Czy gdy pojawia się woda w musztardzie to można ją jeść?

Musztarda jest produktem, który rzadko schodzi "na raz", a jej pobyt w lodówce zwykle poważnie się wydłuża. Czasem pojawia się wtedy woda w musztardzie, która sprawia, że nabieramy wątpliwości co do świeżości tego artykułu. Co oznacza i czy może nam zaszkodzić? Dowiesz się z artykułu. 

ObrazekFot. Pyszności

Chociaż ziarna gorczycy były używane już 3 tysiące lat przed naszą erą, to musztardę, w formie podobnej do współczesnej, trzeba uznać za wynalazek Rzymian. Kilka stuleci później stała się popularna szczególnie we Francji, gdzie została udoskonalona.

Mówi się, że do musztardy trzeba dorosnąć. Ta przyprawa nie należy do ulubionych smakołyków dzieci, podczas gdy niejeden z nas nie wyobraża sobie bez niej grilla czy nawet kanapki. Ponadto producenci oferują pokaźny szereg rodzajów musztard, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie.

Rodzaje musztard

Obrazek
woda w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Różne sposoby mielenia nasion gorczycy, rodzaj użytych do produkcji płynów (takich jak ocet, sok z cytryny, wino czy woda) oraz dodatki smakowe odpowiadają za smak i teksturę musztardy, a co za tym idzie — jej gatunek.

Do produkcji ten popularnej przyprawy używa się jedynie trzech z aż czterdziestu rodzajów gorczycy. Biała, brunatna i czarna gorczyca bywają też łączone, a wraz z dodatkiem estragonu, kolendry czy pieprzu tworzą pyszne mieszanki, które znamy ze sklepowych półek. Do najpopularniejszych musztard należą:

  • Delikatesowa — łagodna, wytwarzana z białych ziaren gorczycy.
  • Sarepska — średnio ostra. Nutę pikanterii zawdzięcza połączeniu ziaren białych z brązowymi.
  • Dijon — nie zawiera cukru, za to tworzona jest z dodatkiem białego wina, które wyostrza jej smak. Mówi się, że jest najzdrowsza z tego zestawienia.
  • Francuska — wyjątkowo elegancki rodzaj musztardy, produkowany z całych, niezmielonych ziaren różnych gatunków gorczycy.
  • Rosyjska — zdecydowanie najostrzejsza na rynku. Ten smak zawdzięcza drobinkom czarnej gorczycy.

Woda w musztardzie

Obrazek
woda w musztardzie - Pyszności; foto: Canva

Jeśli nie jesteś z tych, którzy wcinają cały słoik musztardy na raz, to mogłeś spotkać się z sytuacją zebrania się wody w słoiku z tą przyprawą. Wiemy, jak jest — takie zjawiska potrafią wystraszyć, i to na tyle, by słoik po prostu wylądował wtedy w koszu. Czy słusznie?

Otóż nie. Zamiast wyrzucać taką musztardę, powinieneś... pochwalić producenta.

Woda w musztardzie to efekt tak zwanej synerezy, czyli oddzielenia się octu od zmielonych ziaren gorczycy. Zjawisko to powstaje wtedy, gdy do przyprawy nie były dodane substancje zagęszczające.

Zamiast więc wyrzucać słoiczek takiej musztardy, zamieszaj ją łyżką i ciesz się smakiem, który — jak udowadnia woda — powstał w naturalny sposób.

Skoro o musztardzie mowa, zobacz ten przepis z jej użyciem. Prosto z naszego kanału na YouTube.

Wybrane dla Ciebie
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Najprostszy przepis na makowca. Miksujesz składniki, a resztę robi za ciebie piekarnik
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Na święta robię dorsza po wenecku. Ładnie pachnie i nie rozpada się
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Świąteczny bigos może być wsparciem dla jelit. Strukturalny owoc jest lepszym dodatkiem niż mięso
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Karol Okrasa tak robi ciasto na pierogi. Jest delikatne i elastyczne, a farsz nie wypada podczas gotowania
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Pił ją nawet Fryderyk Chopin. "Kawa partyzantów" poprawia koncentrację i odporność na stres
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Łzy Hioba są często mylone z pęczakiem. Pomagają obniżyć ciśnienie i opóźniają starzenie
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Do ciasta dorzucam kiełbasę i smażę placki. O ziemniaczane nikt nawet nie zapyta
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaję 2 sztuki do kawy. Zyskuje świąteczny charakter, a ja mam więcej energii
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Dodaj 3 łyżki do ciasta. Naleśniki do krokietów nie będą się rozrywać
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
Podaję w miseczce na wigilii. Każdy chętnie sięga pomiędzy pierogami a śledzikiem
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
W Ukrainie częsty dodatek do barszczu. Odrywane bułeczki sprawdzą się zamiast pasztecików
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
Z wyglądu przypomina pień drzewa. We Francji to świąteczny pewniak
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇