Babcia dorzucała do ciastek. W PRL to był hit
Chociaż skwarki kojarzą się od razu ze smalcem czy okrasą do słonych potraw, do dawniej trafiały do ciastek. Zapomniany przepisów z czasów PRL znalazłam w zeszycie mojej babci.
Ciastka ze skwarkami pojawiały się zarówno od święta, jak i na zwykły podwieczorek. Babcia piekła kilka blaszek, które w szalonym tempie stawały się puste. Ciasteczka chrupali chętnie wszyscy domownicy. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak każde inne, ale skrywają w sobie wyjątkowy dodatek. Nie są to orzechy, czekolada, żurawina ani rodzynki. W kultowych ciastkach z PRL znajdowały się bowiem skwarki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciastka ze skwarkami - przepis z PRL
Chociaż na widok tłuszczu wieprzowego dziś wiele osób krzywi się z niesmakiem, dawniej stanowił podstawę w kuchni. Wykorzystywano go nie tylko do smażenia czy domowego smalcu. Na jego bazie powstały pyszne, kruche ciasteczka.
Tłuszcz wieprzowy nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, której trudno dorównać innymi tłuszczami. To właśnie dzięki niemu ciastka rozpływają się w ustach. Wanilia dodaje smaku i sprawia, że nikt nawet nie pomyśli o tym, że ciastka przygotowano na skwarkach. Ten przepis to nie tylko relikt przeszłości i symbol ciężkich czasów. To danie, które w wielu osobach obudzi wspomnienia.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej,
- 150 g drobno pokrojonego podgardla lub słoniny bez smalcu,
- 100-130 g cukru pudru,
- 1 opakowanie cukru wanilinowego,
- 3 żółtka,
- 125 ml kefiru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
- Skwarki zmiel w maszynce z drobnym sitkiem lub bardzo mocno posiekaj.
- Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
- Dodaj żółtka, skwarki, cukier puder, kefir oraz cukier wanilinowy.
- Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę i owiń folią spożywczą.
- Wstaw do lodówki na 30 minut.
- Schłodzone ciasto rozwałkuj.
- Przy pomocy szklanki lub foremki wytnij ciastka.
- Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
- Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią.
Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem. Smacznego!