Do kultowego deseru z PRL dosypuję kakao. Kiedyś jadali niemal wszyscy, dziś wielu się boi
Kiedy w sklepach nie było tak wielkiego wyboru ciast, ciasteczek i wafelków, a dostać można było tylko podstawowe produkty, w ruch szła nasza polska kreatywność. Dzieci zajadały się jajecznym deserem. Dziś dla wielu osób to nie do pomyślenia.
Kogel-mogel w wielu domach był na porządku dziennym. Dźwięk obijającej się o brzegi kubeczka łyżki zwiastował coś pysznego. Nikt specjalnie nie przejmował się Salmonellą, co nie oznacza oczywiście, że wtedy na nią nie chorowano. Dziś, gdy świadomość jest większa, a i wybór słodkości w sklepach może przyprawić o zawroty głowy, wiele osób zniechęciło się do tego deseru. Można jednak przygotować go w bezpieczny sposób, podkręcając dodatkowo porcją kakao.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Kanapki ze szprotkami, które wyglądają jak grzybki. Przygotujesz je w zaledwie kilka minut
Jak zrobić bezpieczny kogel-mogel?
Jedzenie surowych jajek budzi sporo wątpliwości, chociaż w przypadku tatara jest więcej akceptacji niż przy koglu-moglu. Kultowy deser z PRL-u możesz w bezpieczny sposób przywrócić na stół. Podstawą jest sparzenie skorupki wrzątkiem — to właśnie na jej powierzchni znajdują się chorobotwórcze drobnoustroje.
Poza sparzeniem warto sięgnąć po znaną z roztapiania czekolady czy pieczenia sernika kąpiel wodną. Podgrzewanie masy jajecznej w kąpieli wodnej pozwala na pasteryzację jajek, eliminując ryzyko salmonelli. Trzeba jednak zachować czujność, aby z kogla-mogla nie zrobiła się słodka jajecznica.
Kogel mogel z kakao
Chociaż sam smak żółtek i cukru jest już wystarczający, to prosty dodatek kakao wyniesie kultowy deser na jeszcze wyższy poziom smaku. W moim domu to słodki hit, który uwielbiają nawet znające inne słodkości dzieci.
Ważne jest by masa osiągnęła temperaturę 75 stopni Celsjusza, aby zabić bakterie salmonelli. Jeśli nie masz termometru kuchennego, masę należy ubijać do momentu, aż będzie gorąca i wyraźnie zgęstnieje.
Składniki:
- 3 żółtka,
- 3 łyżki cukru,
- 2 łyżeczki ciemnego kakao.
Sposób przygotowania:
- Jajka dokładnie umyj i sparz wrzątkiem.
- Oddziel żółtka od białek. Białka możesz wykorzystać np. do zrobienia pysznej bezy.
- W garnku zagotuj wodę.
- Na garnku umieść miskę, tak aby dno miski nie dotykało wody.
- Do miski włóż żółtka, cukier i kakao.
- Ubijaj żółtka z cukrem i kakao mikserem, rózgą lub łyżką, aż masa stanie się jasna, puszysta i gęsta.
Kogel-mogel najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu. Możesz go podawać w szklankach lub miseczkach. Smacznego!