13 mało znanych zastosowań foremki do lodu. Będziesz korzystać z nich na okrągło!

W każdym domu można znaleźć worki lub foremki do lodu. A czy wiesz, że można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów?

Obrazek
Frania

Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z dzisiejszymi propozycjami. Na pewno znajdziesz coś dla siebie ❤️

#1 Ulubione sosy zawsze pod ręką

Masz ulubiony sos, który często przygotowujesz i łączysz z wieloma potrawami? Jeśli tak, zawsze możesz przygotować go w większej ilości i zamrozić w postaci kostek lodowych. Przykład? Nasz sos beszamelowy z tego ➡️ przepisu ⬅️

https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/1061247250706793/

#2 Zmrożona mięta będzie świetna nie tylko do drinka...

Obrazek
https://helloglow.co/

Zawsze możesz zamrozić listki mięty z cytryną i wodą, a potem dodać gotowe kostki do napojów. Ten miks jest świetny dla osób, mających problem z cerą. Wystarczy, że będziesz masować twarz przy pomocy kostek z wody i mięty ok. 3 minuty.

#3 Mini serniki z malinami w czekoladzie

https://www.facebook.com/slodkoscipl/videos/1715090641938787/

W sieci możesz znaleźć wiele przepisów na genialne desery, podane w formie kostek lodowych. Nasz przepis na mini kostki znajdziesz tutaj.

#4 Drinki z mrożonymi dodatkami

https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/1055138797984305/

Podobnie jak z deserami, masz tu bardzo szerokie pole do popisu. Możesz zamrozić dodatki, syropy, a nawet alkohol. Przykład? Przepis na nasze mimosy ?

#5 Kawa na upalne dni

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/368310075766761629/">pinterest.com‎</a>

Kapsułki w takiej formie świetnie sprawdzą się jako składnik kawy mrożonej, jak i niezbędny element mlecznego shake'a.

#6 Piękne kostki, czyli zamrożone kwiaty

Obrazek
<a href="https://www.instagram.com/p/BQDFNigl-EH/?utm_source=ig_embed">instagram.com‎</a>

Co powiesz na sposób schłodzenia napojów w kwiatowych kostkach? Jak dla mnie to strzał w 10!

#7 Nigdy więcej nie zwiędną Ci zioła

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/181692166201994248/">pinterest.com‎</a>

Połącz zioła i oliwę w foremce do lodu. Po czym wstaw ją do zamrażarki. Dzięki czemu zachowasz ich świeżość i aromat na dłużej.

#8 Wino jako dodatek do sosów

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/224335625167255831/">pinterest.com‎</a>

Zostało Ci trochę wina i nie wiesz co z nim zrobić? Zawsze możesz je zamrozić i wykorzystać jako pyszny składnik do sosów.

#9 Owoce też możesz zamrozić!

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/512636370083381806/">pinterest.com‎</a>

Kiedy już piszemy o rzeczach, które mogą zostać w kuchni, a warto je wykorzystać i zamrozić, na myśl przychodzą mi owoce. Można podać je m.in. jako dodatek do napojów, czy składnik smoothies.

#10 Potrzebujesz tylko białka od jajka? Nigdy więcej nie wyrzucisz żółtka!

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/349240146085397716/">pinterest.com‎</a>

Są przepisy, w których wykorzystujemy tylko jedną "część" jajka. Aby nie marnować pozostałości, zamroź je! Dodatkowo, w zamrażarce będą mogły stać o wiele dłużej.

#11 Kostki rosołowe

Obrazek
<a href="https://pixabay.com/">pixabay.com‎</a>

W woreczkach do lodu możesz przechowywać również domowej roboty kostki rosołowe. Przygotuj bulion i kiedy już ostygnie, przelej go ostrożnie do pojemniczka o którym dzisiaj mowa.

Po pierwsze, jest to bajecznie proste. Po drugie, już nigdy nie zabraknie w Twoim domu kostki rosołowej, kiedy będziesz gotować m.in. zupę.

#12 Truskawki w czekoladzie

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/753578950122825704/">pinterest.com‎</a>

Idealna kombinacja w ciekawym wydaniu z pewnością skradnie Twoje serce.

#13 Foremki do lodu = mini sushi

Obrazek
<a href="https://pl.pinterest.com/pin/221802350375491354/">pinterest.com‎</a>

Czyż nie prezentuje się wspaniale? W końcu zrobisz sushi we własnym domu!

Niepozorny worek i foremka do lodu są dziś ulubionymi gadżetami w mojej kuchni! Z Tobą będzie podobnie ?
Wybrane dla Ciebie
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Straszą cenami na jarmarku. Sprawdziliśmy, ile wydasz w Gdańsku
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Placki ziemniaczane jak u babci. Są obłędnie chrupiące dzięki jednemu składnikowi i nie piją tłuszczu
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Magda Gessler tak smaży karpia na święta. Można jeść bez obaw, bo wcale nie ma ości
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Lepsze niż pierniczki. Po tych ciasteczkach wszystkim lepią się palce
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Moja babcia wlewała odrobinę do krupniku. Zupa miała lepszy i pełniejszy smak
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Dodaję do puree zamiast masła. Wychodzi gładkie i sto razy smaczniejsze
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Zakwas na wigilijny barszcz. Sprawdź, kiedy go zrobić, by nie wyszedł kwaśny jak ocet
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
Mieszam w misce i zalewam warzywa. Tarta idealna na pożywne śniadanie
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
O wiele lepszy od karpia. Jest delikatny, prawie nie ma ości i żyje tylko najczystszych wodach
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Koleżanka przyniosła na andrzejki marokańskie cygara. Na inne przekąski nikt nie spojrzał
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty do obiadu. Smakuje jak w restauracji
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
Tego bigosu nie musisz gotować. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do gara
ZATRZYMAJ SIĘ NA CHWILĘ… TE ARTYKUŁY WARTO PRZECZYTAĆ 👀