Banalnie prosty przepis na zraziki dworskie. Są mięciutkie i smakują jak u babci

Kiedy znudzą ci się nieco już oklepane mielone, a na schabowe nie chcesz już patrzeć, to znak, że pora odświeżyć stary przepis na zraziki dworskie. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu mięsnego po kawałek wołowiny, wczytaj się dobrze w przepis. Zraziki dworskie nie przypominają zrazów, ale smakują równie dobrze.

Zraziki dworskieZraziki dworskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Często nasze domowe menu oscyluje wokół kilku wypróbowanych przepisów. Jak w sklepie kupiono mięso mielone, to będzie sos boloński albo kotlety. Warto jednak wyłamać się z tej rutyny, szczególnie gdy jest taka pyszna. Zraziki dworskie to idealny przepis na obiad na mniej lub bardziej specjalne okazje. Nie znam osoby, która oparła się porcji gorących zrazików w pomidorowym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone ziemniaki Hasselback z warzywami. Danie, które podbije twoje kubki smakowe

Przepis na obiad z mięsem mielonym

Mięso mielone to dość uniwersalny produkty w kuchni. Wyczarować z niego można zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, zrobić burrito czy klasyczne mielone jak u babci. Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać mięso mielone w kuchni, to zraziki dworskie będą idealną odpowiedzią.

Zraziki dworskie
Zraziki dworskie © Adobe Stock | Davide Illini

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone, ot polane sosem pomidorowym. Po przekrojeniu okazuje się jednak, że skrywają w sobie pyszny i prosty farsz z boczkiem, porem oraz suszonymi pomidorami.

Zraziki dworskie

Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Idealne danie dla całej rodziny. Soczyste mięso, aromatyczny farsz i delikatny sos skradnie podniebienia już od pierwszego kęsa.

Składniki:

Na zraziki:

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra,
  • 2 liście laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka bulionu lub wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu.

Na farsz:

  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 por,
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 0,5 pęczka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojonego pora i smaż chwilę. Dodaj posiekaną pietruszkę i pokrojone suszone pomidory.
  2. Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą. Wyrób jednolitą masę.
  3. Z mięsa formuj płaty, na każdy połóż porcję farszu i zawiń w roladkę. Obtocz w mące.
  4. Roladki obsmaż na patelni z każdej strony na rumiano.
  5. Zalej roladki bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 15 minut.
  6. Dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy, musztardę i dopraw do smaku. Zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.

Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą lub ryżem. Posyp posiekaną pietruszką i suszonymi pomidorami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Do dżemu z dyni i pomarańczy dodaję ekstra składnik. Doskonale podbija smak
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Są słodkie i kaloryczne. Więc dlaczego dietetycy tak bardzo polecają te słodycze?
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Lubisz kruszonkę? Twierdząca odpowiedź pokieruje cię prosto do kolekcji Rozkosznego
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Dodaj do ciasta na kopytka. Będą miękkie i delikatne, ale nie rozpadną się
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Włoskie tiramisu czy polski sernik? Teraz nie musisz wybierać
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Mielę, doprawiam i smażę jak kotlety. To mój sposób na tani obiad
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Farsz w gołąbkach jest twardy i zbity? Oto co jest tego powodem
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Złoto we Francji dla polskich serów. O sekretach tych najlepszych mówi juror z Polski
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Ten rosół piją największe gwiazdy, by zachować młodość. Efekt już przy 1 filiżance dziennie
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
Kaszubi nazywają je "biednym ciastem". Zrobisz je z tanich i prostych składników
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
"Wszystko, co zarobiłem, przejadłem i przepiłem". Tak Robert Makłowicz został krytykiem kulinarnym
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne
Klopsiki w tym sosie to niebo w gębie. Są aromatyczne, soczyste i bardzo smaczne