4 zakręcone sałatki i surówki na grilla

W maju rozpoczyna się sezon grillowy, dlatego dziś przychodzimy z pomysłem na 4 zakręcone sałatki i surówki na grilla. Będą idealnie pasować do posiłków z grilla, dzięki czemu przygotujesz dla swoich bliskich prawdziwą ucztę dla podniebienia!

Obrazek
Pyszności

Każdą sałatkę i surówkę przygotowaliśmy przy pomocy Zoodlera marki Philips.

Składniki:

Sałatka grecka

  1. 1 szt. sałata lodowa
  2. 150 g pomidorki koktajlowe
  3. 200 g ser feta
  4. 140 g oliwki czarne
  5. 140 g oliwki zielone
  6. 1 szt. cebula czerwona
  7. 1 szt. ogórek

Dressing

  1. 1 łyżka sól
  2. 1/3 szkl. oliwa z oliwek
  3. 2 ząbki czosnek
  4. 1/2 szt. cytryna sok

Dressing

  1. 3 łyżki jogurt naturalny
  2. 2 łyżki majonez
  3. 1/2 szt. cytryna sok
  4. 1 łyżka sól
  5. 1 łyżeczka pieprz
  6. 3 łyżki majonez
  7. 1 łyżka ocet winny
  8. 1/2 szt. cytryna sok
  9. 1 łyżka miód
  10. 1 łyżka sól
  11. 3 łyżki jogurt naturalny
  12. 1 łyżeczka pieprz
  13. 1/3 szkl. sos sojowy
  14. 1 łyżeczka cukier trzcinowy
  15. 1/2 szt. cytryna sok
  16. 2 łyżki sezam prażony
  17. 2 cm świeży imbir
  18. 1/2 szt. cebula szalotka
  19. 1 szt. papryczka chilli

Surówka Waldorf

  1. 1 szt. seler korzeniowy
  2. 1 szt. jabłko
  3. 3/4 szkl. orzechy włoskie
  4. 1/2 szkl. rodzynki
  5. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Surówka Colesław

  1. 1/2 szt. biała kapusta
  2. 1-2 szt. marchewka
  3. 1/4 szkl. natka pietruszki posiekana

Sałatka orientalna

  1. 2 szt. ogórek szklarniowy
  2. 1/2 szkl. koperek posiekany

Sposób przygotowania:

1. Zacznij od przygotowania dressingu. W tym celu połącz: oliwę z oliwek, czosnek, sól oraz sok z cytryny.

Obrazek

2. Następnie zoodluj ogórka i połącz go z: sałatą lodową, pomidorkami koktajlowymi, fetą i czerwoną cebulą. Na koniec dodaj wcześniej przygotowany dressing.

Obrazek

3. Zoodluj ogórki, po czym połącz je z dressingiem.

Obrazek

4. Po prostu palce lizać!

Obrazek

5. Smacznego!

Obrazek

6. Aby przygotować drugi dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

Obrazek

7. W dużej misce połącz zoodlowane jabłko, selera, dressing, orzechy, rodzynki i natkę pietruszki.

Obrazek

8. I gotowe!

Obrazek

9. Aby przygotować 3 dressing, połącz: majonez, jogurt naturalny, ocet winny, sok z cytryny, miód, sól oraz pieprz.

Obrazek

10. W dużej misce połącz: zoodlowaną marchewkę, białą kapustę, dressing oraz natkę pietruszki.

Obrazek

11. Dokładnie wymieszaj i podawaj z grillowanymi posiłkami.

Obrazek

12. I na koniec sałatka w orientalnym stylu. Tym razem do przygotowania dressingu będziesz potrzebować: sos sojowy, sok z cytryny, cukier trzcinowy, prażony sezam, świeży imbir, cebulę szalotkę i papryczki chilii.

Obrazek
Wybrane dla Ciebie
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Ten pasztet jest obowiązkowy podczas świąt. Ani grama mięsa, a zachwyca smakiem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Sprawdź przy zakupie karpia. Na wigilii ryby na pewno nie będzie czuć mułem
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Tę sałatkę zrobię na Boże Narodzenie. Po andrzejkach wszystkie kuzynki chciały przepis
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Szlachta zajadała się tym mięsem, a dziś zapomniane. Przygotuję je na świąteczny obiad
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Moja kuzynka robi takie na Wigilię. Cały gar znika w mgnieniu oka
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Świąteczny pasztet piekę zawsze w takiej temperaturze. Jest kremowy, pełen smaku, ale nigdy za suchy
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Wiesz, ile gotować grzyby na uszka? Błąd sprawi, że stracą smak lub będą za twarde
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Ryby na Wigilię nie panieruj w tej mące. Panierka nigdy nie będzie chrupiąca, a naciągnie tłuszczu
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Doświadczone gospodynie tak gotują buraki. Są szybko miękkie i nie tracą koloru
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Większość ją wylewa, a ja moczę w niej śledzie. Jak nic innego sprawia, że są jędrne i miękkie
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
Wlewam kapkę do świątecznej kawy lub gorącej czekolady. Od samego zapachu można się rozpłynąć
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯