PrzepisAnia Starmach robi rewelacyjne ciasto z truskawkami. Tylko nie można go popijać herbatą

Ania Starmach robi rewelacyjne ciasto z truskawkami. Tylko nie można go popijać herbatą

Ciasto z truskawkami Ani Starmach (instagram)
Ciasto z truskawkami Ani Starmach (instagram)
13.06.2023 17:08, aktualizacja: 08.08.2023 13:19

Ciasto z truskawkami według przepisu Ani Starmach to ogromny hit. Ten prosty przepis pokochają dorośli i dzieci. Popularna kucharka pokazała, w jaki sposób zmieścić w nim ogromną ilość truskawek.

Ciasto drożdżowe możemy wykorzystać do wielu dań. Zrobimy z niego pizzę, rogaliki i chleb. Świetnie sprawdza się jako składnik różnorakich deserów. W letnim sezonie idealnym dodatkiem do niego będą truskawki. Tej słodkości nie da się oprzeć.

Ciasto z truskawkami według Ani Starmach. Jak je zrobić?

Przygotuj składniki:

          
  • 200 ml ciepłego mleka,
  • 500-600 gram truskawek,
  • 50 gram świeżych drożdży,
  • dwa żółtka,
  • cztery jajka,
  • 120 gram cukru,
  • 600 gram mąki,
  • 100 gram roztopionego masła.

Kruszonkę zrobisz z:

     
  • 120 gram mąki,
  • 70 gram masła,
  • 60 gram cukru.
Ciasto z truskawkami (Instagram)
Ciasto z truskawkami (Instagram)

Sposób wykonania

        
  1. Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży, łyżki cukru, mleka oraz dwóch łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć działać.
  2. Pozostały cukier wymieszaj z jajkami. Zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj do niego mąkę, jajka oraz roztopione masło na przemian. W tym celu możecie użyć specjalnego robota lub po prostu pracować rękoma. Placek powinien być zwarty i elastyczny.
  3. Ciasto drożdżowe zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Zajmie to około godziny.
  4. Przełóż je na blaszkę i wyłóż dużą ilością owoców ciasto z truskawkami posyp kruszonką. Jak ją zrobić? Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mąkę.
  5. Deser odstaw na 30 minut.
  6. Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.

Domowe ciasto drożdżowe ma wiele pozytywnych właściwości. Nie łącz go z herbatą

Taki produkt jest źródłem witamin z grupy B, cynku, fosforu, żelaza i potasu. Plus jest taki, że do wypieków z niego dodaje się bardzo mało cukru. Ten składnik możemy zastąpić na przykład erytrytolem, dzięki czemu będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.

Niestety, takie ciasto z truskawkami może stracić swoje właściwości bardzo szybko. Jeśli chcemy tego uniknąć, pod żadnym pozorem nie powinniśmy stawiać go do herbaty. Napój ten zawiera garbniki, które ograniczają przyswajanie witamin z grupy B.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także