13 mało znanych zastosowań foremki do lodu. Będziesz korzystać z nich na okrągło!
W każdym domu można znaleźć worki lub foremki do lodu. A czy wiesz, że można wykorzystać je na wiele ciekawych sposobów?
02.10.2022 | aktual.: 02.10.2022 21:25
Jeśli nie, koniecznie zapoznaj się z dzisiejszymi propozycjami. Na pewno znajdziesz coś dla siebie ❤️
#1 Ulubione sosy zawsze pod ręką
Masz ulubiony sos, który często przygotowujesz i łączysz z wieloma potrawami? Jeśli tak, zawsze możesz przygotować go w większej ilości i zamrozić w postaci kostek lodowych. Przykład? Nasz sos beszamelowy z tego ➡️ przepisu ⬅️
https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/1061247250706793/
#2 Zmrożona mięta będzie świetna nie tylko do drinka...
Zawsze możesz zamrozić listki mięty z cytryną i wodą, a potem dodać gotowe kostki do napojów. Ten miks jest świetny dla osób, mających problem z cerą. Wystarczy, że będziesz masować twarz przy pomocy kostek z wody i mięty ok. 3 minuty.
#3 Mini serniki z malinami w czekoladzie
https://www.facebook.com/slodkoscipl/videos/1715090641938787/
W sieci możesz znaleźć wiele przepisów na genialne desery, podane w formie kostek lodowych. Nasz przepis na mini kostki znajdziesz tutaj.
#4 Drinki z mrożonymi dodatkami
https://www.facebook.com/pysznoscipl/videos/1055138797984305/
Podobnie jak z deserami, masz tu bardzo szerokie pole do popisu. Możesz zamrozić dodatki, syropy, a nawet alkohol. Przykład? Przepis na nasze mimosy ?
#5 Kawa na upalne dni
Kapsułki w takiej formie świetnie sprawdzą się jako składnik kawy mrożonej, jak i niezbędny element mlecznego shake'a.
#6 Piękne kostki, czyli zamrożone kwiaty
Co powiesz na sposób schłodzenia napojów w kwiatowych kostkach? Jak dla mnie to strzał w 10!
#7 Nigdy więcej nie zwiędną Ci zioła
Połącz zioła i oliwę w foremce do lodu. Po czym wstaw ją do zamrażarki. Dzięki czemu zachowasz ich świeżość i aromat na dłużej.
#8 Wino jako dodatek do sosów
Zostało Ci trochę wina i nie wiesz co z nim zrobić? Zawsze możesz je zamrozić i wykorzystać jako pyszny składnik do sosów.
#9 Owoce też możesz zamrozić!
Kiedy już piszemy o rzeczach, które mogą zostać w kuchni, a warto je wykorzystać i zamrozić, na myśl przychodzą mi owoce. Można podać je m.in. jako dodatek do napojów, czy składnik smoothies.
#10 Potrzebujesz tylko białka od jajka? Nigdy więcej nie wyrzucisz żółtka!
Są przepisy, w których wykorzystujemy tylko jedną "część" jajka. Aby nie marnować pozostałości, zamroź je! Dodatkowo, w zamrażarce będą mogły stać o wiele dłużej.
#11 Kostki rosołowe
W woreczkach do lodu możesz przechowywać również domowej roboty kostki rosołowe. Przygotuj bulion i kiedy już ostygnie, przelej go ostrożnie do pojemniczka o którym dzisiaj mowa.
Po pierwsze, jest to bajecznie proste. Po drugie, już nigdy nie zabraknie w Twoim domu kostki rosołowej, kiedy będziesz gotować m.in. zupę.
#12 Truskawki w czekoladzie
Idealna kombinacja w ciekawym wydaniu z pewnością skradnie Twoje serce.
#13 Foremki do lodu = mini sushi
Czyż nie prezentuje się wspaniale? W końcu zrobisz sushi we własnym domu!