Babcia zdradziła mi przepis na ciasto drożdżowe. Wychodzi idealne za każdym razem
Ciasto drożdżowe to klasyk polskiej kuchni, który gości w domach od wielu pokoleń. W szczególności latem, gdy ze straganów kuszą świeże owoce. Moja babcia piekła najlepszy placek drożdżowy, a jej przepis krąży w rodzinie od lat.
Kiedy w kuchni piecze się ciasto drożdżowe, cały dom wypełnia się pięknym aromatem. Żaden odświeżacz powietrza czy zapachowe patyczki nie mogą się z tym równać. Ciasto drożdżowe bywa jednak kapryśne i potrafi rozczarować zakalcem. Moja babcia od lat robi deser tak samo, za każdym razem zachwycając smakiem, miękkością i puszystością.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Naleśniki jak lody rożki – deserowy hit dla dzieci i dorosłych!
Przepis na ciasto drożdżowe
Ciasto drożdżowe pachnie jak najlepsze wakacje u babci, otulając ciepłym wspomnieniami. Przygotowane zgodnie z tym przepisem jest mięciutkie i tak puszyste, że ciężko powstrzymać się od wzięcia dokładki.
To przepis idealny na rodzinny podwieczorek, wizytę gości, czy też smaczny przepis na drugie śniadanie. Można serwować je samodzielnie, wzbogacić o kruszonkę lub owoce. W sezonie warto sięgać po kwaśny rabarbar, który cudownie kontrastuje ze słodkim ciastem. Sprawdzą się także soczyste maliny, truskawki i śliwki.
Składniki:
- 5 jajek,
- pół szklanki cukru (ok. 110-120 g),
- 3/4 kostki masła,
- 1 szklanka mleka (ok. 250 ml),
- 30 g świeżych drożdży,
- 5 szklanek mąki pszennej (800-850 g),
- szczypta soli,
- kruszonka, owoce - według uznania.
Sposób przygotowania:
- W miseczce umieść pokruszone drożdże.
- Dodaj dwie łyżeczki cukru, łyżkę mąki oraz ciepłe mleko i dokładnie wymieszaj.
- Odstaw rozczyn na około 20 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Rozczyn powinien przynajmniej dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. W przeciwnym wypadku należy zrobić go od nowa.
- Pozostałą mąkę przesiej do miski.
- Oddziel białka od żółtek i ubij je na sztywno.
- Żółtka utrzyj wraz ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem.
- Do mąki dodaj rozczyn, żółtka oraz pianę z białek.
- Wlej roztopione i przestudzone miasto i wyrób ciasto rękami.
- Gdy będzie gładkie, przykryj je czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Blaszkę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą.
- Przełóż wyrośnięte ciasto. Powinno wypełnić blaszkę do połowy wysokości.
- Dodaj kruszonkę oraz owoce i odstaw jeszcze na 20 minut.
- Piekarnik rozgrzej do 170 stopni Celsjusza w programie góra-dół.
- Wstaw blaszkę i piecz przez około 35 minut. Przy pomocy patyczka sprawdź, czy jest gotowe.
- Wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Ciasto drożdżowe po upieczeniu udekoruj cukrem pudrem lub polej lukrem. Smacznego!