Babcia zdradziła mi przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi idealne za każdym razem

Ciasto drożdżowe to klasyk polskiej kuchni, który gości w domach od wielu pokoleń. W szczególności latem, gdy ze straganów kuszą świeże owoce. Moja babcia piekła najlepszy placek drożdżowy, a jej przepis krąży w rodzinie od lat.

Ciasto drożdżoweCiasto drożdżowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kiedy w kuchni piecze się ciasto drożdżowe, cały dom wypełnia się pięknym aromatem. Żaden odświeżacz powietrza czy zapachowe patyczki nie mogą się z tym równać. Ciasto drożdżowe bywa jednak kapryśne i potrafi rozczarować zakalcem. Moja babcia od lat robi deser tak samo, za każdym razem zachwycając smakiem, miękkością i puszystością.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!

Przepis na ciasto drożdżowe

Ciasto drożdżowe pachnie jak najlepsze wakacje u babci, otulając ciepłym wspomnieniami. Przygotowane zgodnie z tym przepisem jest mięciutkie i tak puszyste, że ciężko powstrzymać się od wzięcia dokładki.

Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe
Przepis na wilgotne ciasto drożdżowe © Adobe Stock

To przepis idealny na rodzinny podwieczorek, wizytę gości, czy też smaczny przepis na drugie śniadanie. Można serwować je samodzielnie, wzbogacić o kruszonkę lub owoce. W sezonie warto sięgać po kwaśny rabarbar, który cudownie kontrastuje ze słodkim ciastem. Sprawdzą się także soczyste maliny, truskawki i śliwki.

Składniki:

  • 5 jajek,
  • pół szklanki cukru (ok. 110-120 g),
  • 3/4 kostki masła,
  • 1 szklanka mleka (ok. 250 ml),
  • 30 g świeżych drożdży,
  • 5 szklanek mąki pszennej (800-850 g),
  • szczypta soli,
  • kruszonka, owoce - według uznania.

Sposób przygotowania:

  1. W miseczce umieść pokruszone drożdże.
  2. Dodaj dwie łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj.
  3. Odstaw rozczyn na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W przeciwnym wypadku należy zrobić go od nowa.
  4. Pozostałą mąkę przesiej do miski.
  5. Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno.
  6. Żółtka utrzyj wraz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem.
  7. Do mąki dodaj rozczyn, żółtka oraz pianę z białek.
  8. Wlej roztopione i przestudzone miasto i wyrób ciasto rękami.
  9. Gdy będzie gładkie, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  10. Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
  11. Przełóż wyrośnięte ciasto. Powinno wypełnić blaszkę do połowy wysokości.
  12. Dodaj kruszonkę oraz owoce i odstaw jeszcze na 20 minut.
  13. Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
  14. Wstaw blaszkę i piecz przez około 35 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy jest gotowe.
  15. Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.

Ciasto drożdżowe po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
To najlepsze ziemniaki na kopytka. Wychodzą delikatne i mięciutkie, ale sprężyste
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Wygląda dziwacznie, ale to superowoc. Pomoże uciszyć burzę w jelitach
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Zajadają się nią Szerpowie. Przyjemnie rozgrzeje, a kluseczki to poezja
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Czy można zjeść niedopieczone ciasto? Rozwiewamy wątpliwości raz na zawsze
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Do gulaszu dorzucam dwa dodatki. W takiej wersji jest jeszcze smaczniejszy
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Dorzucam klopsy i trochę warzyw. Nudny rosół staje się dziełem sztuki
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Na wakacjach próbowałam nowych placuszków. Grecy robią je z nietypowego warzywa
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Zdrowsza niż chipsy, lepsza niż żelki. Wspiera odporność i jelita
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Sezonowe warzywo zapiekam w chrupiącym cieście. Wychodzi elegancka, francuska tarta
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Zamiast robić pierogi, zawijam naleśniki. Z tym farszem smakują zwłaszcza dzieciom
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
Niepozorne grzyby. Wielu je omija, a w sosie są lepsze nawet od prawdziwków
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek
W PRL-u moja babcia piekła je często. Doskonale zastępuje serniczek