InspiracjeKroję ogórki na plastry i zwijam z farszem. Tym roladkom nikt się nie oprze

Kroję ogórki na plastry i zwijam z farszem. Tym roladkom nikt się nie oprze

Roladki z ogórka - Pyszności
Roladki z ogórka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

19.08.2024 11:50

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Czasem nie trzeba dużej ilości składników czy wielu godzin spędzonych na przygotowaniach, aby wyczarować efektowną przekąskę. Tak jest w przypadku tych prostych roladek, które świetnie sprawdzą się w roli szybkiej przystawki. Na dodatek przygotowanie ich to po prostu bułka z masłem.

Odbierasz telefon i słyszysz, że goście wpadną za pół godziny. Bez względu na to, czy to dawno niewidziana znajoma, wpadająca do miasta kuzynka czy wstępująca "po drodze" teściowa, warto przygotować coś do przekąszenia. Nie oznacza to od razu, że trzeba ubijać białka na tort Pawłowej czy wyciągać miskę na jarzynową. Proste roladki z ogórka świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pomysł na szybką przekąskę

Ekspresowe roladki z ogórka to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybko przygotować smaczną i efektowną przekąskę. Są lekkie, orzeźwiające i smaczne, więc podać je można o różnych porach dnia. Roladki wyglądają bardzo apetycznie i będą ozdobą każdego stołu.

Roladki z ogórka
Roladki z ogórka© Adobe Stock

Wystarczą trzy składniki, by wyczarować pyszną przekąskę. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni mają dwie lewe ręce.

Roladki z ogórka i fety

Przygotowanie roladek zajmuje zaledwie kilka minut. Ogórek dostarcza wody i witamin, a ser feta jest źródłem białka. Jest rześko i lekko, a przy tym bardzo smacznie. Jeśli nie jesteś fanem oliwek, możesz zastąpić je suszonymi pomidorami, kaparami, wędzonym łososiem czy też posiekanymi ziołami z ogródka.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 150 g sera feta,
  • 50 g czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórka i pokrój go na cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to na mandolinie. Nie obieraj go.
  2. Posiekaj oliwki i połącz je z rozdrobnionym serem feta.
  3. Na każdy plaster ogórka nałóż porcję farszu i zwiń w roladkę. Całość możesz zabezpieczyć wykałaczką, jeśli boisz się, że roladki się rozwiną.
  4. Ułóż roladki na talerzu i udekoruj według uznania.

Roladki posypać można sezamem lub dorzucić na wierzch świeże zioła. Żeby było bardziej elegancko, można położyć również krewetkę, kawałek łososia lub nawet pokusić się o ikrę. Smacznego!

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także