Kroję ogórki na plastry i zwijam z farszem. Tym roladkom nikt się nie oprze

Czasem nie trzeba dużej ilości składników czy wielu godzin spędzonych na przygotowaniach, aby wyczarować efektowną przekąskę. Tak jest w przypadku tych prostych roladek, które świetnie sprawdzą się w roli szybkiej przystawki. Na dodatek przygotowanie ich to po prostu bułka z masłem.

Roladki z ogórka - PysznościRoladki z ogórka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Odbierasz telefon i słyszysz, że goście wpadną za pół godziny. Bez względu na to, czy to dawno niewidziana znajoma, wpadająca do miasta kuzynka czy wstępująca "po drodze" teściowa, warto przygotować coś do przekąszenia. Nie oznacza to od razu, że trzeba ubijać białka na tort Pawłowej czy wyciągać miskę na jarzynową. Proste roladki z ogórka świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Pomysł na szybką przekąskę

Ekspresowe roladki z ogórka to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybko przygotować smaczną i efektowną przekąskę. Są lekkie, orzeźwiające i smaczne, więc podać je można o różnych porach dnia. Roladki wyglądają bardzo apetycznie i będą ozdobą każdego stołu.

Roladki z cukinii
Roladki z ogórka © Adobe Stock

Wystarczą trzy składniki, by wyczarować pyszną przekąskę. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni mają dwie lewe ręce.

Roladki z ogórka i fety

Przygotowanie roladek zajmuje zaledwie kilka minut. Ogórek dostarcza wody i witamin, a ser feta jest źródłem białka. Jest rześko i lekko, a przy tym bardzo smacznie. Jeśli nie jesteś fanem oliwek, możesz zastąpić je suszonymi pomidorami, kaparami, wędzonym łososiem czy też posiekanymi ziołami z ogródka.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 150 g sera feta,
  • 50 g czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórka i pokrój go na cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to na mandolinie. Nie obieraj go.
  2. Posiekaj oliwki i połącz je z rozdrobnionym serem feta.
  3. Na każdy plaster ogórka nałóż porcję farszu i zwiń w roladkę. Całość możesz zabezpieczyć wykałaczką, jeśli boisz się, że roladki się rozwiną.
  4. Ułóż roladki na talerzu i udekoruj według uznania.

Roladki posypać można sezamem lub dorzucić na wierzch świeże zioła. Żeby było bardziej elegancko, można położyć również krewetkę, kawałek łososia lub nawet pokusić się o ikrę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej