Babcia na imieniny upiekła Pijanego Izydora. Wszyscy bili się o ostatni kawałek
Nazwy niektórych ciast na długo zapadają w pamięci, wywołując uśmiech na samą wzmiankę. Tak też jest w przypadku ciasta Pijany Izydor, jednego z popisowych deserów mojej babci. To hit rodzinnych imprez, który uwielbiają wszyscy dorośli.
Pijany Izydor to pyszne ciasto przekładane, mocno nasączone alkoholem. Dwie warstwy puszystego ciasta kakaowego, warstwa orzechowa i pyszny krem czekoladowy sprawiają, że jest to doskonały wybór na wszelkie imprezy, oczywiście te dla dorosłych.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Tartaletki różyczki wyglądają tak pięknie, że szkoda zjadać. Warto się przekonać, bo smakują obłędnie
Ciasto Pijany Izydor
Moja babcia to mistrzyni wypieków, a Pijany Izydor to jeden z jej popisowych numerów. Deser ten wymaga trochę czasu, ale sam przepis nie jest trudny. Ciasto to znane jest także pod nazwą Pijak.
Połączenie bogatego ciasta kakaowego z orzechami, nasączonego alkoholem biszkoptu i pysznego kremu czekoladowego z pewnością zachwyci każdego miłośnika słodkości. Pamiętaj, że ciasto zawiera w sobie alkohol, więc jeść go mogą jedynie osoby pełnoletnie. Dla dzieci polecam przygotować piankowe ciasto na biszkoptach.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek,
- 150 g cukru,
- 150 g masła,
- 2 łyżki kakao,
- 100 g zmielonych orzechów włoskich,
- 50 g mąki,
- 1/2 łyżeczki sody,
- dżem brzoskwiniowy.
Masa orzechowa:
- 400 g zmielonych orzechów włoskich,
- 250 ml wódki,
- 250 ml rumu.
Krem czekoladowy:
- 3 jajka,
- 150 g cukru,
- 200 g masła,
- 100 g gorzkiej czekolady,
- 2 łyżki kakao.
Instrukcje:
- Oddziel żółtka od białek.
- Mąkę, kakao i sodę wymieszaj, przesiej i odstaw.
- Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując.
- Wymieszaj z przesianą mąką i orzechami.
- Białka ubij na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Przelej ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm z wysmarowanymi masłem bokami i dnem wyłożonym papierem.
- Piecz przez 25-30 minut w 200 st. Celsjusza.
- Przygotuj masę orzechową. Wymieszaj orzechy z wódką i rumem. Odstaw do naciągnięcia.
- Czas na krem czekoladowy. Utrzyj jajka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą, aż masa znacznie zwiększy objętość i stanie się gęsta i gładka.
- Wystudź do temperatury pokojowej.
- Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia. Utrzyj masło na puszystą masę.
- Dodawaj stopniowo krem z jajek, cały czas miksując. Wymieszaj z kakao i czekoladą na gładki krem.
- Przekrój dobrze wystudzone ciasto na dwa placki. Posmaruj każdy z nich dżemem brzoskwiniowym. Ułóż warstwy: placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, 1/2 masy orzechowej, 1/3 kremu. Pozostałym kremem posmaruj boki ciasta i posyp mielonymi orzechami.
Ciasto wstaw na kilka godzin do lodówki, aby się schłodziło. Smacznego!