Bez ziemniaków i bez mąki. Te placki zachwycą nawet wybredną teściową

Są przyjemnie mięciutkie, z lekko chrupiącą skórką. Świetnie sprawdzą się zarówno na szybki obiad bez mięsa, jak i nietypowe śniadanie. Główny składnik to bomba składników odżywczych.

Pyszne placki z kaszy gryczanejPyszne placki z kaszy gryczanej
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Malinowska

Kasza gryczana na talerzu pojawia się najczęściej w duecie z mięsem. W tym przypadku zamienia się jednak w pyszne, rumiane placki, podobne nieco do tych ziemniaczanych. Aby smakowały wyjątkowo, dodaję do nich leśne grzyby i parmezan. Już sam zapach powoduje wzmożoną pracę ślinianek. To prosty przepis, który zgarnia masę komplementów. Placki z kaszy gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków, szczególnie dla osób, które unikają glutenu lub szukają ciekawego i zdrowego przepisu na obiad.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem

Placki z kaszy gryczanej

Grzyby i kasza gryczana to duet idealny. W sezonie warto sięgnąć po grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki, które nadadzą plackom wyjątkowy aromat. Kiedy zapasy się skończą, świetnie sprawdzą się dostępne przez cały rok pieczarki. Dodatek parmezanu wyciąga jeszcze więcej smaku umami, dodając daniu głębi. To doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych, na dodatek zdrowa i pożywna.

Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa
Placki z kaszy gryczanej - doskonała obiadowa alternatywa © Canva

Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni. Jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Zawiera także cenne białko roślinne, które dodatkowo podkręca sytość. Kasza jest bogata w witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, a także w magnez, żelazo i cynk. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej,
  • 2 szklanki wody,
  • 200 g grzybów,
  • 100 g tartego parmezanu,
  • 1 cebula,
  • 2 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • posiekana natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
  3. Do ostudzonej kaszy dodaj usmażone grzyby z cebulą, tarty parmezan, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
  4. Formuj niewielkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju na patelni, aż będą złociste i chrupiące z obu stron.

Placki z kaszy gryczanej smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z sosem grzybowym, możesz dodać do nich okrasę z cebulki lub kleks kwaśnej śmietany. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Z resztek ziemniaków robię krokiety. Z prostym sosem smakują jak marzenie
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Dodaj dwie łyżki do ogórkowej. Rodzina okrzyknie cię mistrzem garnków
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
Daria na grzybobraniu. Sprawdziła ile grzybów można zebrać w godzinę
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
To sekret cukierników. Nie rozpuści się nawet na gorącej cynamonce
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Popularna alternatywa dla sosu pomidorowego. Pizza jedna z najlepszych, jakie jadłam
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Do pizzy dodaję sezonowe warzywo. Przyjemnie słodkie, ale nie przytłacza
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Pomidory faszeruję i wrzucam do piekarnika. Wychodzi pyszna przekąska na każdą imprezę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Gotuję i dorzucam do sałatki. Najpierw się krzywią, później biorą dokładkę
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Dla seniorów to najlepszy wybór. Ma dużo białka i niewiele tłuszczu
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Ciocia piecze od czasów PRL-u i to nie tylko na Wielkanoc. Wciąż ma wielu fanów
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Mało kto pamięta ten deser. Lista składników jest krótka, a przepis banalny
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować
Do obiadu podaję brazylijską surówkę. Nawet mizeria może się schować