Amerykańska Magda Gessler radzi, jak zrobić jajka idealne. "Skorupka sama odchodzi"

Każdy, kto choć raz przygotowywał jajka na twardo, wie, jak frustrujące potrafi być obieranie ich ze skorupki. Natrafiłam jednak na genialny trik od Julii Child, dzięki któremu ta czynność nie sprawia mi już problemu.

Patent na obieranie jajek Julii Child jest niezawodnyPatent na obieranie jajek Julii Child jest niezawodny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Images

Julia Child to prawdziwa legenda świata kuchni. Amerykanka przeniosła się wraz ze swoim mężem do Paryża pod koniec lat 40. i w 1951 roku skończyła tam prestiżową szkołę gotowania Le Cordon Bleu. Od tamtej pory popularyzowała kuchnię francuską w swoich książkach, jak i programach telewizyjnych oglądanych przez miliony widzów. Historia Julii Child została pokazana w filmie "Julie i Julia" (2009), a w jej rolę wcieliła się sama Meryl Streep. Przepisy Julii są już kultowe, a ja zaprezentuję jej patent na to, jak pozbyć się skorupek z ugotowanych jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Najważniejsza jest różnica temperatur

Ta metoda może się wydawać dosyć pracochłonna, ale cały wysiłek jest wart swojego efektu. Etap chłodzenia powoduje skurczenie się białka jajka, które oddziela się od skorupki, a krótkie zanurzenie w gorącej wodzie sprawia, że skorupka jeszcze się rozszerza, dzięki czemu jej usunięcie staje się proste. Klucz do sukcesu leży właśnie w różnicach temperatur, a cały ten proces umożliwi nam perfekcyjne obranie jajek na twardo. Opcji ich wykorzystania jest multum, ale polecam zrobić sałatkę nicejską, z której znana była Julia Child.

Technika Julii Child krok po kroku

  1. Umieść jajka w garnku z zimną wodą, tak aby były przykryte na około 2 - 4 cm.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw jajka w gorącej wodzie na 8 - 12 minut, w zależności od wielkości jajek i preferowanego stopnia ich ugotowania.
  3. Po tym czasie przenieś jajka do miski wypełnionej lodowatą wodą i pozostaw je w niej na 2 minuty.
  4. Potem wsadź je dosłownie na 10 sekund do wrzącej wody. Wyjmij je i odczekaj chwilę, aż ostygną, by można było je obrać.
  5. Czas na najważniejszy krok. Aby obrać jajko, musisz delikatnie postukać nim o blat, raz jednym końcem, a potem drugim. Następnie, ostrożnie zroluj jajko pomiędzy swoją dłonią a powierzchnią blatu. Skorupka powinna łatwo się oddzielać przy obieraniu.

Wybrane dla Ciebie

Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Syp do kawy zamiast białego cukru. Będzie słodka, ale znacznie zdrowsza
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
Te krokiety smakują mi bardziej niż z kapustą. Leśny farsz bije inne na głowę
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
W Poznaniu robią kompot z korbola na zimę. Najlepszy jest po 3 miesiącach
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Wsyp na patelnię, zanim wlejesz olej. Nie będzie pryskać podczas smażenia
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Dolej do zupy dyniowej. Mocno podkręci jej smak i nie będzie mdła
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Bułgarzy jedzą na śniadanie. Podobną breję robiło się w PRL-u
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Najlepszy przepis na kopytka. Dzięki odpowiedniej proporcji składników wychodzą mięciutkie jak gąbeczka
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Dodaję 1 łyżkę, aby się nie sklejały. Zobaczyłam, jak robią to w restauracji
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Koleżanka z Włoch zrobiła peperonatę. Tak aromatycznego gulaszu dawno nie jadłam
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Takich grzybów nie susz pod żadnym pozorem. Mogą zamienić się w truciznę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze