Banalny przepis na karpatkę. Już nie musisz się bać, że ci nie wyjdzie
Nie wiem czemu ciasto parzone na karpatkę u wielu osób budzi przerażenie. Może to kwestia tego, że nie jest już tak często przygotowywane jak kiedyś. W poniższym przepisie przeprowadzę cię krok po kroku przez tajniki ciasta parzonego, więc na pewno wszystko się uda. Nie ma łatwiejszego przepisu na karpatkę.
Jeszcze w PRL-u karpatka królowała na imprezach. Podawano ją nawet na weselach. Nic dziwnego, chociaż ciasto jest bardzo proste, wygląda wytwornie i elegancko. Jego nazwa nawiązuje do pasma górskiego ze względu na cudownie wyrośnięte garby z lekkiego i aksamitnego w smaku ciasta.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje
Karpatka z owocowym dodatkiem
Ciekawym pomysłem na urozmaicenie klasycznej karpatki jest dodanie do niej owocowej wkładki. Taki pyszny dodatek możesz przygotować nie tylko ze świeżych (bo takie będą najlepsze w sezonie), ale także z mrożonych owoców. Polecam mrożone wiśnie, które są nawet łatwiejsze w obróbce od świeżych, ponieważ są już pozbawione pestek.
Wiśnie przełóż do garnka, dodaj do nich cukier i odrobinę soku wyciśniętego z cytryny. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Dodaj do gotujących się wiśni. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z żelatyną. Na 300 g wiśni potrzebujesz 4 łyżek cukru, 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczki żelatyny.
Frużelinę połóż na krem do karpatki, zanim przykryjesz go drugim blatem. Po pokrojeniu na kawałki zobaczysz, jak zjawiskowo wygląda.
Najprostszy przepis na karpatkę
Ciasto przygotujesz w dużej blasze, którą na pewno masz w zestawie do piekarnika.
Składniki na ciasto:
- 150 ml mleka,
- 100 ml wody,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru,
- 120 g masła,
- 150 g mąki pszennej tortowej,
- 5 jajek.
Składniki na krem:
- 1200 ml mleka,
- 6 łyżek cukru,
- 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym,
- 200 g miękkiego masła.
Wykonanie:
- W dużym garnku zagotuj mleko z wodą. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 120 g masła.
- Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do całkowitego połączenia. Masa powinna sama odchodzić od ścianek garnka.
- Gdy uzyskasz spójną konsystencję, odstaw ciasto na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
- Następnie przy pomocy miksera na wolnych obrotach wmieszaj do ciasta jajka, wbijając je jedno po drugim.
- Spójną i aksamitną masę przełóż na dużą blachę dołączoną do piekarnika i wstaw do pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pozostaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
- Po upieczeniu ciasta, przygotuj budyń na krem. W garnku zagotuj 1 l mleka, a w pozostałych 200 ml rozmieszaj budyń w proszku i cukier. Wlej na gotujące się mleko i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.
- W misce zmiksuj miękkie masło na puszysty krem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń i miksuj za każdym razem do połączenia składników.
- Ciasto przekrój na dwie równe części. Na jedną nałóż krem i przykryj drugą.
- Gotową karpatkę wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.