PrzepisSłodkościZ zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem

Matcha Pavlova
Matcha Pavlova
Źródło zdjęć: © Pyszności

09.08.2024 06:39

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Beza Pavlova to deser, który pokochał cały świat. W mini wydaniu i po wizycie w japońskiej herbaciarni odkryjesz kultowy deser na nowo. To połączenie zdecydowanie warte słodkie grzechu, nawet jeśli jesteś na diecie.

Klasyczna beza Pavlova to królowa wśród wypieków. Najczęściej serwuje się ją z kremem na bazie bitej śmietany z mascarpone i dekoruje świeżymi owocami. Nie brakuje jednak wariacji na temat kultowego przepisu. Jednym z moich faworytów są bezy w wersji mini, których krem skrywa niecodzienny dodatek.

Czym jest matcha?

Matcha to wyjątkowy rodzaj zielonej herbaty, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność na całym świecie. W przeciwieństwie do tradycyjnie zaparzanej herbaty, liście matcha są mielone na bardzo drobny proszek, który następnie rozpuszcza się w gorącej wodzie. Charakteryzuje się żywym, zielonym kolorem i wyjątkowym, lekko gorzkawym smakiem z delikatną nutą słodyczy.

Beza z kremem matcha
Beza z kremem matcha© Licencjodawca

Mini bezy z kremem matcha

Lekkie, chrupiące bezy w połączeniu z aksamitnym kremem o delikatnie zielonym kolorze i subtelnej goryczce herbaty matcha to deser, jakiego nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia.

Mini bezy prezentują się bardzo efektownie i mogą być ozdobą każdego przyjęcia. Matcha wprowadzi ciekawy

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki:

  • 3 białka jaj,
  • 130 g cukru, 
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 
  • szczypta soli. 

Krem: 

  • 300 ml śmietanki 30 proc., 
  • 2 łyżeczki matcha,
  • 150 g mascarpone. 

Dekoracja

  • maliny,
  • listki mięty.

Sposób przygotowania:

Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Masa powinna być biała i gęsta, bez spływania po ściankach miski.

Białka na bezy
Białka na bezy© Pyszności

Krok 2. Na papierze odrysuj kółka, używając np. małej miseczki. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij narysowane kształty, formując bezę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.

Beza Pavlova
Beza Pavlova© Licencjodawca

Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij, dodając pod koniec stopniowo mascarpone. Dodaj matchę i zmiksuj.

Krok 4. Przełóż krem do rękawa i wypełnij nim wystudzone bezy.

Krem matcha
Krem matcha© Pyszności

Krok 5. Gotowe beziki udekoruj listkiem mięty i świeżymi malinami. Smacznego!

Mini bezy z kremem matcha
Mini bezy z kremem matcha© Pyszności
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Zobacz także