Babcia na imieniny upiekła Pijanego Izydora. Wszyscy bili się o ostatni kawałek
Nazwy niektórych ciast na długo zapadają w pamięci, wywołując uśmiech na samą wzmiankę. Tak też jest w przypadku ciasta Pijany Izydor, jednego z popisowych deserów mojej babci. To hit rodzinnych imprez, który uwielbiają wszyscy dorośli.
11.07.2024 | aktual.: 15.07.2024 13:20
Pijany Izydor to pyszne ciasto przekładane, mocno nasączone alkoholem. Dwie warstwy puszystego ciasta kakaowego, warstwa orzechowa i pyszny krem czekoladowy sprawiają, że jest to doskonały wybór na wszelkie imprezy, oczywiście te dla dorosłych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Pijany Izydor
Moja babcia to mistrzyni wypieków, a Pijany Izydor to jeden z jej popisowych numerów. Deser ten wymaga trochę czasu, ale sam przepis nie jest trudny. Ciasto to znane jest także pod nazwą Pijak.
Połączenie bogatego ciasta kakaowego z orzechami, nasączonego alkoholem biszkoptu i pysznego kremu czekoladowego z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Pamiętaj, że ciasto zawiera w sobie alkohol, więc jeść go mogą jedynie osoby pełnoletnie. Dla dzieci polecam przygotować piankowe ciasto na biszkoptach.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 50 g mąki,
- 1/2 łyżeczki sody,
- dżem brzoskwiniowy.
Masa orzechowa:
- 400 g zmielonych orzechów włoskich,
- 250 ml wódki,
- 250 ml rumu.
Krem czekoladowy:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao.
Instrukcje:
- Oddziel żółtka od białek.
- Mąkę, kakao i sodę wymieszaj, przesiej i odstaw.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując.
- Wymieszaj z przesianą mąką i orzechami.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm z wysmarowanymi masłem bokami i dnem wyłożonym papierem.
- Piecz przez 25-30 minut w 200 st. Celsjusza.
- Przygotuj masę orzechową. Wymieszaj orzechy z wódką i rumem. Odstaw do naciągnięcia.
- Czas na krem czekoladowy. Utrzyj jajka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą, aż masa znacznie zwiększy objętość i stanie się gęsta i gładka.
- Wystudź do temperatury pokojowej.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło na puszystą masę.
- Dodawaj stopniowo krem z jajek, cały czas miksując. Wymieszaj z kakao i czekoladą na gładki krem.
- Przekrój dobrze wystudzone ciasto na dwa placki. Posmaruj każdy z nich dżemem brzoskwiniowym. Ułóż warstwy: placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj boki ciasta i posyp mielonymi orzechami.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby się schłodziło. Smacznego!