Babcia dorzucała do ciastek. W PRL to był hit

Chociaż skwarki kojarzą się od razu ze smalcem czy okrasą do słonych potraw, do dawniej trafiały do ciastek. Zapomniany przepisów z czasów PRL znalazłam w zeszycie mojej babci.

Ciastka ze skwarkami to przysmak z PRLCiastka ze skwarkami to przysmak z PRL
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Ciastka ze skwarkami pojawiały się zarówno od święta, jak i na zwykły podwieczorek. Babcia piekła kilka blaszek, które w szalonym tempie stawały się puste. Ciasteczka chrupali chętnie wszyscy domownicy. Na pierwszy rzut oka wyglądają jak każde inne, ale skrywają w sobie wyjątkowy dodatek. Nie są to orzechy, czekolada, żurawina ani rodzynki. W kultowych ciastkach z PRL znajdowały się bowiem skwarki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ofelia - przepis na warstwowe pyszności do kawy

Ciastka ze skwarkami - przepis z PRL

Chociaż na widok tłuszczu wieprzowego dziś wiele osób krzywi się z niesmakiem, dawniej stanowił podstawę w kuchni. Wykorzystywano go nie tylko do smażenia czy domowego smalcu. Na jego bazie powstały pyszne, kruche ciasteczka.

Proste ciasteczka - Pyszności
Proste ciasteczka - Pyszności © Adobe Stock | 岩見 真樹

Tłuszcz wieprzowy nadaje ciastkom niezwykłą kruchość, której trudno dorównać innymi tłuszczami. To właśnie dzięki niemu ciastka rozpływają się w ustach. Wanilia dodaje smaku i sprawia, że nikt nawet nie pomyśli o tym, że ciastka przygotowano na skwarkach. Ten przepis to nie tylko relikt przeszłości i symbol ciężkich czasów. To danie, które w wielu osobach obudzi wspomnienia.

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 150 g drobno pokrojonego podgardla lub słoniny bez smalcu,
  • 100-130 g cukru pudru,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 3 żółtka,
  • 125 ml kefiru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Sposób przygotowania:

  1. Skwarki zmiel w maszynce z drobnym sitkiem lub bardzo mocno posiekaj.
  2. Mąkę przesiej do miski wraz z proszkiem do pieczenia.
  3. Dodaj żółtka, skwarki, cukier puder, kefir oraz cukier wanilinowy.
  4. Zagnieć gładkie ciasto, uformuj kulę i owiń folią spożywczą.
  5. Wstaw do lodówki na 30 minut.
  6. Schłodzone ciasto rozwałkuj.
  7. Przy pomocy szklanki lub foremki wytnij ciastka.
  8. Przełóż ciastka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i nakłuj widelcem.
  9. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz przez ok. 10-15 minut, aż się zarumienią.

Gotowe ciasteczka oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
Zrobię do sałatek na Halloween. Tureckie kulki zawsze cieszą się dużym powodzeniem
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
W lasach jest go od groma. Po wysuszeniu sprawdzi się jako przyprawa
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy można pić sok z cytryny bez rozcieńczania? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Nazwa tej zupy może rozbawić. Babcie na Podkarpaciu często taką gotowały
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Smakuje jak owocowa sałatka. Wyreguluje ciśnienie i rozluźni napięcie
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wielu grzybiarzy twierdzi, że jest lepszy od prawdziwka. Wciąż nie doceniamy tego grzyba
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Wlej do solanki i zanurz mięso. Nudny kurczak nabierze smaku
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Smakuje jak waniliowy budyń. Pomoże z kłopotliwym problemem
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Sprawdziła hiszpańskie ceny poza sezonem. Za truskawki trzeba zapłacić jak za zboże
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
Na podwieczorek piekę Orzeszówkę. Znika do ostatniego kawałka
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
O niebo lepszy niż pieczarki, a mało znany w Polsce. Gdy zobaczysz w sklepie, kupuj bez wahania
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować
Coraz częściej w sklepach. Polacy nie widzą, jak je przygotować