Bez ziemniaków i bez mąki. Te placki zachwycą nawet wybredną teściową
Są przyjemnie mięciutkie, z lekko chrupiącą skórką. Świetnie sprawdzą się zarówno na szybki obiad bez mięsa, jak i nietypowe śniadanie. Główny składnik to bomba składników odżywczych.
Kasza gryczana na talerzu pojawia się najczęściej w duecie z mięsem. W tym przypadku zamienia się jednak w pyszne, rumiane placki, podobne nieco do tych ziemniaczanych. Aby smakowały wyjątkowo, dodaję do nich leśne grzyby i parmezan. Już sam zapach powoduje wzmożoną pracę ślinianek. To prosty przepis, który zgarnia masę komplementów. Placki z kaszy gryczanej to doskonała alternatywa dla tradycyjnych placków, szczególnie dla osób, które unikają glutenu lub szukają ciekawego i zdrowego przepisu na obiad.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Zaskocz wszystkich! Te ciasteczka mają kremowy środek i pachną latem
Placki z kaszy gryczanej
Grzyby i kasza gryczana to duet idealny. W sezonie warto sięgnąć po grzyby leśne, takie jak borowiki, podgrzybki czy kurki, które nadadzą plackom wyjątkowy aromat. Kiedy zapasy się skończą, świetnie sprawdzą się dostępne przez cały rok pieczarki. Dodatek parmezanu wyciąga jeszcze więcej smaku umami, dodając daniu głębi. To doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych, na dodatek zdrowa i pożywna.
Kasza gryczana to jeden z najzdrowszych produktów w naszej kuchni. Jest bogatym źródłem błonnika, który wspomaga trawienie i zapewnia uczucie sytości. Zawiera także cenne białko roślinne, które dodatkowo podkręca sytość. Kasza jest bogata w witaminy z grupy B, które wspierają układ nerwowy, a także w magnez, żelazo i cynk. Dodatkowym atutem jest to, że nie zawiera glutenu, więc jest odpowiednia dla osób z nietolerancją glutenu lub celiakią.
Składniki:
- 1 szklanka kaszy gryczanej,
- 2 szklanki wody,
- 200 g grzybów,
- 100 g tartego parmezanu,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- 2 ząbki czosnku,
- posiekana natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kaszę gryczaną w osolonej wodzie, aż wchłonie cały płyn. Odstaw do ostygnięcia.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju i zeszklij posiekaną cebulę. Dodaj pokrojone grzyby i smaż, aż odparuje z nich woda. Pod koniec smażenia dodaj czosnek.
- Do ostudzonej kaszy dodaj usmażone grzyby z cebulą, tarty parmezan, jajka oraz posiekaną natkę pietruszki. Dopraw solą i pieprzem, a następnie dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Formuj niewielkie placki i smaż je na rozgrzanym oleju na patelni, aż będą złociste i chrupiące z obu stron.
Placki z kaszy gryczanej smakują wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i na zimno. Świetnie smakują z sosem grzybowym, możesz dodać do nich okrasę z cebulki lub kleks kwaśnej śmietany. Smacznego!