Babcia piekła lepiej? Poczekaj, aż spróbujesz tego mięciutkiego ciacha

Są takie wypieki, które otulają nas ciepłem już samym zapachem. Cynamon, maślane ciasto i chrupiąca kruszonka — połączenie, które przenosi nas w czasie do domowych kuchni, gdzie piekarnik nie przestaje pracować, a kubek herbaty zawsze czeka na stole.

Ciasto kawowo-cynamonoweCiasto kawowo-cynamonowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CHARLES BRUTLAG
Katarzyna Gileta

Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na amerykańskie coffee cake, czyli ciasto kawowe... choć wcale nie zawiera kawy! To raczej ciasto do kawy – puszyste, wilgotne, z warstwą cynamonowego nadzienia i złocistą kruszonką. To wypiek prosty, ale z efektem wow. Idealny zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i jako deser po obiedzie. A jeśli coś zostanie — świetnie smakuje nawet na zimno następnego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Ambrozja - warstwowa pychotka z masą krówkową i czekoladą

Cynamonowe ciasto z kruszonką

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 240 ml maślanki (lub jogurt naturalny).

Warstwa cynamonowa i kruszonka:

  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 30 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra–dół). Formę (20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
  2. Kruszonka: w misce wymieszaj cukier, cynamon, mąkę i roztopione masło. Odstaw — ma przypominać mokry piasek.
  3. Ciasto: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (ok. 3–5 minut). Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj wanilię.
  4. W osobnej misce połącz mąkę, proszek, sodę i sól. Dodawaj do masy naprzemiennie z maślanką — mieszaj do połączenia składników.
  5. Składanie warstw: połowę ciasta wlej do formy, wyrównaj. Posyp połową kruszonki. Wlej drugą część ciasta i wykończ resztą kruszonki.
  6. Pieczenie: piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, a patyczek włożony do środka — suchy. W razie potrzeby przykryj wierzch folią, by się nie przypiekł.
  7. Studzenie i serwowanie: podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje z mlekiem, kawą lub... kieliszkiem nalewki.

To ciasto można z łatwością zmodyfikować — dodaj do kruszonki orzechy, wmieszaj do środka jabłka lub zamień cynamon na kardamon, jeśli masz ochotę na orientalną nutę. A jeśli nie masz maślanki — spokojnie, jogurt naturalny lub mleko z odrobiną soku z cytryny zrobią robotę.

Wybrane dla Ciebie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
Tak łatwo obniżysz kaloryczność ziemniaków. Wielu nawet nie wie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Dodaję do herbaty. Jesienią przyjemnie rozgrzewa i pobudza metabolizm
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione