Babcia piekła lepiej? Poczekaj, aż spróbujesz tego mięciutkiego ciacha

Są takie wypieki, które otulają nas ciepłem już samym zapachem. Cynamon, maślane ciasto i chrupiąca kruszonka — połączenie, które przenosi nas w czasie do domowych kuchni, gdzie piekarnik nie przestaje pracować, a kubek herbaty zawsze czeka na stole.

Ciasto kawowo-cynamonoweCiasto kawowo-cynamonowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | CHARLES BRUTLAG
Katarzyna Gileta
SKOMENTUJ

Tym razem zapraszamy do wypróbowania przepisu na amerykańskie coffee cake, czyli ciasto kawowe... choć wcale nie zawiera kawy! To raczej ciasto do kawy – puszyste, wilgotne, z warstwą cynamonowego nadzienia i złocistą kruszonką. To wypiek prosty, ale z efektem wow. Idealny zarówno na leniwe weekendowe śniadanie, jak i jako deser po obiedzie. A jeśli coś zostanie — świetnie smakuje nawet na zimno następnego dnia.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Roladki wieprzowe z pysznym farszem. Idealna na rodzinny obiad

Cynamonowe ciasto z kruszonką

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli,
  • 150 g miękkiego masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
  • 240 ml maślanki (lub jogurt naturalny).

Warstwa cynamonowa i kruszonka:

  • 100 g brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 2 łyżki mąki,
  • 30 g roztopionego masła.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (góra–dół). Formę (20×20 cm) wyłóż papierem do pieczenia lub natłuść i oprósz mąką.
  2. Kruszonka: w misce wymieszaj cukier, cynamon, mąkę i roztopione masło. Odstaw — ma przypominać mokry piasek.
  3. Ciasto: utrzyj masło z cukrem na puszystą masę (ok. 3–5 minut). Dodawaj po jednym jajku, cały czas miksując. Dodaj wanilię.
  4. W osobnej misce połącz mąkę, proszek, sodę i sól. Dodawaj do masy naprzemiennie z maślanką — mieszaj do połączenia składników.
  5. Składanie warstw: połowę ciasta wlej do formy, wyrównaj. Posyp połową kruszonki. Wlej drugą część ciasta i wykończ resztą kruszonki.
  6. Pieczenie: piecz przez 40-45 minut, aż ciasto będzie sprężyste, a patyczek włożony do środka — suchy. W razie potrzeby przykryj wierzch folią, by się nie przypiekł.
  7. Studzenie i serwowanie: podawaj lekko ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Świetnie smakuje z mlekiem, kawą lub... kieliszkiem nalewki.

To ciasto można z łatwością zmodyfikować — dodaj do kruszonki orzechy, wmieszaj do środka jabłka lub zamień cynamon na kardamon, jeśli masz ochotę na orientalną nutę. A jeśli nie masz maślanki — spokojnie, jogurt naturalny lub mleko z odrobiną soku z cytryny zrobią robotę.

Wybrane dla Ciebie

To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
To najgorszy błąd przy mizerii. Przez to robi się zbyt wodnista i nieapetyczna
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Płuczesz sałatę na sitku? To błąd, który nieświadomie popełnia wiele osób
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Schab piecz tylko w takiej temperaturze. Będzie idealnie miękki i soczysty
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Gdy powiedziałam, z czego jest zupa narzeczony złapał się za głowę. Ale i tak bardzo mu smakowała
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Dodaj do porannej kawy. Będzie lepiej smakować i pomoże wyregulować cukier
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Gołąbki, które smakują jak u babci. A robi się je dużo łatwiej
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Postaw na naleśniki jogurtowe. Mają nieco inny smak niż klasyczne, ale są wspaniałe
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Nie potrzebujesz mąki, cukru ani piekarnika. Te ciasteczka robią się same!
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Do obiadu robię młodą kapustę na ciepło. Nikt nawet nie pyta o surówkę
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Jak rozbić kotlety bez tłuczka? Każda dobra gospodyni zna ten prosty patent
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Nie spleśnieje i nie będzie twardy. Ekspertka radzi, jak trzeba przechowywać ser
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych
Przed wojną zupę ogórkową robiło się z 5 składników. Ten przepis nie ma sobie równych