Czekoladowy raj to pewniak na święta i imieniny. Znika zawsze do ostatniego okruszka

Planując świąteczne wypieki, weź pod uwagę nie tylko mazurki czy babki. Dwukolorowe ciasto czekoladowe z serem, czyli czekoladowy raj, zasmakuje wszystkim domownikom. A przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne.

Ciasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska ucztaCiasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Magdalena Pomorska

Ciasto czekoladowo-serowe to połączenie dwóch klasycznych smaków, które zyskało popularność dzięki swojej wyjątkowej teksturze i bogatemu smakowi. Czekolada dodaje głębi i intensywności, podczas gdy serowa masa wprowadza delikatność i kremowość. Takie połączenie jest często wybierane na specjalne okazje, gdyż łączy w sobie elegancję i prostotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?

Czekolada gorzka, znana z wysokiej zawartości kakao, jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Zawartość kakao w czekoladzie gorzkiej często przekracza 70 proc., co oznacza mniejszą ilość cukru i większą ilość prozdrowotnych związków, takich jak polifenole. Podczas wyboru gorzkiej czekolady, warto zwrócić uwagę na jej wygląd i konsystencję. Najlepsza czekolada ma błyszczącą powierzchnię i gładką konsystencję. Przy łamaniu powinna wydawać charakterystyczny dźwięk. Unikaj produktów z syropem glukozowo-fruktozowym i olejem palmowym. Wybieraj czekolady z krótkim składem, co świadczy o ich wysokiej jakości.

Przepis na czekoladowy raj

Bazą do ciasta jest nie tylko kakao, ale też gorzka czekolada. Doskonałe połączenie podwójnie czekoladowego wypieku.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku.

Dekoracja:

  • cukier puder,
  • świeże listki mięty,
  • daktyle (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu, zostaw do przestudzenia.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem do jajek i wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej połowę masy czekoladowej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  6. W osobnej misce przygotuj masę serową: zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym na gładką masę.
  7. Wylej masę serową na spód z czekoladowego ciasta.
  8. Na wierzch wyłóż resztę ciasta czekoladowego - możesz to zrobić łyżką w formie łat.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut, aż masa serowa się zetnie.
  10. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty i daktylami.
Wybrane dla Ciebie
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
W Polsce wciąż mało znane. Pełne białka, a ich wpływ na leniwe jelita jest nieoceniony
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
Zamiast pół dnia lepić pierogi, robię te kotlety. Kilka chwil i gotowe
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
W piątki często podaję na kolację. Są zdrowe i wyjątkowo smakują
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Obtaczam ziemniaczki i piekę. Tak pyszne, że nikt nawet nie prosi o mięso czy inne dodatki
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Do herbaty robię cytryny w syropie. Jesienią i zimą nie ma nic lepszego do herbaty
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Spróbowałam greckiej jajecznicy. Teraz o klasycznej nawet nie chce słyszeć
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Czesi zamiast wyrzucać, robią z niego knedliki. Wychodzą mięciutkie jak poduszeczki
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Usmażyłam proste placuszki z rybą. Nie sądziłam, że zrobią aż takie wrażenie
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
Na Wszystkich Świętych tylko wkładam do piekarnika. Ten obiad świetnie rozgrzewa po przyjściu z cmentarza
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
W innych krajach kochają to mięso. Polacy za bardzo go nie znają i nie wiedzą, że jest aż tak smaczne i cenione
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Taka ilość kawy jest najlepsza na dzień. Za mało nie działa, za dużo szkodzi
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką
Nie jabłka czy śliwki. Wrzucam do formy i zapiekam pod kruszonką