W wodzie z makaronem zbiera się biała piana? To dobry znak

Na powierzchni wody podczas gotowania makaronu pojawiła się biała piana? Nie wyrzucaj jej do zlewu. Ma praktyczne zastosowanie, które wykorzystasz w swojej kuchni.

Biała piana- Pyszności; źródło: CanvaBiała piana- Pyszności; źródło: Canva
Ewa

Wrzucasz makaron do wrzącej wody, zaczynasz gotować, a na powierzchni pojawia się piana? Chociaż może nie wygląda estetycznie, to nie jest niczym groźnym. Wręcz przeciwnie - jej pojawienie się jest jak najbardziej pożądane. Nie tylko nie jest szkodliwa, ale również sprawi, że woda po makaronie nabierze cennych właściwości.

Biała piana podczas gotowania makaronu

Biała piana, którą zauważyłeś w garnku, to pozostałość skrobi, która uwalnia się do wrzącej wody podczas gotowania makaronu. Kiedy odcedzasz makaron, jej resztki osadzają się na ściankach naczynia i tworzą biały nalot. Mylnie uznaje się go za stopiony plastik - nie ma tutaj jednak powodu do obaw. Pozostałości skrobi świadczą jedynie o tym, że gotujesz makaron poprawnie.

Biała piana- Pyszności; źródło: Canva
Biała piana- Pyszności; źródło: Canva

Im więcej piany, tym lepiej. To właśnie ona sprawi, że w wodzie będzie więcej glutenu, który zwiążę sos do makaronu i sprawi, że będzie aksamitny, gęsty i pyszny. To właśnie tajemnica idealnej pasty, z której korzystają nawet Włosi. Podczas gotowania makaronu pełnoziarnistego piany będzie jeszcze więcej. Makaron z pełnego przemiału zawiera więcej skrobi niż ten z białej mąki.

Woda po makaronie

Powstałej piany nie wylewaj z garnka, a jedynie wymieszaj z wodą, która została po ugotowaniu makaronu. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sosów. . Skrobia delikatnie oblepia nitki makaronu, tworząc jednolitą konsystencję z sosem, czy to pomidorowym, czy śmietanowym. Niektórzy kucharze idą o krok dalej i zamrażają skrobiową wodę w foremkach. Takie kostki mogą być później dodawane do zup, sosów czy gulaszu, aby nadać im odpowiednią konsystencję. Jest to praktyczne rozwiązanie, szczególnie w przypadku przygotowania większej ilości posiłków.

Pozostałość z gotowania makaronu może również znaleźć zastosowanie w kosmetyce. Jest świetnym naturalnym nawilżaczem dla włosów, działa jak najlepsza odżywka. Wystarczy spłukać włosy wystudzoną wodą po gotowaniu makaronu. Jeśli dodasz jeszcze trochę soku z cytryny, to dodatkowo wzmocnisz działanie budżetowej płukanki.

Przepis na pyszny makaron w sosie śmietanowo-brokułowym znajdziesz na naszym kanale YouTube

Wybrane dla Ciebie
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Nie gotuję brukselki w wodzie. Wychodzi delikatniejsza, a jej zapach nie przypomina koszmaru z przedszkola
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Polska zupa uznana za jedną z najgorszych na świecie. W Poznaniu zjesz na 11 listopada
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Tak upieczesz najlepszą wołowinę. Wielu zapomina o ostatnim kroku
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Na 1 listopada przygotuję na wystawny obiad. Mięso jest delikatne, miękkie i zachowuje soczystość
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Zamiast zawijać pół dnia, robię takie kotleciki i zalewam sosem. Na Wszystkich Świętych zachwycają każdego
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Dzień wcześniej robię aromatyczny gulasz. Na Wszystkich Świętych tylko odgrzewam po przyjściu z cmentarza
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Ten grzyb rośnie, gdy wszystkie inne się kończą. Jest naprawdę smaczny, a mimo to mało kto go zna
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Grzybiarze je pomijają. W pierogach lepsze niż podgrzybki
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
Nie daj się skusić na kolor, bo skład cię odstraszy. Jesienią kupuj tylko takie suszone owoce
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
W PRL-u rodzice wpychali je nam prosto z wody. Ja robię w pysznej wersji i wszyscy zajadają już ze smakiem
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Dodaj do pomidorówki pod koniec gotowania. Smak będzie pełniejszy, a jej konsystencja aksamitna i delikatna
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce
Zalej jabłka tym płynem. Nie ściemnieją nawet po długich godzinach w śniadaniówce