Na zimę robię zapas ogórków po węgiersku. Są tak pyszne, że znikają szybciej niż kiszone
Koniec lata to najlepszy czas, aby zaopatrzyć domową spiżarnię w przetwory. Obok klasycznych kiszonych warto postawić ogórki po węgiersku. Takich rarytasów nie kupisz w sklepie.
21.08.2024 08:17
Wśród warzywnych przetworów zdecydowanie dominują ogórki. Jedni stawiają na te w occie, inni nie wyobrażają sobie zimowego obiadu bez swojskich kiszonych. Ja stawiam jednak na jeszcze inne połączenie - ogórki po węgiersku. Sekret ich smaku tkwi w jednym dość nietypowym składniku.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ogórki po węgiersku
To rewelacyjny i prosty przepis na przetwory z ogórków. Smak całej zalewy podkręca dodatek musztardy oraz goździków, które niekoniecznie kojarzą się z ogórkami. Niektórzy dodają musztardę w proszku, ale ze względu na to, że trudno ją znaleźć w sklepach, postawiłam na zwykłą ze słoiczka. Efekt był tak smaczny, że w tym roku muszę przygotować podwójną porcję.
To idealny dodatek do obiadu czy uzupełnienie domowych burgerów i kanapek. Fanów tego przysmaku zdecydowanie nie brakuje.
Składniki:
- 1 kg świeżych ogórków gruntowych,
- 1 litr wody,
- 12 goździków,
- 12 ziarenek ziela angielskiego,
- 6 ząbków czosnku,
- 1 łyżeczka soli,
- 4 łyżki musztardy,
- 100 g cukru,
- 150 ml octu winnego.
Sposób przygotowania:
- Dokładnie umyj słoiki i wyparz je, aby usunąć wszystkie bakterie. To gwarancja, że przetwory się nie zepsują.
- Ogórki umyj pod bieżącą wodą.
- Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków oraz łyżeczkę musztardy. Następnie ułóż ogórki, dociskając je lekko.
- W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem.
- Gorącą marynatą zalej ogórki w słoikach, zostawiając niewielką przestrzeń od góry.
- Zakręć słoiki szczelnie i umieść je w garnku z wodą (do około 3/4 wysokości słoików). Gotuj przez około 6-7 minut.
- Wyjmij słoiki z gorącej wody i odstaw do góry dnem, aż całkowicie wystygną.
- Po ostudzeniu przenieś słoiki w chłodne miejsce.
Ogórki po węgiersku będą gotowe do jedzenia już po kilku dniach, jednak najlepszy smak osiągną po kilku tygodniach. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i trochę na nie poczekać.