesamowicie apetycznie, co skusi każdego łasucha.

Kruche ciasteczka z kremem limonkowym

W tych ciasteczkach zdecydowanie sporo się dzieje. Mamy słodką bazę, krem z serka śmietankowego i kleks limonkowego musu. To trio jest po prostu obłędnie smaczne. Od kiedy znam ten przepis, zwykłe kruche ciasteczka odeszły w zapomnienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

Mus limonkowy: 

  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/4 szklanki soku z limonki, 
  • 2 łyżeczki skórki z limonki, 
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła,
  • zielony żel spożywczy (można pominąć). 

Ciastka: 

  • 200 g masła miękkiego,
  • 2/3 szklanki oleju roślinnego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/4 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • 5 szklanek mąki uniwersalnej.

Krem śmietankowy: 

  • 220 g serka śmietankowego, 
  • 1/2 szklanki masła, 
  • 2,5 szklanki cukru pudru, 
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Zacznij od limonkowego musu. Jajka zmiksuj na jasną masę. Do garnka wsyp cukier i wyciśnij sok z limonki oraz zetrzyj skórkę (pamiętaj o wyparzeniu owoców). Zacznij podgrzewać całość, wlej ubite jajka i dokładnie wymieszaj. Dodaj kilka kropli barwnika spożywczego oraz masła i połącz całość w jednolitą masę.

Mus limonkowy
Mus limonkowy© Pyszności

Krok 2. Przejdź do przygotowania ciasteczek. W misce umieść miękkie masło, cukier puder, zwykły cukier oraz olej roślinny i połącz składniki przy pomocy miksera. Dodawaj stopniowo jajka, cały czas miksując. Wlej ekstrakt waniliowy, śmietanę, sodę oczyszczoną, sól, proszek do pieczenia oraz mąkę i połącz całość.

Krok 3. Przy pomocy łyżki do lodów nabieraj porcje masy i układaj na blaszce wyłożónej papierem do pieczenia.

Masa na ciasteczka
Masa na ciasteczka© Pyszności

Krok 4. Przy pomocy szklanki spłaszcz ciasteczka. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza na 12 minut.

Ciasteczka
Ciasteczka© Pyszności

Krok 5. W międzyczasie przygotuj krem śmietankowy. Serek przełóż do miski i utrzyj wraz z miękkim masłem, cukrem pudrem oraz ekstraktem waniliowym.

Krem śmietankowy
Krem śmietankowy© Pyszności

Krok 6. Na wystudzonych ciasteczkach rozprowadź krem śmietankowy i dodaj kleks limonkowego musu. Udekoruj kawałkiem limonki. Smacznego!

Kruche ciasteczka z kremem limonkowym
Kruche ciasteczka z kremem limonkowym© Pyszności
przepiswideociasteczka
Wybrane dla Ciebie