Aksamitny i delikatny sernik. Niezwykłego smaku nadaje mu kolorowy dodatek
Kiedy na stole pojawia się ten serniczek, nie sposób odmówić sobie kawałka. Wyjątkowy kolor to zasługa naturalnego dodatku, który coraz śmielej pojawia się w polskich kuchniach.
Serniki to jedne z najchętniej wybieranych ciast. Zamiast jednak po raz kolejny piec krakowski z rodzynkami czy kultowy baskijski, postaw na sernik z dodatkiem sproszkowanej zielonej herbaty matcha. Cieszy nie tylko oko, ale również kubki smakowe.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciepłe lody jak dawniej. Smak dzieciństwa w sam raz na chłodnie dni
Matcha to sproszkowana zielona herbata, pochodząca z Japonii. Jest uprawiana i przetwarzana w specjalny sposób, dzięki czemu zachowuje więcej wartości odżywczych niż zwykła zielona herbata. Jest bogata w antyoksydanty, aminokwasy, witaminy i minerały, pełni także rolę naturalnego barwnika.
Sernik z matchą
Sernik z matchą to połączenie klasycznego, kremowego smaku sernika z unikalnym, lekko gorzkawym posmakiem matchy, który równoważy słodycz. Ten dodatek wspaniale przełamuje smak sera i polewy z białej czekolady, pełniąc też rolę naturalnego barwnika do ciasta. Możesz sięgnąć też po warstwę czekolady mlecznej lub domowy lukier.
To doskonały wybór na specjalne okazje, przyjęcia, a także jako codzienna porcja słodkości — w końcu dobry sernik trafia prosto do serca.
Składniki:
Spód:
- 200 g kruchych ciasteczek lub herbatników,
- 100 g roztopionego masła,
Masa serowa:
- 1 kg zmielonego twarogu półtłustego lub twarogu sernikowego,
- 250 g mascarpone,
- 4 jajka,
- 180 g cukru
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
- 4 łyżeczki zielonej herbaty matcha.
Polewa:
- 100 g białej czekolady,
- 50 ml śmietanki kremówki.
Sposób przygotowania:
- Ciasteczka mocno rozdrobnij i wymieszaj z roztopionym masłem.
- Wyłóż dno tortownicy o średnicy ok. 22-24 cm, mocno dociskając.
- Do miski przełóż twaróg oraz mascarpone, wbij jajka, dodaj matchę, cukier, ekstrakt z wanilii oraz mąkę ziemniaczaną i zmiksuj na jednolitą masę.
- Wlej masę serową do formy.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 50-60 minut. Pod koniec pieczenia sprawdzaj, czy sernik nie przypieka się za mocno.
- Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i zostaw sernik w środku na 30 minut.
- Czekoladę rozpuść w śmietance i polej wystudzone ciasto.
- Schłódź sernik z matchą w lodówce, aż polewa zastygnie.
Pyszny, zielony sernik jest już gotowy do jedzenia. Smacznego!