PoradyAwokado jest twarde jak kamień? Prosty myk i w kilka minut stanie się miękkie jak masełko

Awokado jest twarde jak kamień? Prosty myk i w kilka minut stanie się miękkie jak masełko

Chociaż wokół tego owocu narosło wiele kontrowersji, awokado nadal jest cenione ze względu na wysoką zawartość witamin, błonnika i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wybierając najlepszy owoc w sklepie, myśli krążą wokół pysznej kremowej pasty albo rozpadających się z każdym kęsem plasterków na kromce świeżego pieczywa. Smutek jest ogromny, gdy po rozkrojeniu awokado okazuje się twarde. Na szczęście jest na to rada.

Jak szybko zmiękczyć awokado na pastę?
Jak szybko zmiękczyć awokado na pastę?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Awokado to popularny owoc o wielu korzyściach zdrowotnych. Szczególnie jest ceniony przez wegetarian i osoby na diecie odchudzającej. Dojrzałe awokado ma aksamitną, kremową konsystencję, której wiele osób oczekuje. Niestety, często po powrocie do domu okazuje się, że owoc nie jest wystarczająco dojrzały. To frustrujące, gdy planujesz przygotować guacamole jeszcze tego samego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Odkąd robię placuszki z awokado i łączę je z pysznymi dodatkami kolacja znika w mgnieniu oka

Jak wybrać miękkie awokado w sklepie?

Nie trzeba będzie zmiękczać awokado w domu, gdy już w sklepie zwrócisz uwagę na pewną rzecz. Bez obaw, nie musisz sprawdzać każdego owocu palcami, chociaż już po chwyceniu do ręki możesz zauważyć pewne różnice. Jednak, żeby mieć pewność odnośnie do właściwego wyboru, warto przyjrzeć się miejscu po ogonku. Jeśli jest ono zielone, to znak, że awokado nie jest jeszcze dojrzałe. Żółty kolor oznacza, że owoc jest taki, o jakim marzysz.

Jak przyspieszyć dojrzewanie awokado?

Niestety, czasami w sklepie po prostu nie są dostępne dojrzałe owoce. Wtedy pozostaje kupić, to co jest, bo dlaczego masz rezygnować ze swoich planów? Jest kilka sposobów na to, aby przyspieszyć dojrzewanie awokado. Niestety, wiele z nich wymaga kilku godzin czekania. Aby awokado zmiękło w krótkim czasie, należy wstawić je do piekarnika.

Jak zmiękczyć awokado w piekarniku?

  1. Owiń awokado w folię aluminiową.
  2. Umieść je w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni Celsjusza na 15-20 minut – w przypadku twardszych owoców czas może być dłuższy.
  3. Ostrożnie wyjmij awokado i pozwól mu ostygnąć. Po chwili będzie już miękkie i gotowe do spożycia.

Wybrane dla Ciebie