WAŻNE
TERAZ

Awionetka spadła koło boiska, wewnątrz dwa ciała

Do kultowego deseru z PRL dosypuję kakao. Kiedyś jadali niemal wszyscy, dziś wielu się boi

Kiedy w sklepach nie było tak wielkiego wyboru ciast, ciasteczek i wafelków, a dostać można było tylko podstawowe produkty, w ruch szła nasza polska kreatywność. Dzieci zajadały się jajecznym deserem. Dziś dla wielu osób to nie do pomyślenia.

Kogel-mogel z dodatkiem kakaoKogel-mogel z dodatkiem kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kogel-mogel w wielu domach był na porządku dziennym. Dźwięk obijającej się o brzegi kubeczka łyżki zwiastował coś pysznego. Nikt specjalnie nie przejmował się Salmonellą, co nie oznacza oczywiście, że wtedy na nią nie chorowano. Dziś, gdy świadomość jest większa, a i wybór słodkości w sklepach może przyprawić o zawroty głowy, wiele osób zniechęciło się do tego deseru. Można jednak przygotować go w bezpieczny sposób, podkręcając dodatkowo porcją kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?

Jedzenie surowych jajek budzi sporo wątpliwości, chociaż w przypadku tatara jest więcej akceptacji niż przy koglu-moglu. Kultowy deser z PRL-u możesz w bezpieczny sposób przywrócić na stół. Podstawą jest sparzenie skorupki wrzątkiem — to właśnie na jej powierzchni znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje.

Kogel mogel
Kogel mogel © Adobe Stock

Poza sparzeniem warto sięgnąć po znaną z roztapiania czekolady czy pieczenia sernika kąpiel wodną. Podgrzewanie masy jajecznej w kąpieli wodnej pozwala na pasteryzację jajek, eliminując ryzyko salmonelli. Trzeba jednak zachować czujność, aby z kogla-mogla nie zrobiła się słodka jajecznica.

Kogel mogel z kakao

Chociaż sam smak żółtek i cukru jest już wystarczający, to prosty dodatek kakao wyniesie kultowy deser na jeszcze wyższy poziom smaku. W moim domu to słodki hit, który uwielbiają nawet znające inne słodkości dzieci.

Ilość kakao można dopasować do indywidualnych preferencji
Ilość kakao można dopasować do indywidualnych preferencji © Adobe Stock

Ważne jest by masa osiągnęła temperaturę 75 stopni Celsjusza, aby zabić bakterie salmonelli. Jeśli nie masz termometru kuchennego, masę należy ubijać do momentu, aż będzie gorąca i wyraźnie zgęstnieje.

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać np. do zrobienia pysznej bezy.
  3. W garnku zagotuj wodę.
  4. Na garnku umieść miskę, tak aby dno miski nie dotykało wody.
  5. Do miski włóż żółtka, cukier i kakao.
  6. Ubijaj żółtka z cukrem i kakao mikserem, rózgą lub łyżką, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta.

Kogel-mogel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Możesz go podawać w szklankach lub miseczkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Smakuje jak w szkolnej stołówce. Znajoma kucharka zdradziła, jak gotowało się pomidorówkę
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Za każdym razem dodaję do kotletów mielonych. Wychodzą mięciutkie i soczyste jak w mlecznym barze
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Teściowa zawsze trzyma się tej zasady, jak robi skwarki. Podaje do pierogów lub na smalec
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Ani ziemniak, ani batat. Na zdrowe i chrupiące frytki sprawdzi się inne warzywo
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Odkąd mam ten przepis, nie kupuję ciastek w sklepie. Cała rodzina chwali aż miło
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Żółtko zmieniło kolor po ugotowaniu? Sprawdź, o czym to świadczy
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Różowe śliwki dwa razy droższe niż węgierki. Sprawdziłam, czy warto tyle zapłacić
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zupa, której nie odmówisz. Tak pyszna i rozgrzewająca, że będziesz jeść miskę za miską
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Zawsze dodaję do mielonych tę przyprawę. Świetnie podkreśla i wydobywa smak mięsa
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Od lat uchodzi za towar luksusowy. Kiedyś karmili nim więźniów
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Nietypowy składnik zamykam w słoiku. Następnego dnia mam pyszną pastę do kanapki
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu
Dzieciaki wracają na treningi. Domowy izotonik z tym składnikiem sprawdzi się lepiej niż ze sklepu