Antyfani karpia będą zachwyceni. Na wigilijnym stole zdeklasuje pozostałe ryby

Chociaż podczas wigilijnej kolacji najczęściej zajadamy się pysznym karpiem, nie każdy jest fanem tej ryby. Z różnych powodów niektórzy wybierają inne gatunki, a świetnym zamiennikiem jest pyszny pstrąg opruszony migdałami, który zachwyca smakiem, chrupkością i delikatnością.

Ryba idealna na wigilijny stółRyba idealna na wigilijny stół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

W polskiej tradycji wigilijnej ryba jest obowiązkowym punktem Bożego Narodzenia. Na świątecznym stole najczęściej spotyka się karpia, ale pstrąg staje się coraz popularniejszą alternatywą dla tego klasyku, szczególnie jeśli nie jesteś jego największym fanem. Choć pstrąg sam w sobie nie ma głęboko zakorzenionej symboliki świątecznej, jego obecność na stole wcale nie jest błędem. Wprowadza świeżość i ciekawy akcent, szczególnie gdy wiesz, że w gronie najbliższych są miłośnicy ryb.

Ziemniaczane łódeczki z farszem na bazie kurczaka i pieczarek

Pstrąg w migdałach

Zbliżające się święta to doskonała okazja, by pstrąg w migdałach stał się gwiazdą kulinarną na naszym stole. Migdały nadają potrawie chrupkości i lekko słodkawy smak, który kontrastuje z naturalną, delikatną rybą.

Choć często podaje się rybę w całości, jeśli uznasz taką formę za nieapetyczną, możesz spokojnie pozbyć się głowy i innych nieatrakcyjnych części, pozostawiając jedynie filety. Przepis podany jest na jedną rybę, więc świetnie sprawdzi się jako dodatek, ale jeśli pstrąg ma być główną rybą na świątecznym stole, warto przygotować większą ilość, aby każdy gość miał wystarczającą porcję.

Przepis na wigilijnego pstrąga w migdałach

Składniki:

  • 1 pstrąg,
  • 50 g płatków migdałów,
  • sok z 1/4 cytryny,
  • 2 łyżeczki masła,
  • 20 g rodzynek,
  • kilka gałązek świeżej natki pietruszki,
  • szczypta soli,
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu.

Sposób przygotowania:

  1. Opłucz pstrąga pod bieżącą wodą i dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
  2. Namocz rodzynki przez kilka minut.
  3. W misce połącz sok z cytryny, sól, pieprz i połowę masła.
  4. Marynatą natrzyj wnętrze ryb.
  5. Opłucz natkę pietruszki, następnie osusz ręcznikiem papierowym i drobno posiekaj.
  6. Włóż do środka ryby połowę pietruszki.
  7. Ułóż rybę na arkuszu folii.
  8. Na wierzch połóż drugą łyżeczkę masła i równomiernie rozłóż namoczone rodzynki.
  9. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza.
  10. Zawiń folię szczelnie i piecz 20-25 minut.
  11. W tym czasie rozgrzej patelnię. Dodaj płatki migdałów, praż delikatnie aż lekko się zarumienią.
  12. Po upieczeniu ostrożnie rozwiń folię i połóż na wierzch migdały.
  13. Wigilijny pstrąg gotowy. Smacznego.
Wybrane dla Ciebie
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Strzelczyk pokazał, jak zrobić najlepsze flaczki. Tę zupę największy sceptyk będzie zajadał ze smakiem
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Te ciasteczka znikają szybciej niż pierniki. W tym roku udekoruję pistacjami
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Na widok tej nazwy zapłoną policzki. Turyści zaglądają z ciekawością na to stoisko
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Słodkie upominki świąteczne. Do środka zapakuj zdrowe pralinki
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Pasta kanapkowa dobra dla serca. Pyszna alternatywa dla wędlin
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Mandarynka czy klementynka? Niewielu zdaje sobie sprawę z różnicy
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Nie tylko rolada i żur. Śląski specjał na Barbórkę
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Dodaj do ciasta na uszka. Będą mięciutkie i delikatne jak aksamit
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Jest zdrowa i nie ma posmaku mułu. Może zastąpić karpia
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Ani makowiec, ani kutia. Babcia nadziewa tak pierogi i wszyscy się zajadają
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Bigos na święta podlewam tym płynem. Teściowa zachwala pod niebiosa
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
Do barszczu robię krokiety na szybko. Nikt nawet się nie domyśla, że są bez naleśników
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇