Banalnie prosty przepis na zraziki dworskie. Są mięciutkie i smakują jak u babci
Kiedy znudzą ci się nieco już oklepane mielone, a na schabowe nie chcesz już patrzeć, to znak, że pora odświeżyć stary przepis na zraziki dworskie. Zanim jednak pobiegniesz do sklepu mięsnego po kawałek wołowiny, wczytaj się dobrze w przepis. Zraziki dworskie nie przypominają zrazów, ale smakują równie dobrze.
23.08.2024 08:23
Często nasze domowe menu oscyluje wokół kilku wypróbowanych przepisów. Jak w sklepie kupiono mięso mielone, to będzie sos boloński albo kotlety. Warto jednak wyłamać się z tej rutyny, szczególnie gdy jest taka pyszna. Zraziki dworskie to idealny przepis na obiad na mniej lub bardziej specjalne okazje. Nie znam osoby, która oparła się porcji gorących zrazików w pomidorowym sosie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Przepis na obiad z mięsem mielonym
Mięso mielone to dość uniwersalny produkty w kuchni. Wyczarować z niego można zapiekanki makaronowe lub ziemniaczane, zrobić burrito czy klasyczne mielone jak u babci. Jeśli szukasz inspiracji, jak wykorzystać mięso mielone w kuchni, to zraziki dworskie będą idealną odpowiedzią.
Na pierwszy rzut oka wyglądają jak zwykłe mielone, ot polane sosem pomidorowym. Po przekrojeniu okazuje się jednak, że skrywają w sobie pyszny i prosty farsz z boczkiem, porem oraz suszonymi pomidorami.
Zraziki dworskie
Przygotowanie ich jest bardzo proste, a efekt końcowy zawsze zachwyca. Idealne danie dla całej rodziny. Soczyste mięso, aromatyczny farsz i delikatny sos skradnie podniebienia już od pierwszego kęsa.
Składniki:
Na zraziki:
- 700g mięsa mielonego wieprzowego,
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku,
- 2 jajka,
- sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra,
- 2 liście laurowy,
- 2-3 kulki ziela angielskiego,
- 0,5 szklanki mąki,
- 1 szklanka bulionu lub wody,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 0,5 łyżeczki musztardy,
- 1 łyżka mąki do zagęszczenia sosu.
Na farsz:
- 150 g boczku wędzonego,
- 1 por,
- 2-3 łyżki suszonych pomidorów w oleju,
- 0,5 pęczka pietruszki.
Sposób przygotowania:
- Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Dodaj pokrojonego pora i smaż chwilę. Dodaj posiekaną pietruszkę i pokrojone suszone pomidory.
- Do mięsa mielonego dodaj jajko, namoczoną i odciśniętą bułkę oraz przyprawy: sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką i ostrą. Wyrób jednolitą masę.
- Z mięsa formuj płaty, na każdy połóż porcję farszu i zawiń w roladkę. Obtocz w mące.
- Roladki obsmaż na patelni z każdej strony na rumiano.
- Zalej roladki bulionem, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 15 minut.
- Dodaj sos sojowy, koncentrat pomidorowy, musztardę i dopraw do smaku. Zagęść sos mąką rozmieszaną z wodą.
Gotowe roladki podawaj z ulubionymi dodatkami, np. ziemniakami, kaszą lub ryżem. Posyp posiekaną pietruszką i suszonymi pomidorami. Smacznego!