Czekoladowy raj to pewniak na święta i imieniny. Znika zawsze do ostatniego okruszka

Planując świąteczne wypieki, weź pod uwagę nie tylko mazurki czy babki. Dwukolorowe ciasto czekoladowe z serem, czyli czekoladowy raj, zasmakuje wszystkim domownikom. A przygotowanie wbrew pozorom nie jest trudne.

Ciasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska ucztaCiasto na czekoladowym spodzie z serową masą to rajska uczta
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Dzinnik Darius
Magdalena Pomorska

Ciasto czekoladowo-serowe to połączenie dwóch klasycznych smaków, które zyskało popularność dzięki swojej wyjątkowej teksturze i bogatemu smakowi. Czekolada dodaje głębi i intensywności, podczas gdy serowa masa wprowadza delikatność i kremowość. Takie połączenie jest często wybierane na specjalne okazje, gdyż łączy w sobie elegancję i prostotę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Czekoladowy deser na bazie kaki. Przepis, który rozpala zmysły

Jak wybrać dobrą gorzką czekoladę?

Czekolada gorzka, znana z wysokiej zawartości kakao, jest ceniona za swoje właściwości zdrowotne. Zawartość kakao w czekoladzie gorzkiej często przekracza 70 proc., co oznacza mniejszą ilość cukru i większą ilość prozdrowotnych związków, takich jak polifenole. Podczas wyboru gorzkiej czekolady, warto zwrócić uwagę na jej wygląd i konsystencję. Najlepsza czekolada ma błyszczącą powierzchnię i gładką konsystencję. Przy łamaniu powinna wydawać charakterystyczny dźwięk. Unikaj produktów z syropem glukozowo-fruktozowym i olejem palmowym. Wybieraj czekolady z krótkim składem, co świadczy o ich wysokiej jakości.

Przepis na czekoladowy raj

Bazą do ciasta jest nie tylko kakao, ale też gorzka czekolada. Doskonałe połączenie podwójnie czekoladowego wypieku.

Składniki:

  • 200 g masła,
  • 200 g gorzkiej czekolady,
  • 200 g cukru,
  • 4 jajka,
  • 100 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

Masa serowa:

  • 500 g twarogu mielonego (najlepiej trzykrotnie),
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 łyżki budyniu waniliowego w proszku.

Dekoracja:

  • cukier puder,
  • świeże listki mięty,
  • daktyle (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:

  1. Rozpuść masło z czekoladą w kąpieli wodnej lub w garnku na małym ogniu, zostaw do przestudzenia.
  2. Ubij jajka z cukrem na puszystą masę.
  3. Dodaj przestudzoną czekoladę z masłem do jajek i wymieszaj.
  4. Dodaj przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól, wszystko delikatnie wymieszaj.
  5. Przelej połowę masy czekoladowej do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  6. W osobnej misce przygotuj masę serową: zmiksuj twaróg z cukrem, jajkami, cukrem wanilinowym i proszkiem budyniowym na gładką masę.
  7. Wylej masę serową na spód z czekoladowego ciasta.
  8. Na wierzch wyłóż resztę ciasta czekoladowego - możesz to zrobić łyżką w formie łat.
  9. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 45-50 minut, aż masa serowa się zetnie.
  10. Po wystudzeniu oprósz ciasto cukrem pudrem, udekoruj listkami mięty i daktylami.
Wybrane dla Ciebie
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Obowiązkowe ciasteczka na Boże Narodzenie. Robię z podwójnej porcji, bo znikają szybciej niż pierniki
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Dodaj do gotowania grzybów. Wciągnie z nich całą gorycz
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Do barszczu na Wigilię podałam te krokiety. Całkiem nowy farsz sprawił, że nawet dzieci zjadły po 2
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Konkurencja dla karpia i ryby po grecku. Rybny wellington u mnie już 3. rok z rzędu
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Kompot z suszu? Nie, dziękuję! Podaję ten napój i wszyscy pytają o przepis
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Świąteczny schab piekę w takiej temperaturze. Za każdym razem wychodzi idealnie miękki i nieprzesuszony
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Bez tej potrawy nie ma Wigilii. Niemal każda śląska rodzina przygotowuje aż 10 litrów
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
Dodaję do wigilijnej kapusty z grochem. Jest znacznie smaczniejsza
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯