Ania Starmach robi rewelacyjne ciasto z truskawkami. Tylko nie można go popijać herbatą
Ciasto z truskawkami według przepisu Ani Starmach to ogromny hit. Ten prosty przepis pokochają dorośli i dzieci. Popularna kucharka pokazała, w jaki sposób zmieścić w nim ogromną ilość truskawek.
13.06.2023 | aktual.: 08.08.2023 13:19
Ciasto drożdżowe możemy wykorzystać do wielu dań. Zrobimy z niego pizzę, rogaliki i chleb. Świetnie sprawdza się jako składnik różnorakich deserów. W letnim sezonie idealnym dodatkiem do niego będą truskawki. Tej słodkości nie da się oprzeć.
Ciasto z truskawkami według Ani Starmach. Jak je zrobić?
Przygotuj składniki:
- 200 ml ciepłego mleka,
- 500-600 gram truskawek,
- 50 gram świeżych drożdży,
- dwa żółtka,
- cztery jajka,
- 120 gram cukru,
- 600 gram mąki,
- 100 gram roztopionego masła.
Kruszonkę zrobisz z:
- 120 gram mąki,
- 70 gram masła,
- 60 gram cukru.
Sposób wykonania
- Zacznij od przygotowania zaczynu z drożdży, łyżki cukru, mleka oraz dwóch łyżek mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, by drożdże mogły zacząć działać.
- Pozostały cukier wymieszaj z jajkami. Zacznij wyrabiać ciasto. Dodawaj do niego mąkę, jajka oraz roztopione masło na przemian. W tym celu możecie użyć specjalnego robota lub po prostu pracować rękoma. Placek powinien być zwarty i elastyczny.
- Ciasto drożdżowe zakryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość. Zajmie to około godziny.
- Przełóż je na blaszkę i wyłóż dużą ilością owoców ciasto z truskawkami posyp kruszonką. Jak ją zrobić? Rozpuść masło, dodaj do niego cukier i mąkę.
- Deser odstaw na 30 minut.
- Ciasto piecz w temperaturze 180 stopni przez 40-50 minut.
Domowe ciasto drożdżowe ma wiele pozytywnych właściwości. Nie łącz go z herbatą
Taki produkt jest źródłem witamin z grupy B, cynku, fosforu, żelaza i potasu. Plus jest taki, że do wypieków z niego dodaje się bardzo mało cukru. Ten składnik możemy zastąpić na przykład erytrytolem, dzięki czemu będzie odpowiedni dla osób z cukrzycą i insulinoopornością.
Niestety, takie ciasto z truskawkami może stracić swoje właściwości bardzo szybko. Jeśli chcemy tego uniknąć, pod żadnym pozorem nie powinniśmy stawiać go do herbaty. Napój ten zawiera garbniki, które ograniczają przyswajanie witamin z grupy B.