Czy należy myć banany przed jedzeniem? Mało kto odpowiada poprawnie
Zanim zjemy jabłko czy gruszkę, płuczemy je pod wodą. W przypadku bananów, których skórka od razu trafia do kosza, nie jest to tak naturalnym odruchem. Pojawia się pytanie — czy powinniśmy szorować ją pod bieżącą wodą?
Już w szkole podstawowej uczy się, że owoce i warzywa należy umyć przed zjedzeniem. Oczywiście niektórzy do dziś zajadają się truskawkami prosto z przydomowego krzaczka, ale w przypadku kupnych owoców nie ma co się zastanawiać i obowiązkowo należy je umyć. Dylemat pojawia się przy bananach. Niby wszystko należy myć, ale przecież nie zjadamy ich w całości. Czas zmienić dotychczasowe nawyki, wyjdzie to nam na zdrowie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Postaw na stole ciasto Pijany Kokos. Smak rajskich wakacji masz w kieszeni
Czy trzeba myć banany?
Zdarzają się przepisy z wykorzystaniem skórki banana, takie jak wegański boczek. To raczej ciekawostka niż codzienność w naszych domach. Najczęściej trafia po prostu do kosza, więc wiele osób błędnie uznaje, że w takim razie nie trzeba jej myć przed zjedzeniem. Ma to zachowaną pewną logikę — w końcu jej nie jemy. Okazuje się jednak, że to błąd.
Problem pojawia się już na uprawie. Na plantacjach używa się ogromnych ilości pestycydów, aby chronić owoce przed chorobami i szkodnikami. Dodatkowo, po zbiorach, banany są moczone w roztworze konserwantów i często spryskiwane etylenem, aby przyspieszyć ich dojrzewanie. To często konieczne, by banany mogły przejść długą drogę morską i trafić do marketów w innych częściach świata.
Chociaż skórki nie jemy, to i tak należy ją umyć. Gromadzą się na niej pozostałości pestycydów, a także bakterie, które mogą być szkodliwe dla zdrowia. Dotykając nieumytą skórkę, a potem twarz lub usta, ryzykujemy przeniesienie tych zanieczyszczeń. Na dodatek zanieczyszczenia mogą przenieść się na inne produkty spożywcze, które leżą w pobliżu. To samo dotyczy cytrusów, ananasów i arbuzów - je również powinniśmy dokładnie umyć.
Jak myć owoce?
Mycie bananów to nawyk, który zdecydowanie warto wprowadzić. Już samo dokładne opłukanie pod bieżącą wodą pozwoli ograniczyć ryzyko. Możesz sięgnąć także po dokładniejszy sposób - dwuetapowe mycie w roztworze kwasowym oraz zasadowym.
W pierwszym etapie przygotuj roztwór octowy, mieszając litr wody z połową szklanki octu. Zanurz w nim banany na kilka minut. Następnie przenosimy banany do roztworu sody oczyszczonej, przygotowanego z litra wody i czubatej łyżki sody. Soda neutralizuje pozostałości kwasów i pomaga usunąć pozostałe rodzaje zanieczyszczeń, które nie uległy kwaśnemu octowi. Na koniec banany należy dokładnie wypłukać pod bieżącą, czystą wodą, aby usunąć wszelkie pozostałości octu i sody.
To idealny sposób na mycie owoców, co do których mamy wątpliwości, chcemy mieć pewność, że owoce są jak najczystsze, zwłaszcza dla małych dzieci lub osób o wrażliwym żołądku lub wtedy, gdy obawiamy się środków ochrony roślin.