Bananowe brownie bez cukru i bez mąki. Zrobisz szybko z 4 składników

Domowe słodycze bez mąki i cukru to świetna alternatywa dla tradycyjnych deserów. Przepis na bananowe brownie z 4 składników łączy naturalną słodycz tych owoców z doskonałą konsystencją, zaspokajając ochotę na coś słodkiego w zdrowy sposób.

Bananowe brownie bez mąki i cukruBananowe brownie bez mąki i cukru
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Aleksandra Szymczycha

Domowe słodycze bez mąki i cukru to zdrowsza alternatywa, pozwalająca uniknąć przetworzonych składników. Wykorzystując naturalne substancje słodzące, jak banany czy daktyle, dostarczamy organizmowi błonnik i witaminy. Przygotowując desery w domu, mamy pełną kontrolę nad składnikami, co pozwala na stworzenie smakołyków dostosowanych do indywidualnych potrzeb, bez zbędnych dodatków.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kakaowa krówka - warstwowe ciasto na specjalne okazje

Słodko i zdrowo – bananowe brownie bez mąki i cukru

Masz ochotę na coś czekoladowego, ale bez wyrzutów sumienia? Bananowe brownie bez mąki i cukru to deser, który udowadnia, że zdrowe jedzenie może być naprawdę pyszne. Wilgotne, miękkie i mocno kakaowe – a do tego szybkie do zrobienia i bez zbędnych dodatków.

To brownie opiera się na naturalnej słodyczy bananów i kremowej konsystencji jajek oraz masła orzechowego. Nie znajdziesz tu ani grama mąki pszennej czy białego cukru – całość opiera się na kilku prostych, pełnowartościowych składnikach. Dzięki temu ciasto świetnie sprawdza się w diecie bezglutenowej i niskoprzetworzonej, a dzieci (i dorośli!) je uwielbiają.

Bananowe brownie z 4 składników

To bananowe brownie bez mąki i cukru to szybki i zdrowy sposób na zaspokojenie ochoty na czekoladowy deser. Dzięki naturalnej słodyczy bananów i masłu orzechowemu, jest pełne smaku, a jednocześnie lekkie i pełne wartości odżywczych.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki masła orzechowego (najlepiej naturalnego, bez dodatków),
  • 2 łyżki kakao niesłodzonego.

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Banany rozgnieć widelcem lub zblenduj na gładko.
  3. Dodaj jajka, masło orzechowe i kakao – dokładnie wymieszaj.
  4. Wlej masę do małej foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz przez 20–25 minut.
  6. Ostudź, pokrój i gotowe!
Źródło artykułu: Pysznosci.pl
Wybrane dla Ciebie
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Płatki owsiane nie dla każdego. Oto kto powinien z nich zrezygnować
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Gessler sypie do kopytek. Wychodzą puszyste jak chmurka
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Wcale nie z łososia, lecz z innej ryby robię farsz do jajek. Każdego skuszą
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Mówi się o nich "ubogie kotlety", ale są smaczne. Zrobisz je za grosze
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Dodaj łyżkę do marynaty. Mięso będzie kruche jak nigdy wcześniej
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Buraczki zasmażane zawsze robię z tym dodatkiem. Są smaczniejsze i zdrowsze
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Te produkty mogą zastąpić masło. Nadają odpowiednią konsystencję daniom i chrupkość wypiekom
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Wiele osób kupuje taką białą kiełbasę. Nie każdy wie, czy należy ją gotować
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Na Wszystkich Świętych robię dużą miskę. Ta sałatka znika szybciej ze stołu niż jarzynowa
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Biorę serek wiejski, jajka i banana. Po chwili mam placki, które rozpływają się w ustach
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Gołąbki bez zawijania przygotowuję z taką kaszą. Nie narobię się, a jest co jeść przez 2 dni
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej
Mizerię po azjatycku robię przez cały rok. Bardziej chrupiącej nie jadłam nigdy wcześniej