Z zielonej herbaty robię krem do bezy. Pavlova zajadałaby z zachwytem
Beza Pavlova to deser, który pokochał cały świat. W mini wydaniu i po wizycie w japońskiej herbaciarni odkryjesz kultowy deser na nowo. To połączenie zdecydowanie warte słodkie grzechu, nawet jeśli jesteś na diecie.
09.08.2024 06:39
Klasyczna beza Pavlova to królowa wśród wypieków. Najczęściej serwuje się ją z kremem na bazie bitej śmietany z mascarpone i dekoruje świeżymi owocami. Nie brakuje jednak wariacji na temat kultowego przepisu. Jednym z moich faworytów są bezy w wersji mini, których krem skrywa niecodzienny dodatek.
Czym jest matcha?
Matcha to wyjątkowy rodzaj zielonej herbaty, który w ostatnich latach zyskał ogromną popularność na całym świecie. W przeciwieństwie do tradycyjnie zaparzanej herbaty, liście matcha są mielone na bardzo drobny proszek, który następnie rozpuszcza się w gorącej wodzie. Charakteryzuje się żywym, zielonym kolorem i wyjątkowym, lekko gorzkawym smakiem z delikatną nutą słodyczy.
Mini bezy z kremem matcha
Lekkie, chrupiące bezy w połączeniu z aksamitnym kremem o delikatnie zielonym kolorze i subtelnej goryczce herbaty matcha to deser, jakiego nie powstydziłaby się nawet dobra cukiernia.
Mini bezy prezentują się bardzo efektownie i mogą być ozdobą każdego przyjęcia. Matcha wprowadzi ciekawy
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki:
- 3 białka jaj,
- 130 g cukru,
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej,
- szczypta soli.
Krem:
- 300 ml śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżeczki matcha,
- 150 g mascarpone.
Dekoracja
- maliny,
- listki mięty.
Sposób przygotowania:
Krok 1. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodając stopniowo cukier oraz skrobię ziemniaczaną. Masa powinna być biała i gęsta, bez spływania po ściankach miski.
Krok 2. Na papierze odrysuj kółka, używając np. małej miseczki. Ubite białka przełóż do rękawa cukierniczego i wypełnij narysowane kształty, formując bezę. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 120 st. Celsjusza na 25 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Krok 3. Schłodzoną śmietankę ubij, dodając pod koniec stopniowo mascarpone. Dodaj matchę i zmiksuj.
Krok 4. Przełóż krem do rękawa i wypełnij nim wystudzone bezy.
Krok 5. Gotowe beziki udekoruj listkiem mięty i świeżymi malinami. Smacznego!