Kroję ogórki na plastry i zwijam z farszem. Tym roladkom nikt się nie oprze

Czasem nie trzeba dużej ilości składników czy wielu godzin spędzonych na przygotowaniach, aby wyczarować efektowną przekąskę. Tak jest w przypadku tych prostych roladek, które świetnie sprawdzą się w roli szybkiej przystawki. Na dodatek przygotowanie ich to po prostu bułka z masłem.

Roladki z ogórka - PysznościRoladki z ogórka - Pyszności
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Odbierasz telefon i słyszysz, że goście wpadną za pół godziny. Bez względu na to, czy to dawno niewidziana znajoma, wpadająca do miasta kuzynka czy wstępująca "po drodze" teściowa, warto przygotować coś do przekąszenia. Nie oznacza to od razu, że trzeba ubijać białka na tort Pawłowej czy wyciągać miskę na jarzynową. Proste roladki z ogórka świetnie sprawdzą się jako poczęstunek dla gości.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Malinowiec na kruchym cieście piekę na okrągło. Bez dokładki się nie obędzie

Pomysł na szybką przekąskę

Ekspresowe roladki z ogórka to idealne rozwiązanie, gdy potrzebujesz szybko przygotować smaczną i efektowną przekąskę. Są lekkie, orzeźwiające i smaczne, więc podać je można o różnych porach dnia. Roladki wyglądają bardzo apetycznie i będą ozdobą każdego stołu.

Roladki z cukinii
Roladki z ogórka © Adobe Stock

Wystarczą trzy składniki, by wyczarować pyszną przekąskę. Przepis jest tak prosty, że poradzą sobie z nim nawet osoby, które w kuchni mają dwie lewe ręce.

Roladki z ogórka i fety

Przygotowanie roladek zajmuje zaledwie kilka minut. Ogórek dostarcza wody i witamin, a ser feta jest źródłem białka. Jest rześko i lekko, a przy tym bardzo smacznie. Jeśli nie jesteś fanem oliwek, możesz zastąpić je suszonymi pomidorami, kaparami, wędzonym łososiem czy też posiekanymi ziołami z ogródka.

Składniki:

  • 1 długi zielony ogórek,
  • 150 g sera feta,
  • 50 g czarnych oliwek.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj ogórka i pokrój go na cienkie plastry. Najłatwiej zrobić to na mandolinie. Nie obieraj go.
  2. Posiekaj oliwki i połącz je z rozdrobnionym serem feta.
  3. Na każdy plaster ogórka nałóż porcję farszu i zwiń w roladkę. Całość możesz zabezpieczyć wykałaczką, jeśli boisz się, że roladki się rozwiną.
  4. Ułóż roladki na talerzu i udekoruj według uznania.

Roladki posypać można sezamem lub dorzucić na wierzch świeże zioła. Żeby było bardziej elegancko, można położyć również krewetkę, kawałek łososia lub nawet pokusić się o ikrę. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Siostra Anastazja nigdy nie pomija jednej czynności. Dzięki temu uszka z grzybami się nie sklejają
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Na rodzinny obiad teściowa upiekła karczek w maśle. Mięso było idealnie kruche i miękkie
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Sałatka jarzynowa z efektem wow. Jeden składnik robi ogromną różnicę
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
Wiele osób sypie do kawy bez opamiętania. Rujnuje zdrowie bardziej niż biały cukier
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
W Polsce hitem są wytrawne kulki. Na Sycylii robią na słodko z okazji dnia Świętej Łucji
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Zbyt duża ilość zepsuje barszcz wigilijny. Ile dodać, aby smakował w punkt?
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Rosół wyjdzie gorzki i straci klarowność. Odpowiada za to popularna przyprawa
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Takiego miodu już wkrótce nie będzie w polskich sklepach. Unia zakazała
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Proste ciasto kawowe, któremu nikt się nie oprze. Od razu zapisz sobie przepis
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Delikatny i kremowy serek. Sprawdzi się jako smarowidło do chleba albo zagęści zupę
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Mało kto dodaje do rosołu, a szkoda. Podkręca jego smak lepiej niż przyprawa w płynie
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
Ścieram kawałek i dorzucam do mielonego mięsa. Takie kotlety są smaczniejsze niż tradycyjne
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟