Do kultowego deseru z PRL dosypuję kakao. Kiedyś jadali niemal wszyscy, dziś wielu się boi

Kiedy w sklepach nie było tak wielkiego wyboru ciast, ciasteczek i wafelków, a dostać można było tylko podstawowe produkty, w ruch szła nasza polska kreatywność. Dzieci zajadały się jajecznym deserem. Dziś dla wielu osób to nie do pomyślenia.

Kogel-mogel z dodatkiem kakaoKogel-mogel z dodatkiem kakao
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kogel-mogel w wielu domach był na porządku dziennym. Dźwięk obijającej się o brzegi kubeczka łyżki zwiastował coś pysznego. Nikt specjalnie nie przejmował się Salmonellą, co nie oznacza oczywiście, że wtedy na nią nie chorowano. Dziś, gdy świadomość jest większa, a i wybór słodkości w sklepach może przyprawić o zawroty głowy, wiele osób zniechęciło się do tego deseru. Można jednak przygotować go w bezpieczny sposób, podkręcając dodatkowo porcją kakao.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut

Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?

Jedzenie surowych jajek budzi sporo wątpliwości, chociaż w przypadku tatara jest więcej akceptacji niż przy koglu-moglu. Kultowy deser z PRL-u możesz w bezpieczny sposób przywrócić na stół. Podstawą jest sparzenie skorupki wrzątkiem — to właśnie na jej powierzchni znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje.

Kogel mogel
Kogel mogel © Adobe Stock

Poza sparzeniem warto sięgnąć po znaną z roztapiania czekolady czy pieczenia sernika kąpiel wodną. Podgrzewanie masy jajecznej w kąpieli wodnej pozwala na pasteryzację jajek, eliminując ryzyko salmonelli. Trzeba jednak zachować czujność, aby z kogla-mogla nie zrobiła się słodka jajecznica.

Kogel mogel z kakao

Chociaż sam smak żółtek i cukru jest już wystarczający, to prosty dodatek kakao wyniesie kultowy deser na jeszcze wyższy poziom smaku. W moim domu to słodki hit, który uwielbiają nawet znające inne słodkości dzieci.

Ilość kakao można dopasować do indywidualnych preferencji
Ilość kakao można dopasować do indywidualnych preferencji © Adobe Stock

Ważne jest by masa osiągnęła temperaturę 75 stopni Celsjusza, aby zabić bakterie salmonelli. Jeśli nie masz termometru kuchennego, masę należy ubijać do momentu, aż będzie gorąca i wyraźnie zgęstnieje.

Składniki:

  • 3 żółtka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao.

Sposób przygotowania:

  1. Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
  2. Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać np. do zrobienia pysznej bezy.
  3. W garnku zagotuj wodę.
  4. Na garnku umieść miskę, tak aby dno miski nie dotykało wody.
  5. Do miski włóż żółtka, cukier i kakao.
  6. Ubijaj żółtka z cukrem i kakao mikserem, rózgą lub łyżką, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta.

Kogel-mogel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Możesz go podawać w szklankach lub miseczkach. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Bułgarzy sypią do wszystkiego. Potrafi rozruszać najbardziej leniwe jelita
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Jak zrobić barszcz świąteczny, który ma rubinowy kolor? Zdradzamy sekret
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Świąteczne marnowanie żywności w Polsce – alarmujące dane
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Na tym europejskim jarmarku królują słodkości, ale po polską przekąskę i tak ustawiają się kolejki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Już nie tylko w śmietanie czy occie. Popularną rybkę dodaję do sałatki
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Tę zupę przyrządzali nasi dziadkowie w Wigilię. Dziś mało kto o niej pamięta
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Wigilijne pierogi, które smakują jak u babci. Sekretny składnik zmienia wszystko
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
Nie kurczak, a inny drób to najlepsza baza na pasztet. Nie zapominam o konkretnym zestawie przypraw
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
To ciasto króluje na świątecznym stole. Nie bez powodu ma taką nazwę
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Śledzie z cebulką pójdą w odstawkę. Podobny, ale jeszcze lepszy smak da inne warzywo
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Nawet przeciwnicy chętnie spróbują. Trik, który niweluje brzydki zapaszek karpia wigilijnego
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
Magda Gessler robi najlepszy piernik. Jest miękki, delikatny i możesz go zrobić już przez świętami
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟