InspiracjeNa zimę robię zapas ogórków po węgiersku. Są tak pyszne, że znikają szybciej niż kiszone

Na zimę robię zapas ogórków po węgiersku. Są tak pyszne, że znikają szybciej niż kiszone

Ogórki krokodylki
Ogórki krokodylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk

21.08.2024 08:17

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Koniec lata to najlepszy czas, aby zaopatrzyć domową spiżarnię w przetwory. Obok klasycznych kiszonych warto postawić ogórki po węgiersku. Takich rarytasów nie kupisz w sklepie.

Wśród warzywnych przetworów zdecydowanie dominują ogórki. Jedni stawiają na te w occie, inni nie wyobrażają sobie zimowego obiadu bez swojskich kiszonych. Ja stawiam jednak na jeszcze inne połączenie - ogórki po węgiersku. Sekret ich smaku tkwi w jednym dość nietypowym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki po węgiersku

To rewelacyjny i prosty przepis na przetwory z ogórków. Smak całej zalewy podkręca dodatek musztardy oraz goździków, które niekoniecznie kojarzą się z ogórkami. Niektórzy dodają musztardę w proszku, ale ze względu na to, że trudno ją znaleźć w sklepach, postawiłam na zwykłą ze słoiczka. Efekt był tak smaczny, że w tym roku muszę przygotować podwójną porcję.

Ogórki po watykańsku - Pyszności
Ogórki po watykańsku - Pyszności© Getty Images,

To idealny dodatek do obiadu czy uzupełnienie domowych burgerów i kanapek. Fanów tego przysmaku zdecydowanie nie brakuje.

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj słoiki i wyparz je, aby usunąć wszystkie bakterie. To gwarancja, że przetwory się nie zepsują.
  2. Ogórki umyj pod bieżącą wodą.
  3. Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków oraz łyżeczkę musztardy. Następnie ułóż ogórki, dociskając je lekko.
  4. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem.
  5. Gorącą marynatą zalej ogórki w słoikach, zostawiając niewielką przestrzeń od góry.
  6. Zakręć słoiki szczelnie i umieść je w garnku z wodą (do około 3/4 wysokości słoików). Gotuj przez około 6-7 minut.
  7. Wyjmij słoiki z gorącej wody i odstaw do góry dnem, aż całkowicie wystygną.
  8. Po ostudzeniu przenieś słoiki w chłodne miejsce.

Ogórki po węgiersku będą gotowe do jedzenia już po kilku dniach, jednak najlepszy smak osiągną po kilku tygodniach. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i trochę na nie poczekać.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także