4 niezawodne sposoby, dzięki którym zatkany kuchenny zlew nie będzie więcej problemem

Zatkany odpływ w kuchni potrafi napsuć trochę krwi i przysporzyć sporo nerwów. Mamy dla Ciebie sprawdzone sposoby, dzięki którym pozbędziesz się tego problemu.

Obrazek
Ewa

#1 Usuń zalegający tłuszcz solą, octem i sodą

  • Weź 1/2 szklanki sody oczyszczonej i 1/4 szklanki soli. Wymieszaj je i wlej do zlewu.
  • Podgrzej filiżankę octu, aż zacznie wrzeć i polej nim inne składniki.
  • Szybko zakryj odpływ, aby nie wypuścić powstałej piany.
  • Odczekaj 15 do 30 minut, a następnie dodaj kolejną porcję gorącej wody.
Obrazek

#2 Wyeliminuj zator solą i wrzątkiem

Do mniejszych problemów wystarczy sól i gorąca woda.

  • Weź pół szklanki soli i wlej ją do otworu spustowego.
  • Weź czajnik wrzącej wody i polej nią sól. Uważaj, aby gorąca woda nie prysnęła na dłonie lub ciało.
  • Odkręć ciepłą wodę w kranie i przepłucz otwór odpływowy sporą ilością wody
  • Powtórz, jeśli uznasz to za konieczne.
Obrazek

#3 Użyj octu i sody

Ocet i soda oczyszczona to światowe klasyki, jeśli chodzi o usuwanie zatorów. To szybkie i proste rozwiązanie, bo składniki masz zawsze pod ręką :)

  • Wlej trochę wrzącej wody do odpływu. Im więcej tym lepiej - można tam wlać cały czajnik.
  • Następnie dodaj 0,5 - 1 szklanki sody oczyszczonej i pozostaw na kilka minut.
  • Teraz zmieszaj wrzącą wodę i ocet w proporcji 1: 1 i wlej go do odpływu.
  • Zakryj odpływ, aby mikstura działała w środku magicznie. Możesz użyć np. korka
  • Na koniec wlej do środka kolejną filiżankę gorącej wody
Obrazek

#4 Wyczyść syfon

Czasami chemiczne środki nie działają i konieczne jest ręczne wyczyszczenie rury.

  • Usuń wodę ze zlewu i umieść wiadro tuż pod pułapką, weź ręczniki, aby mieć je pod ręką.
  • Odpływ jest najczęściej przymocowany do 2 rur za pomocą nakrętek, które należy poluzować
  • Po usunięciu syfonu możesz go wyczyścić. Najprawdopodobniej będzie pełen kawałków jedzenia, tłuszczu i innych śmieci. Usuń twarde zanieczyszczenia rękami i szczoteczką do butelek, a następnie umyj gorącą wodą, aby rozpuścić resztę tłuszczu.
Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Jak szybko obrać pomarańczę? Ania Starmach ma sprawdzony sposób
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Tradycyjny śledzik w świątecznej oprawie. Wygląda jak z designerskiej książki kucharskiej
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Złota proporcja sosu. Trzymaj się tych zasad, a żurawina wyjdzie lepsza niż u bacy
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Zamiast sałatki robię wigilijne szaszłyki. Wyglądają uroczyście i każdy chętnie sięga
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dorzucam do jajek i smażę. Kotlety są zdrowsze i smaczniejsze
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Dodaj do naleśników. Nie będą pękały przy zawijaniu
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Makowiec z lodówki. Przepis na wigilijny hit z domową masą makową
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Zalewam śledzie tym sosem. Tak smaczne, że trudno wytrzymać do kolacji wigilijnej
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Prawie wszyscy smażą grzyby w ten sposób. Tylko najlepsze gospodynie wiedzą, że to prosta droga do katastrofy
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Na kolację wigilijną robię dorsza. Nie ma ości, a ta panierka chrupie aż miło
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie bawię się w dekorowanie pierników. Zanurzam w czekoladowej glazurze i gotowe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
Nie eksperymentuję ze śledziami. Rok temu moczyłam je w ten sposób i wyszły doskonałe
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥