Banalny przepis na karpatkę. Już nie musisz się bać, że ci nie wyjdzie

Nie wiem czemu ciasto parzone na karpatkę u wielu osób budzi przerażenie. Może to kwestia tego, że nie jest już tak często przygotowywane jak kiedyś. W poniższym przepisie przeprowadzę cię krok po kroku przez tajniki ciasta parzonego, więc na pewno wszystko się uda. Nie ma łatwiejszego przepisu na karpatkę.

Czy tak modna w PRL-u karpatka wróci na salony?Czy tak modna w PRL-u karpatka wróci na salony?
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jeszcze w PRL-u karpatka królowała na imprezach. Podawano ją nawet na weselach. Nic dziwnego, chociaż ciasto jest bardzo proste, wygląda wytwornie i elegancko. Jego nazwa nawiązuje do pasma górskiego ze względu na cudownie wyrośnięte garby z lekkiego i aksamitnego w smaku ciasta.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto 3 Bit bez pieczenia. Idealnie sprawdzi się na wyjątkowe okazje

Karpatka z owocowym dodatkiem

Ciekawym pomysłem na urozmaicenie klasycznej karpatki jest dodanie do niej owocowej wkładki. Taki pyszny dodatek możesz przygotować nie tylko ze świeżych (bo takie będą najlepsze w sezonie), ale także z mrożonych owoców. Polecam mrożone wiśnie, które są nawet łatwiejsze w obróbce od świeżych, ponieważ są już pozbawione pestek.

Wiśnie przełóż do garnka, dodaj do nich cukier i odrobinę soku wyciśniętego z cytryny. W osobnym naczyniu rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z odrobiną wody. Dodaj do gotujących się wiśni. Zestaw z kuchenki i wymieszaj z żelatyną. Na 300 g wiśni potrzebujesz 4 łyżek cukru, 1 łyżeczki mąki ziemniaczanej i 1 łyżeczki żelatyny.

Frużelinę połóż na krem do karpatki, zanim przykryjesz go drugim blatem. Po pokrojeniu na kawałki zobaczysz, jak zjawiskowo wygląda.

Najprostszy przepis na karpatkę

Ciasto przygotujesz w dużej blasze, którą na pewno masz w zestawie do piekarnika.

Składniki na ciasto:

  • 150 ml mleka,
  • 100 ml wody,
  • szczypta soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 120 g masła,
  • 150 g mąki pszennej tortowej,
  • 5 jajek.

Składniki na krem:

  • 1200 ml mleka,
  • 6 łyżek cukru,
  • 3 opakowania budyniu o smaku waniliowym,
  • 200 g miękkiego masła.

Wykonanie:

  1. W dużym garnku zagotuj mleko z wodą. Dodaj szczyptę soli, łyżeczkę cukru i 120 g masła.
  2. Gdy masło się rozpuści, zdejmij garnek z kuchenki, dodaj mąkę i energicznie mieszaj do całkowitego połączenia. Masa powinna sama odchodzić od ścianek garnka.
  3. Gdy uzyskasz spójną konsystencję, odstaw ciasto na 5 minut do lekkiego przestudzenia.
  4. Następnie przy pomocy miksera na wolnych obrotach wmieszaj do ciasta jajka, wbijając je jedno po drugim.
  5. Spójną i aksamitną masę przełóż na dużą blachę dołączoną do piekarnika i wstaw do pieczenia w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po 30 minutach zmniejsz temperaturę do 180 stopni Celsjusza i pozostaw jeszcze na 10 minut. Po tym czasie wyjmij i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
  6. Po upieczeniu ciasta, przygotuj budyń na krem. W garnku zagotuj 1 l mleka, a w pozostałych 200 ml rozmieszaj budyń w proszku i cukier. Wlej na gotujące się mleko i energicznie wymieszaj do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji. Odstaw do przestudzenia.
  7. W misce zmiksuj miękkie masło na puszysty krem. Stopniowo, łyżka po łyżce, dodawaj zimny budyń i miksuj za każdym razem do połączenia składników.
  8. Ciasto przekrój na dwie równe części. Na jedną nałóż krem i przykryj drugą.
  9. Gotową karpatkę wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Wybrane dla Ciebie

Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
Robię krem z góralskiego sera. Żaden gość nie może powstrzymać się od zachwytu
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
W PRL były hitem podwórka. Lepsze niż amerykańskie pianki
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
To największy błąd przy smażeniu schabowych. Panierka odpada jak stara farba
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Ten amerykański przysmak zapamiętam na długo. Kanapka z homarem kosztowała krocie
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Wlewam do kalafiorowej. Wychodzi smaczniejsza niż ta od babci
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Ciocia ze wsi tak gotuje rosół. Ma więcej kolagenu i wspiera stawy
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jest pyszna, maślana i bez glutenu. Doskonała do zapiekania śliwek z cynamonem
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Jesienią zapiekam z nimi ziemniaki do obiadu. Są rewelacyjne do pieczeni w sosie
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Najgorszy i częsty błąd przy grzybach. Będą nadawać się tylko do kosza
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Te cynamonki można jeść bez wyrzutów sumienia. Są pyszne, a cukier nie szybuje po nich w górę
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża
Pierwszy raz jadłam we Włoszech. Mięso jest delikatne, miękkie i nie potrzeba do niego noża