Najważniejsze zasady podczas pieczenia sernika. Dzięki nim nie opada i nie pęka

Sernik to prawdziwy król wśród ciast. Przygotowuje się go na różne okazje i za każdym razem błyskawicznie znika z talerzy. Co zrobić, żeby nie opadł i nie popękał podczas pieczenia? Proste zasady, dzięki którym Twój sernik wyjdzie puszysty i pyszny.

Obrazek
Ewa

Sernik - jak wybrać najlepszy ser?

Twaróg jest oczywiście bazą sernika i potrafi zepsuć lub uratować całość wypieku. Wybór odpowiedniego sera zależy od tego, na jaki rodzaj sernika postawimy. A jest ich naprawdę sporo! Tradycyjny sernik krakowski powinien bazować na twarogu. Jeśli zależy nam na kremowym serniku w stylu nowojorskim to postaw na mascarpone i philadelphię. Do serników na zimno świetnie sprawdzą się delikatne serki homogenizowane, które świetnie smakują na zimno w połączeniu z galaretką.

tęczowy sernik na zimno

Sekretem tradycyjnego sernika jest odpowiednie zmielenie twarogu. Poświęć chwilę i zrób to nawet 3 krotnie. Na sernik wybieraj zawsze świeży, tłusty twaróg. Jeśli chcesz, żeby masa była bardziej aromatyczna, to dodaj do niej ziarenka z laski wanilii- smak będzie o wiele głębszy i bardziej szlachetny niż w przypadku cukru wanilinowego.

Pieczenie w kąpieli wodnej

Jednym z najlepszych sposób na idealnie wilgotny sernik jest pieczenie go w kąpieli wodnej. Blachę z sernikiem umieść w większej formie, w której wlana jest woda. Pod wpływem temperatury podczas pieczenia woda będzie parować, a unosząca się para sprawi, że sernik będzie wilgotny i puszysty. Płyn powinien sięgać do mniej więcej 1/2 wysokości blachy z sernikiem. Jeśli jednak nie masz w domu odpowiedniej formy, która zmieści blaszkę z sernikiem, to jest jeszcze jedno rozwiązanie. Na najniższym poziomie umieść naczynia żaroodporne z wodą, na wyższym poziomie stawiając blaszkę z sernikiem.

Co zrobić, żeby sernik nie opadł?

Opadający sernik to zmora nawet doświadczonej gospodyni. Żeby temu zapobiec pamiętaj, aby nie wyciągać go z piekarnika od razu po upieczeniu. Daj mu chwilę odpocząć zanim postawisz blaszkę na kuchennym blacie. Pozostaw go w środku na 30 minut, przy uchylonych drzwiczkach. 

wegański sernik na zimno z mango

Najlepsza temperatura do pieczenia sernika

Kluczem do sukcesu jest też pieczenie w odpowiedniej temperaturze. Optymalną dla sernika jest 180 stopni Celsjusza. Jeśli nie używasz termoobiegu, to zwiększ temperaturę do 190 stopni. Nie przekraczaj jednak tych wartości, bo sernik może się przypalić. Jeśli zależy Ci na tym, żeby sernik nie popękał, to piecz go w niższej temperaturze ale dłużej. Warto korzystać też z opcji góra-dół. W momencie, gdy widzisz, że góra przypala się - wyłączasz górną grzałkę i dopiekasz sernik od dołu.

Mrożenie sernika

Jeśli okaże się, że ciasto nie zostało w całości zjedzone, to z powodzeniem możesz je zamrozić. Pokrój go na kawałki, schowaj do pojemnika i po prostu zamroź. Gdy spodziewasz się gości, wyjmij go dzień wcześniej z zamrażarki i włóż do lodówki na noc, żeby się rozmroził.

Obrazek
copymethat.com
Wybrane dla Ciebie
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
Wychodzą mięciutkie i pachną sernikiem. Wystarczy dodać do masy ten proszek
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
W piątki faszeruję ziemniaki. Pod serem skrywają pyszną niespodziankę
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Tę sałatkę na pewno zrobię na Wszystkich Świętych. W imieniny zniknęła niemal od razu
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
Dodaję do jesiennej owsianki. Mózg wskakuje na wyższe obroty, a jelita działają jak w zegarku
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
To mój sprytny sposób na zagęszczenie sosu. O wiele zdrowszy niż śmietana czy mąka
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Robię najlepsze ciasto na pizzę w rodzinie. Wszyscy pytali mnie o przepis
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
Strzelczyk robi przysmak z dzieciństwa z 3 składników. Tani i wystarczy 10 minut pracy
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
To jedna z najzdrowszych ryb. Ma dużo białka, delikatny smak i nie rozpada się na patelni
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Babcie na Śląsku robią taką do obiadu. Główny składnik zaskoczy wiele osób
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Za komuny ta ryba była na stołówkach, bo prawie nie ma ości. Najlepiej smakuje smażona na maśle
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
Robert Makłowicz wlewa szklankę do grzybowej. Smakuje lepiej niż w ekskluzywnej restauracji
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami
To mało popularna ryba. Prawie nie ma ości, a jest napakowana białkiem i wartościami