Podczas smażenia pojawia się biała piana. Sprawdź, czy możesz jeść takiego kurczaka
Biała piana podczas smażenia kurczaka pojawia się niemal za każdym razem. Czym tak naprawdę jest? Czy obawy o to, że świadczy o obecności w mięsie hormonów i antybiotyków, są słuszne?
18.04.2023 | aktual.: 18.04.2023 16:02
Obecność białej piany podczas smażenia mięsa kurczaka nie ma negatywnego wpływu na wartości odżywcze mięsa czy finalnie - zdrowie człowieka. Mowa również o pieniącym się tłuszczu np. w trakcie smażenia frytek. W obu przypadkach mamy do czynienia z naturalnymi zjawiskami, jednakże charakteryzującymi się nieco odmienną specyfiką.
Zobacz także
Biała piana podczas smażenia kurczaka. Czym jest?
Jeśli podczas smażenia kurczaka zauważysz na patelni białą pianę - spokojnie, to żaden powód do niepokoju. Obecność piany nie świadczy ani o zepsutym mięsie, ani o obecności w nim antybiotyków i hormonów. Tak naprawdę pojawienie się pianki na patelni podczas smażenia mięsa jest zjawiskiem naturalnym. To zwykłe białko, które ulega procesowi denaturacji, czyli zmiany struktury pod wpływem wysokiej temperatury.
Innymi słowy: biała piana powstaje w momencie, gdy zawarte w mięsie białko ścina się w wyniku zetknięcia z bardzo wysoką temperaturą. To samo zjawisko zachodzi też w trakcie gotowania wywaru mięsnego i wtedy pianę tę nazywamy szumowiną. Dla wielu osób obecność białej piany podczas smażenia kurczaka oznacza, że mięso było faszerowane hormonami czy antybiotykami. A to błąd.
Warto zaznaczyć, że w Unii Europejskiej jest zakaz używania takich substancji, chyba że w specjalnych przypadkach i pod nadzorem weterynarza.
Co znaczy pieniący się olej podczas smażenia?
Piana pojawia się nie tylko podczas smażenia mięsa. Na pewno niejednokrotnie wielu było świadkami pienienia się tłuszczu przy smażeniu np. frytek. To tak naprawdę często występujące i zupełnie normalne zjawisko. Smażenie bowiem - mimo że olej jest płynny - to metoda gotowania na sucho, ponieważ w oleju nie ma wilgoci. Jest jej jednak dużo w jedzeniu i ta, podczas smażenia, próbuje wydostać się na powierzchnie i odparować. Powoduje to charakterystyczne bulgotanie oleju.
Warto również zwracać uwagę na to, by podczas smażenia używać dobrej jakości tłuszczy i dbać o ich odpowiednią temperaturę. Za niska może przyczynić się powstania piany na patelni, za wysoka może doprowadzić do spalenia jedzenia. Produkty powinny mieć "przestrzeń" podczas smażenia, oznacza to, że nie powinno się smażyć ich ciasno ułożonych na patelni.