Na zimę robię zapas ogórków po węgiersku. Są tak pyszne, że znikają szybciej niż kiszone

Koniec lata to najlepszy czas, aby zaopatrzyć domową spiżarnię w przetwory. Obok klasycznych kiszonych warto postawić ogórki po węgiersku. Takich rarytasów nie kupisz w sklepie.

Ogórki krokodylkiOgórki krokodylki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Marcin Łazarczyk
Ewa Malinowska

Wśród warzywnych przetworów zdecydowanie dominują ogórki. Jedni stawiają na te w occie, inni nie wyobrażają sobie zimowego obiadu bez swojskich kiszonych. Ja stawiam jednak na jeszcze inne połączenie - ogórki po węgiersku. Sekret ich smaku tkwi w jednym dość nietypowym składniku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Rurki z kremem jak z tradycyjnej cukierni. Nie da się skończyć na jednej

Ogórki po węgiersku

To rewelacyjny i prosty przepis na przetwory z ogórków. Smak całej zalewy podkręca dodatek musztardy oraz goździków, które niekoniecznie kojarzą się z ogórkami. Niektórzy dodają musztardę w proszku, ale ze względu na to, że trudno ją znaleźć w sklepach, postawiłam na zwykłą ze słoiczka. Efekt był tak smaczny, że w tym roku muszę przygotować podwójną porcję.

Ogórki po watykańsku - Pyszności
Ogórki po watykańsku - Pyszności © Getty Images,

To idealny dodatek do obiadu czy uzupełnienie domowych burgerów i kanapek. Fanów tego przysmaku zdecydowanie nie brakuje.

Składniki:

  • 1 kg świeżych ogórków gruntowych,
  • 1 litr wody,
  • 12 goździków,
  • 12 ziarenek ziela angielskiego,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 4 łyżki musztardy,
  • 100 g cukru,
  • 150 ml octu winnego.

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj słoiki i wyparz je, aby usunąć wszystkie bakterie. To gwarancja, że przetwory się nie zepsują.
  2. Ogórki umyj pod bieżącą wodą.
  3. Do każdego słoika włóż ząbek czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego i goździków oraz łyżeczkę musztardy. Następnie ułóż ogórki, dociskając je lekko.
  4. W garnku zagotuj wodę z cukrem i octem.
  5. Gorącą marynatą zalej ogórki w słoikach, zostawiając niewielką przestrzeń od góry.
  6. Zakręć słoiki szczelnie i umieść je w garnku z wodą (do około 3/4 wysokości słoików). Gotuj przez około 6-7 minut.
  7. Wyjmij słoiki z gorącej wody i odstaw do góry dnem, aż całkowicie wystygną.
  8. Po ostudzeniu przenieś słoiki w chłodne miejsce.

Ogórki po węgiersku będą gotowe do jedzenia już po kilku dniach, jednak najlepszy smak osiągną po kilku tygodniach. Warto więc uzbroić się w cierpliwość i trochę na nie poczekać.

Wybrane dla Ciebie
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Na święta zrobię ten szybki deser. Potrzeba tylko kilku składników, a jest puszysty jak obłoczek
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
Nigdy nie dodawaj do sałatki jarzynowej. Szybko skiśnie i się zepsuje
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
W latach 90. nie mogło zabraknąć jej na imprezowym stole. Na pewno zrobię ją w święta
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Zamiast stać przy patelni wsadzam do piekarnika i gotowe. Te fińskie naleśniki szybko zastąpią ci zwykłe
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
Często piję go wieczorem. Zasypiam bez problemu i nie wybudzam się w nocy
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
W Polsce mało znane. Podam je w Wigilię, bo nie mają ości i nie trzeba ich filetować, a goście będą zaskoczeni daniem
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dolałam do ciasta na pierogi zamiast wody. Było sprężyste, delikatne, ale nie rwało się i nie rozklejało
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Dodaj do owsianki. Takie śniadanie obniża cholesterol i zapobiega skokom cukru
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Prawie nikt nie je tego mięsa, a jest zdrowsze od kurczaka. Chude i zawiera sporo białka
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Podsmażam i dodaję do mielonych. Teściowa od razu podchwyciła ten patent
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Bez grzybów i kapusty. Babcia najpierw krzyczała, potem zachwalała moje uszka
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
Koreańczyk spróbował zupę gulaszową. Jego mina i gest na koniec robią furorę
ZACZEKAJ! ZOBACZ, CO TERAZ JEST NA TOPIE 🔥