PrzepisObiadBanalnie prosty przepis na zraziki dworskie. Są mięciutkie i smakują jak u babci

Banalnie prosty przepis na zraziki dworskie. Są mięciutkie i smakują jak u babci

Zraziki dworskie
Zraziki dworskie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

23.08.2024 08:23

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Kiedy znudzą ci się nieco już oklepane mielone, a na schabowe nie chcesz już patrzeć, to znak, że pora odświeżyć stary przepis na zraziki dworskie. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu mięsnego po kawałek wołowiny, wczytaj się dobrze w przepis. Zraziki dworskie nie przypominają zrazów, ale smakują równie dobrze.

Często nasze domowe menu oscyluje wokół kilku wypróbowanych przepisów. Jak w sklepie kupiono mięso mielone, to będzie sos boloński albo kotlety. Warto jednak wyłamać się z tej rutyny, szczególnie gdy jest taka pyszna. Zraziki dworskie to idealny przepis na obiad na mniej lub bardziej specjalne okazje. Nie znam osoby, która oparła się porcji gorących zrazików w pomidorowym sosie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przepis na obiad z mięsem mielonym

Mięso mielone to dość uniwersalny produkty w kuchni. Wyczarować z niego można zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, zrobić burrito czy klasyczne mielone jak u babci. Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać mięso mielone w kuchni, to zraziki dworskie będą idealną odpowiedzią.

Zraziki dworskie
Zraziki dworskie© Adobe Stock | Davide Illini

Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone, ot polane sosem pomidorowym. Po przekrojeniu okazuje się jednak, że skrywają w sobie pyszny i prosty farsz z boczkiem, porem oraz suszonymi pomidorami.

Zraziki dworskie

Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Idealne danie dla całej rodziny. Soczyste mięso, aromatyczny farsz i delikatny sos skradnie podniebienia już od pierwszego kęsa.

Składniki:

Na zraziki:

  • 700g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
  • 2 jajka,
  • sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra,
  • 2 liście laurowy,
  • 2-3 kulki ziela angielskiego,
  • 0,5 szklanki mąki,
  • 1 szklanka bulionu lub wody,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 0,5 łyżeczki musztardy,
  • 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu.

Na farsz:

  • 150 g boczku wędzonego,
  • 1 por,
  • 2-3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
  • 0,5 pęczka pietruszki.

Sposób przygotowania:

  1. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojonego pora i smaż chwilę. Dodaj posiekaną pietruszkę i pokrojone suszone pomidory.
  2. Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą. Wyrób jednolitą masę.
  3. Z mięsa formuj płaty, na każdy połóż porcję farszu i zawiń w roladkę. Obtocz w mące.
  4. Roladki obsmaż na patelni z każdej strony na rumiano.
  5. Zalej roladki bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 15 minut.
  6. Dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy, musztardę i dopraw do smaku. Zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.

Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą lub ryżem. Posyp posiekaną pietruszką i suszonymi pomidorami. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także