Aksamitny i delikatny sernik. Niezwykłego smaku nadaje mu kolorowy dodatek

Kiedy na stole pojawia się ten serniczek, nie sposób odmówić sobie kawałka. Wyjątkowy kolor to zasługa naturalnego dodatku, który coraz śmielej pojawia się w polskich kuchniach.

Sernik matcha zaskakuje smakiem i koloremSernik matcha zaskakuje smakiem i kolorem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Serniki to jedne z najchętniej wybieranych ciast. Zamiast jednak po raz kolejny piec krakowski z rodzynkami czy kultowy baskijski, postaw na sernik z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Cieszy nie tylko oko, ale również kubki smakowe.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni

Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Jest uprawiana i przetwarzana w specjalny sposób, dzięki czemu zachowuje więcej wartości odżywczych niż zwykła zielona herbata. Jest bogata w antyoksydanty, aminokwasy, witaminy i minerały, pełni także rolę naturalnego barwnika.

Sernik z matchą

Sernik z matchą to połączenie klasycznego, kremowego smaku sernika z unikalnym, lekko gorzkawym posmakiem matchy, który równoważy słodycz. Ten dodatek wspaniale przełamuje smak sera i polewy z białej czekolady, pełniąc też rolę naturalnego barwnika do ciasta. Możesz sięgnąć też po warstwę czekolady mlecznej lub domowy lukier.

Pyszny sernik z matchą
Pyszny sernik z matchą © Adobe Stock

To doskonały wybór na specjalne okazje, przyjęcia, a także jako codzienna porcja słodkości — w końcu dobry sernik trafia prosto do serca.

Składniki:

Spód:

  • 200 g kruchych ciasteczek lub herbatników,
  • 100 g roztopionego masła,

Masa serowa:

  • 1 kg zmielonego twarogu półtłustego lub twarogu sernikowego,
  • 250 g mascarpone,
  • 4 jajka,
  • 180 g cukru
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha.

Polewa:

  • 100 g białej czekolady,
  • 50 ml śmietanki kremówki.

Sposób przygotowania:

  1. Ciasteczka mocno rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem.
  2. Wyłóż dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm, mocno dociskając.
  3. Do miski przełóż twaróg oraz mascarpone, wbij jajka, dodaj matchę, cukier, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na jednolitą masę.
  4. Wlej masę serową do formy.
  5. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj, czy sernik nie przypieka się za mocno.
  6. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w środku na 30 minut.
  7. Czekoladę rozpuść w śmietance i polej wystudzone ciasto.
  8. Schłódź sernik z matchą w lodówce, aż polewa zastygnie.

Pyszny, zielony sernik jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Dodaję do ciasta czekoladowego. Nie ma zakalca i rośnie jak szalone
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Przekąski z ciasta francuskiego w 5 banalnych przepisach. Większości pewnie jeszcze nie znasz
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Nie kupuję sklepowych gotowców. Masło cynamonowe robię sama i jest pyszne
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
Zamiast trzeć ziemniaki, robię placki z kiszonej kapusty. Proste, a cała rodzina naje się do syta
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
W PRL-u Polacy się nią zajadali na każdej imprezie. Nikt nie myślał, jak wpływa na organizm
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Jak szybko obrać marchewkę? Zrobisz to nawet bez obieraczki
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Na weekend piekę Jesienną Ambrozję. Teściowa już wszystkim zachwalała mój przepis
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Do dodaję odrobinę do fasolki po bretońsku. Jest tak pyszna, że wszyscy pytają, jak podbiłam smak
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Nie wsypuję do ciasta. Biszkopt wychodzi puszysty jak obłoczek i nie opada
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Tej zupy nie odmówią niejadki. Przypomina uwielbiane przez wszystkich danie
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Dzięki tej zasmażce wypieki wychodzą cudownie pulchne. Potrzebujesz do niej 2 składników
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
Mieszam dwie ryby. Pasta tak smaczna, że mąż zjada bez chleba
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟