Amerykańska Magda Gessler radzi, jak zrobić jajka idealne. "Skorupka sama odchodzi"

Każdy, kto choć raz przygotowywał jajka na twardo, wie, jak frustrujące potrafi być obieranie ich ze skorupki. Natrafiłam jednak na genialny trik od Julii Child, dzięki któremu ta czynność nie sprawia mi już problemu.

Patent na obieranie jajek Julii Child jest niezawodnyPatent na obieranie jajek Julii Child jest niezawodny
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Getty Images

Julia Child to prawdziwa legenda świata kuchni. Amerykanka przeniosła się wraz ze swoim mężem do Paryża pod koniec lat 40. i w 1951 roku skończyła tam prestiżową szkołę gotowania Le Cordon Bleu. Od tamtej pory popularyzowała kuchnię francuską w swoich książkach, jak i programach telewizyjnych oglądanych przez miliony widzów. Historia Julii Child została pokazana w filmie "Julie i Julia" (2009), a w jej rolę wcieliła się sama Meryl Streep. Przepisy Julii są już kultowe, a ja zaprezentuję jej patent na to, jak pozbyć się skorupek z ugotowanych jajek.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepyszne kanapki z puszystym jak chmurka omletem

Najważniejsza jest różnica temperatur

Ta metoda może się wydawać dosyć pracochłonna, ale cały wysiłek jest wart swojego efektu. Etap chłodzenia powoduje skurczenie się białka jajka, które oddziela się od skorupki, a krótkie zanurzenie w gorącej wodzie sprawia, że skorupka jeszcze się rozszerza, dzięki czemu jej usunięcie staje się proste. Klucz do sukcesu leży właśnie w różnicach temperatur, a cały ten proces umożliwi nam perfekcyjne obranie jajek na twardo. Opcji ich wykorzystania jest multum, ale polecam zrobić sałatkę nicejską, z której znana była Julia Child.

Technika Julii Child krok po kroku

  1. Umieść jajka w garnku z zimną wodą, tak aby były przykryte na około 2 - 4 cm.
  2. Doprowadź wodę do wrzenia na dużym ogniu, a następnie zdejmij garnek z palnika i pozostaw jajka w gorącej wodzie na 8 - 12 minut, w zależności od wielkości jajek i preferowanego stopnia ich ugotowania.
  3. Po tym czasie przenieś jajka do miski wypełnionej lodowatą wodą i pozostaw je w niej na 2 minuty.
  4. Potem wsadź je dosłownie na 10 sekund do wrzącej wody. Wyjmij je i odczekaj chwilę, aż ostygną, by można było je obrać.
  5. Czas na najważniejszy krok. Aby obrać jajko, musisz delikatnie postukać nim o blat, raz jednym końcem, a potem drugim. Następnie, ostrożnie zroluj jajko pomiędzy swoją dłonią a powierzchnią blatu. Skorupka powinna łatwo się oddzielać przy obieraniu.
Wybrane dla Ciebie
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Pierwszy raz jadłam w niemieckiej karczmie. Teraz placki z kapusty robię sama
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Polska stewardesa pokazała, co kupuje w Biedronce i zabiera do Dubaju. "Zawsze polecam załodze"
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
Ścieram na tarce i dodaję do purée ziemniaczanego. Po zapieczeniu smakuje bosko
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
W PRL-u często robiono na deser. Szybka wersja nie wymaga pieczenia
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Ta kiełbasa wygląda niepozornie. Niektórych mdli na samą myśl
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Koreańczyk skusił się na polskie kartacze. Jego słowa bawią do łez
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Wrzucam garść liści do blendera. W mig mam zdrową i pyszną pastę
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Do sałatki robię nietypowy dressing. Goście się dziwią, a później proszą o więcej
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Uczestniczka "MasterChefa" usmażyła papugorybę. Klima wyczuł to już po pierwszym kęsie
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Dorzucam do risotto. Niejeden Włoch zapłacze na sam widok
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Domowa wędlina ze schabu nie ma sobie równych. Wychodzi soczysta dzięki prostej metodzie
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników
Ekspresowa przekąska z ciasta francuskiego. Zrobisz z 3 składników