Czekoladowy raj to pewniak na święta i imieniny. Znika zawsze do ostatniego okruszka

Planując świąteczne wypieki, weź pod uwagę nie tylko mazurki czy babki. Dwukolorowe ciasto czekoladowe z serem, czyli czekoladowy raj, zasmakuje wszystkim domownikom. A przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne.

Ciasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska ucztaCiasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Magdalena Pomorska

Ciasto czekoladowo-serowe to połączenie dwóch klasycznych smaków, które zyskało popularność dzięki swojej wyjątkowej teksturze i bogatemu smakowi. Czekolada dodaje głębi i intensywności, podczas gdy serowa masa wprowadza delikatność i kremowość. Takie połączenie jest często wybierane na specjalne okazje, gdyż łączy w sobie elegancję i prostotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?

Czekolada gorzka, znana z wysokiej zawartości kakao, jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Zawartość kakao w czekoladzie gorzkiej często przekracza 70 proc., co oznacza mniejszą ilość cukru i większą ilość prozdrowotnych związków, takich jak polifenole. Podczas wyboru gorzkiej czekolady, warto zwrócić uwagę na jej wygląd i konsystencję. Najlepsza czekolada ma błyszczącą powierzchnię i gładką konsystencję. Przy łamaniu powinna wydawać charakterystyczny dźwięk. Unikaj produktów z syropem glukozowo-fruktozowym i olejem palmowym. Wybieraj czekolady z krótkim składem, co świadczy o ich wysokiej jakości.

Przepis na czekoladowy raj

Bazą do ciasta jest nie tylko kakao, ale też gorzka czekolada. Doskonałe połączenie podwójnie czekoladowego wypieku.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku.

Dekoracja:

  • cukier puder,
  • świeże listki mięty,
  • daktyle (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu, zostaw do przestudzenia.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem do jajek i wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej połowę masy czekoladowej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  6. W osobnej misce przygotuj masę serową: zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym na gładką masę.
  7. Wylej masę serową na spód z czekoladowego ciasta.
  8. Na wierzch wyłóż resztę ciasta czekoladowego - możesz to zrobić łyżką w formie łat.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut, aż masa serowa się zetnie.
  10. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty i daktylami.

Wybrane dla Ciebie

Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Do kaszy dodaję ulubione grzyby. Zapach sprowadził nawet sąsiadkę
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Lepszy niż bagietka czosnkowa. Zrobiłam do sałatki na wrześniowy piknik
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia
Ciotka pokazała mi, jak zeszklić cebulę. Jej sekretem jest dodatek, który sypie pod koniec smażenia